För närvarande ligger all reseplanering på is. I nuläget räknar vi med att komma igång igen till hösten 2021 eller våren 2022.

Rundresor till Kina

Vi reser i små grupper bortom turiststråken

Våra rundresor ger dig upplevelser utöver det vanliga och visar det levande, brokiga Kina som döljer sig bakom kulisserna.

Några kännetecken för en rundresa med Kinalotsen:

 

  • Små grupper på 6-20 personer
  • Resmål bortom turiststråken
  • Roliga, inspirerande, kunniga färdledare förgyller resan
  • Garanterat många skratt, kulturkrockar och matupplevelser
  • Inga onödiga turistfällor och turistaffärer tar upp värdefull restid
  • Resenärernas idéer och önskemål förverkligas i högsta mån
  • Luftiga program ger dig tid att uppleva
  • Oftast blandade åldrar i gruppen

Tips:

Det går bra att kombinera en rundresa med egna arrangemang.

Här ser du våra kommande rundresor. Vilken passar dig?

Från Peking i norr till Yangshuo i söder. Resan passar dig som vill se flera olika sidor av Kina och få allt ifrån historiska sevärdheter och kultur till och stränder och vacker natur i en och samma resa. I programmet finns tid för egna utfärder, och det finns möjlighet att lägga till aktiviteter enligt resenärernas önskemål.

Resan börjar i Peking med storstad och sevärdheter. Vi besöker förstås Kinesiska Muren, Förbjudna Staden och Hutongerna. Med reseledarens hjälp kommer vi också att få bra inblick i livet för både Kineser och utlänningar i det mer och mer internationella Peking.

Vi tar nattåget till den gamla kesjsarstaden Xian, där Terrakottaarmén är huvudattraktion. Vi besöker också de muslimska kvarteren och så kan de som vill cykla på den välbevarade stadsmuren.

I Yangshuo väntar de fantastiska sockertoppsbergen. Vi njuter av naturen, cyklar, åker bambuflotte och besöker Drakryggens Risterrasser, där Yaofolket bor. Det här området är fyllt av aktiviteter och möjligheter till upplevelser för alla!

Detaljerat program

Kinesiska trädgårdar och parker är tema på den här resan. Håkan Stenström är ciceron i det myllrande Shanghai, trädgårdsstaden Suzhou, pionfestivalens Luoyang och det historiska Peking. Våren och särskilt april är den bästa tiden att besöka trädgårdar och parker i Kina.

Resan börjar i Shanghai, där det nya Kina bokstavligen växer fram i rasande takt, samtidigt som den koloniala arkitekturen vittnar om Shanghais storhetstid för ungefär ett sekel sedan.

På väg till Suzhou blir det övernattning i kanalstaden Tongli, som är som vackrast i skymning och gryning. Väl framme i Suzhou är huvudattraktionerna Kinas mest berömda trädgårdar och parker – “det klassiska Kina”. Även Sidenmuseet och Kejsarkanalen står på schemat.

Så blir det snabbtåg till Luoyang och den mycket berömda pionfestivalen, som är i full gång.

Resan avslutas i Peking, där vi besöker både kända och okända sevärdheter, som Kinesiska Muren, Förbjudna Staden, Prins Gongs residens och det Gamla Observatoriet.

Detaljerat program

Följ med Kinalotsen Albin Geijer på en mycket varierad resa med kultur, historia, storstad, landsbygd och allt därimellan. Resan sker i samarbete med Uppsala Senioruniversitet, där Albin håller studiecirklar och föreläsningar om Kina, och är även en medlemsresa för FokusKina.

Resan börjar i Shanghai, Kinas ekonomiska motor, där framtidstron sprudlar. Här ägnar vi oss åt storstadsliv, skyskrapor, kolonialhistoria och så får vi en bild av i vilken riktning Kina är på väg.

Vi åker vidare till Hangzhou, som var Kinas huvudstad under Songdynastin. Här blir det en djupdykning i kinesiska egenheter som te-, trädgårds- och sidenkultur. Vi närmar oss också buddhismens läror i Jingcitemplet. Hjärtat i Hangzhou är den vackra Västra Sjön, som vi kommer att se både i dagsljut och upplyst under kvällen.

Så åker vi vidare till Albins kinesiska hemby Zhaoxing i provinsen Guizhou. Många av våra tidigare resenärer liknar det vid ett levande museum över det gamla Kina med risfält, vacker gammal bebyggelse, vattenbufflar och ett mycket rikt socialt liv. Vi blir omhändertagna av Albins kinesiska familj.

