Rundresor till Kina

Vi reser i små grupper bortom turiststråken

Våra rundresor ger dig upplevelser utöver det vanliga och visar det levande, brokiga Kina som döljer sig bakom kulisserna.

Några kännetecken för en rundresa med Kinalotsen:

 

  • Små grupper på 6-20 personer
  • Resmål bortom turiststråken
  • Roliga, inspirerande, kunniga färdledare förgyller resan
  • Garanterat många skratt, kulturkrockar och matupplevelser
  • Inga onödiga turistfällor och turistaffärer tar upp värdefull restid
  • Resenärernas idéer och önskemål förverkligas i högsta mån
  • Luftiga program ger dig tid att uppleva
  • Blandade åldrar i gruppen

Tips:

Det går bra att kombinera en rundresa med egna arrangemang.

Här ser du våra kommande rundresor. Vilken passar dig?

Denna resa passar dig som gillar vandring, vacker natur och intressanta folkgrupper. Vi reser runt i den spännande och varierande provinsen Yunnan i Kinas sydvästra hörn. Yunnan gränsar till Tibet, Burma, Laos och Vietnam. I provinsen finns ca hälften av Kinas etniska folkgrupper representerade och vi får många olika naturupplevelser. I norra Yunnan börjar Himalaya, med storslagna vyer; söder om Kunming finns gamla kulturstäder och makalösa risterrasser.

Vi kommer att vandra mycket i norra Yunnan och njuta av naturen, besöka små byar och olika folkgrupper. Vi bor vid flera tillfällen i mindre byar och kommer nära lokalbefolkningen.

Detaljerat program

Från Peking i norr till Yangshuo i söder. Resan passar dig som vill se flera olika sidor av Kina och få allt ifrån historiska sevärdheter och kultur till och stränder och vacker natur i en och samma resa. I programmet finns tid för egna utfärder, och det finns möjlighet att lägga till aktiviteter enligt resenärernas önskemål.

Resan börjar i Peking med storstad och sevärdheter. Vi besöker förstås Kinesiska Muren, Förbjudna Staden och Hutongerna. Med reseledarens hjälp kommer vi också att få bra inblick i livet för både Kineser och utlänningar i det mer och mer internationella Peking.

Vi tar nattåget till den gamla kesjsarstaden Xian, där Terrakottaarmén är huvudattraktion. Vi besöker också de muslimska kvarteren och så kan de som vill cykla på den välbevarade stadsmuren.

I Yangshuo väntar de fantastiska sockertoppsbergen. Vi njuter av naturen, cyklar, åker bambuflotte och besöker Drakryggens Risterrasser, där Yaofolket bor. Det här området är fyllt av aktiviteter och möjligheter till upplevelser för alla!

Detaljerat program

Från Taiwans huvudstad Taipei i norr till de vackra stränderna i Kenting på öns sydspets går denna resa, som passar dig som vill uppleva Taiwan på nära håll. Reseledare är Jojje Olsson, som är bosatt i Taipei och trivs på cykelsadeln.

Vi kommer att cykla fyra dagar och då avverka ca 30 mil längs Taiwans outvecklade och natursköna ostkust intill Stilla Havet vid orter som Hualien, Fengbin, Dulan och Dawo. Vi ser stränder och hav på vår vänstra sida, medan vacker natur och landsbygd passerar på vår högra sida. Vi cyklar till Kentings nationalpark, där vi bor intill stranden och vilar upp oss efter cykelfärden.

Resan avslutas med en snabbtåget från Taiwans näst största stad Kaohsiung genom Taiwans västra delar tillbaka till Taipei. Vi har nu rundat hela ön, och avslutar i Taipei med egna aktiviteter.

Det går bra att förlänga resan antingen i början eller slutet, och det är enkelt att kombinera Taiwan med Hongkong.

Kinesiska trädgårdar och parker är tema på den här resan. Håkan Stenström är ciceron i det myllrande Shanghai, trädgårdsstaden Suzhou, pionfestivalens Luoyang och det historiska Peking. Våren och särskilt april är den bästa tiden att besöka trädgårdar och parker i Kina.

Resan börjar i Shanghai, där det nya Kina bokstavligen växer fram i rasande takt, samtidigt som den koloniala arkitekturen vittnar om Shanghais storhetstid för ungefär ett sekel sedan.

På väg till Suzhou blir det övernattning i kanalstaden Tongli, som är som vackrast i skymning och gryning. Väl framme i Suzhou är huvudattraktionerna Kinas mest berömda trädgårdar och parker – “det klassiska Kina”. Även Sidenmuseet och Kejsarkanalen står på schemat.

Så blir det snabbtåg till Luoyang och den mycket berömda pionfestivalen, som är i full gång.

Resan avslutas i Peking, där vi besöker både kända och okända sevärdheter, som Kinesiska Muren, Förbjudna Staden, Prins Gongs residens och det Gamla Observatoriet.

Detaljerat program

Följ med Erik Videgård och Xinya Lu till Sichuan för att göra en djupdykning i sichuanmatens  värld. Av all kinesisk mat är den från Sichuan både mest berömd och mest omtyckt. Under 10 dagar får vi lära oss mer om användning och tillverkning av tex soja, vinäger, tofu, chilibönpasta och många andra ingredienser i sichuanköket.

Vi kommer också att få prova på att laga kinesisk mat, hjälpa till att skörda sichuanpeppar, besöka mat- och köksmarknader och, förstås, äta många spännande rätter, som Bangbangkyckling, Dandannudlar, Koppärriga Kärringens Tofu och Sichuans paradrätt: Hot Pot.

