Qingmingfestivalen

 

Vad är Qingming?

Qingmingfestivalen kallas också gravsopardagen och förfädersdagen. Den  inträffar varje år den 4:e eller 5:e april enligt den kristna kalendern. Den veckan går familjer till sina förfäders gravar för att minnas dem och umgås med dem. Det sägs att deras andar har 15 dagar på sig att vistas utanför gravarna.

I norra Kina firas också vårens ankomst vid Qingmingfestivalen. I början av april ska temperaturen börja stiga och regnmängden ökar vilket indikerar att den avgörande tiden för plöjning och odling är inne. Här kan man säga att den är en blandning av vemod och sorg över de döda med lycka och skratt inför den kommande våren.

 

Hur uppstod Qingmingfestivalen?

Ursprunget till festivalen sägs vara att hedra minnet efter en mycket lojal tjänare vid namn Jie Zitui (770-476 fvt). Hans härskare hade blivit satt i exil och kampen om kronan var på väg att förloras. Jie skar av bitar av sitt eget ben för att den hungrige, nedslagne härskare skulle få lite näring. När härskaren 19 år senare fick tillbaks makten över kungariket så hade han glömt Jies storslagna insats. När han senare kom på detta fylldes han av ånger och beslutade sig för att belöna honom. Man letade länge innan man fick höra att Jie hade gömt sig i en grotta tillsammans med sin mor. Kungen gav order om att “röka” ut dem och man satte hela berget i brand. Senare hittades både Jie och hans mor döda. Kungen beslutade att för att hedra hans död så skulle man från och med nu bara äta kall mat den här dagen (Hanshifestivalen). När kungen nästa år besökte berget för att offra till Jie så fann han, på den platsen Jie dog, att en stor lund av pilar växt fram, då beslutade han att kalla dagen efter Hanshifestivalen för Qingmingfestivalen. Idag är de två festivalerna hopslagna till en.

 

Vad gör man under qingmingfestivalen?

Gravsvepning är en av de viktigaste aktiviteterna den här dagen. Man hedrar sina döda genom att städa upp och pynta gravarna. Man plockar bort allt  av förra årets gräs och lägger dit ny jord innan man med blommor och sina förfäders favoriträtter och drycker visar sin respekt. Man bränner även papperspengar för att de döda ska ha det gott ställt i efterlivet.

Det här är även en dag att fira vårens ankomst. Under mars månad börjar naturen vakna till liv igen, den härliga grönskan syns åter, solen skiner och blommorna slår ut. Under Qingmingfestivalen passar många på att gå ut och njuta av naturens under medan man hedrar hälsan, kroppen och själen.

En annan vanlig syn under festivalen är de tusentals drakar som både under dagen och kvällen syns i luften. På kvällen sätts små lysande lanternor fast på drakarna så det ser ut som blinkande stjärnor i skyn. Det speciella med drakflygningen under Qingmingfestivalen är att man skär av snöret så draken får flyga fritt. Detta sägs bringa tur och hålla sjukdomar borta.

I Hongkong brukar varje år tusentals människor samlas för att minnas de som fick sätta livet till 1989 vid Himmelska Fridens Torg.

 

Dela på facebook