Sista anhalten på resan går i naturupplevelsernas tecken – vi hänförs av undersköna vyer i sockertoppsbergens magiska värld. Yangshuo är en mindre stad som ligger inbäddad bland sockertopparna intill Lifloden. Vi gör en tur på bambuflotte, besöker en grotta och strosar runt i omgivningarna. Ingen blir besviken över denna naturupplevelse!

Läs resans detaljerade program

En svindlande resa i liten grupp med svensk färdledare genom Tibet, över Himalaya, till Nepals djungel.

Resan börjar i det mytomspunna Lhasa, 3 660 meter över havet. Här finns Potalapalatset, Seraklostret, Jokhangtemplet och många andra viktiga religiösa platser. Vidare går äventyret genom ett kargt landskap över höga bergspass, med små samhällen, urgamla kloster, sjöar och vattendrag. Vi ser vidsträckta slätter med betande jakar och getter, ständigt med Himalayas snötäckta berg synliga ibland nära, ibland i fjärran. Vi bor en natt vid Everest Base Camp innan vi kommer in i det gröna Nepal, där vi besöker hinduiska tempelområden i Katmandu, gör en spännande forsränning med camping vid floden och spanar efter noshörningar och andra djur i djungeln i Chitwans nationalpark.

 Detaljerat program

En resa till Tibet med det mäktiga Himalaya, mytomspunna tempel och Mount Kailash, Tibets heligaste berg. På denna resa kommer du nära Tibets kultur, religion och natur.

Resan börjar i Lhasa, där vi anpassar oss till höjden då vi besöker Potalapalatset, Jokhangtemplet och Seraklostret. Här möter munkar klädda i mörkröda rockar och pilgrimer från när och fjärran med turkoser i sina långa svarta hår.

Vi reser sedan västerut mot resans huvudmål – Mount Kailash. Vi kommer att färdas drygt 120 mil via sjöar, städer, små byar, kloster och floder över vidder och höga bergspass.

Väl framme vid Kailash gör vi tillsammans med ett följe av jakar och jakförare en tre dagar och 54 km lång khora runt berget längs pilgrimmernas väg. Vandringen går i lugnt tempo.

Därefter åker vi buss hela vägen till Katmandu, där den gemensamma resan avslutas.

 Detaljerat program

Följ med Erik Videgård och Xinya Lu till Sichuan för att göra en djupdykning i sichuanmatens  värld. Av all kinesisk mat är den från Sichuan både mest berömd och mest omtyckt. Under 10 dagar får vi lära oss mer om användning och tillverkning av tex soja, vinäger, tofu, chilibönpasta och många andra ingredienser i sichuanköket.

Vi kommer också att få prova på att laga kinesisk mat, hjälpa till att skörda sichuanpeppar, besöka mat- och köksmarknader och, förstås, äta många spännande rätter, som Bangbangkyckling, Dandannudlar, Koppärriga Kärringens Tofu och Sichuans paradrätt: Hot Pot.

När vi ändå är på plats kommer vi att hälsa på pandorna i Bifengxia, besöka den gamla vackra staden Shangli och odlingar på landsbygden.

En svindlande resa i liten grupp med svensk färdledare hela vägen från Peking, genom Tibet, över Himalaya, till Nepals djungel.

Resan börjar i Peking med några av Kinas mest berömda sevärdheter. Därifrån tar vi tåget via Xining till Lhasa, 3 660 meter över havet. Här finns Potalapalatset och Jokhangtemplet. Vidare går äventyret genom ett kargt landskap med städer och urgamla kloster. Vi ser vidsträckta slätter med betande jakar och getter, sagolika turkosa sjöar och snötäckta berg på vägen. Vi reser via Everest Base Camp till Nepal, där vi börjar med en helikoptertur intill Himalaya för att sedan landa i en annan värld med grönska, etnisk mångfald och djungel. Vi gör en vandring bland risterasser, besöker hinduiska tempelområden i Katmandu, campar intill floden Trisuli och utforskar djungeln i Chitwans nationalpark.

 Detaljerat program

Resan passar dig som uppskattar naturupplevelser utöver det vanliga, vandringar och att komma riktigt nära lokalbefolkningen. Vi börjar i Yunnanprovinsen där vi besöker Stenskogen och går på vandring bland byar och risterrasser i Unescovärldsarvet Yuanyang. Därefter fortsätter vi över gränsen in i Vietnam till det än så länge okända Ha Giang. Här är det fortfarande ovanligt att se turister vilket märks väl på lokalbefolkningen. Landskapet i Ha Giang är evigt föränderligt och de många minoritetsbefolkningarna som bor här sätter sin unika, färgglada prägel på varje enskild by. Resan avslutas med sightseeing i Hanoi och en lyxkryssning i det världsberömda Halong Bay.

Dela på facebook