När vi ändå är på plats kommer vi att hälsa på pandorna i Bifengxia, besöka den gamla vackra staden Shangli och odlingar på landsbygden.

En svindlande resa i liten grupp med svensk färdledare  landvägen från Peking, genom Tibet, över Himalaya, till Nepals djungel.

Resan börjar i Peking med några av Kinas mest berömda sevärdheter. Därifrån tar vi tåget till Lhasa, 3660 meter över havet. Här finns Potalapalatset och Jokhangtemplet. Vidare går äventyret genom ett kargt landskap med städer och urgamla kloster. Vi ser vidsträckta slätter med betande jakar och getter, sagolika turkosa sjöar och snötäckta berg på vägen. Vi reser via Everest Base Camp till Nepal, där en annan värld med grönska, etnisk mångfald och djungel öppnar sig. Vi gör en halvdags vandring bland risterasser, besöker hinduiska tempelområden i Katmandu och utforskar Nepals djungel i Chitwans nationalpark.

 Detaljerat program

Resan passar dig som uppskattar naturupplevelser utöver det vanliga, vandringar och att komma riktigt nära lokalbefolkningen. Vi börjar i Yunnanprovinsen där vi besöker Stenskogen och går på vandring bland byar och risterrasser i Unescovärldsarvet Yuanyang. Därefter fortsätter vi över gränsen in i Vietnam till det än så länge okända Ha Giang. Här är det fortfarande ovanligt att se turister vilket märks väl på lokalbefolkningen. Landskapet i Ha Giang är evigt föränderligt och de många minoritetsbefolkningarna som bor här sätter sin unika, färgglada prägel på varje enskild by. Resan avslutas med sightseeing i Hanoi och en lyxkryssning i det världsberömda Halong Bay.

En aktiv och äventyrlig resa där Tibets natur och kultur står i fokus. Resan leds av vår mycket omtyckta och aldrig stillasittande reseledare Madelene Morell-Sjöberg.

Resan börjar i Peking med en spektakulär vandring och övernattning i tält på den kinesiska muren.

Vi åker därefter tåg på världens högst belägna järnväg över den tibetanska högplatån till Världens Tak.

I Lhasa går vi på strövtåg i staden och besöker mer och mindre kända platser som Potalapalatset, Seraklostet och Jokhangtemplet innan vi tar oss ut på slätterna för en lång vandring i vildmarken där få turister tidigare satt sin fot. Här känns himmelen så nära att man nästan kan ta på molnen och landskapet är vidunderligt vackert. Förutom murmeldjur, bergsgetter, gamar och nomader med deras yakar är vi själva med den storslagna naturen. På kvällarna sätter vi upp camplägret och serveras därefter en rejäl middag lagad av vår kock. Vi sover bekvämt i tvåmannatält i varma och sköna sovsäckar.

Efter tre dagars vandring åker vi vidare till den heliga saltvattensjön Yamdrok. Färgen på sjön förändras beroende på väder och ljus och kan gå från ljust turkost till mörkt blåsvart.

Resan avslutas med god mat, shopping och lyx i Sichuanprovinsens huvudstad – Chengdu. För den som vill finns det möjlighet att volontärarbeta en dag med provinsens och landets mest kända maskot – Jättepandan.

Res med Xinya Lu till hennes hemby Zhaoxing. Xinya har bott i Sverige i 15 år.

På den här resan kommer du riktigt nära människor och vardag, och träffar på flera etniska folkgrupper i södra Kina. Våra resenärer brukar säga att det är en resa tillbaka i tiden, där man får uppleva det gamla Kina i byar där tiden tycks stå stilla. Utöver det är det fantastiska naturupplevelser som ligger i fokus.

Resan börjar i provinsen Guizhou, där många folkgrupper lever. Här ligger resans huvudmål: den vackra och intressanta byn Zhaoxing, där Dongfolket bor. Att bara vandra runt och betrakta hur livet går sin gilla gång är en stor upplevelse. Förutom Dongfolket träffar vi också Miao och Yao. Vi åker via Drakryggens Risterrasser till Yangshuo, där sockertoppsbergens magiska värld väntar.

Detaljerat program

Resan passar familjer och andra som vill resa i lite lugnare tempo. Resan är fylld av roliga och intressanta aktiviteter och besöksmål för alla åldrar.

Först åker vi till Peking med en utflykt till den Kinesiska Muren och andra spännande aktiviteter.

Vi reser sedan till Yangshuo, berömt för Lifloden och de vackra sockertoppsbergen. Här gör vi bland annat en cykeltur och glider fram på bambuflotte mellan berg, risfält och byar. Vi kommer nära den kinesiska vardagen och ser böndernas villkor på nära håll – en stor kontrast till storstäderna Peking och Shanghai!

Resan avslutas i metropolen Shanghai, där vi både ser det moderna och det koloniala Kina. Vi besöker bland annat Orientens Pärla, The Bund och har även tid för egna påhitt. Vi gör också en dagsutflykt till trädgårdsstaden Suzhou.

Detaljerat program

En djupdykning i det mytomspunna Burma. Under resan besöker vi både mer och mindre kända platser och tar oss ner på djupet bland tempel och stupor, täta skogar, snötäckta berg vid Himalayas rand och kristallklara floder. Vi besöker storstad och landsbygd och lär känna flera av landets olika minoriteter.
Resan passar dig som gillar en aktiv semester. Vi kommer att ta oss fram både med buss, båt, kanot, flotte, cykel och våra fötter. Det finns alltid alternativ till de mer fysiskt krävande aktiviteterna men det är bra att ha en god grundfysik.
För den som vill så går det att avsluta resan med några lugna dagar med sol och bad vid paradisstränderna i Ngapali Beach.

Dela på facebook