Det blommar i Tigersprångsklyftan, Yunnan Pruta på tupp i Yuanyang, Yunnan

Äventyr söder om molnen

Yunnanprovinsen
21 dagar, 2–22  april 2021
27 700 kr

Resan passar dig som är intresserad av vardagsliv, vandringar och natur. Vi bor vid flera tillfällen i mindre byar och kommer nära lokalbefolkningen.

Den spännande provinsen Yunnan ligger i Kinas sydvästra hörn och gränsar till Tibet, Burma, Laos och Vietnam. I provinsen finns nästan hälften av Kinas etniska folkgrupper representerade. Naturen är mycket varierad. I norra Yunnan börjar Himalaya, med bergstoppar på över 6 000 meter. Resan går till resmål som Stenskogen, Yuanyangs risterrasser, tibetanska byar och tempel och en av världens djupaste raviner – Tigersprångsklyftan.

Under resan kommer vi att göra flera vandringar i norra Yunnan och njuta av olika landskap, besöka små byar och olika folkgrupper. Det finns hela tiden alternativ till de längre vandringarna, så alla kan följa med hela vägen även om man inte är i toppform.

 

Detaljerat program

Dag 1

Ankomst till Kunming.

Vi möts upp på kvällen för gemensam välkomstmiddag.

(Middag ingår)

 

Stenskigen utanför Kunming i Yunnan

Dag 2

Vi gör en utflykt till Stenskogen som är ett område med höga, spetsiga, bisarra stenpelare, som sträcker sig rakt upp ur marken. Detta är ett av Yunnans största turistmål. Om man betraktar detta märkliga landskap på håll ser det ut som en skog av sten. Vi vandrar runt och förundras över naturens mirakel. Området bebos av Bai-folket.

Vi är tillbaka i Kunming sen eftermiddag. Vi tar en promenad till  Gröna Sjöns Park, som ligger i centralt. Till middag äter vi Yunnans specialitet: Across the Bridge Noodles.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 3

På morgonen körs vi till tågstationen för att ta tåget söderut till Mengzi. Väl framme hämtas vi upp av vår guide Jacky och vi åker med buss den sista biten upp till de spektakulära risterrasserna i Yuanyang.

Vi bor på Jacky’s Place, som ligger mitt bland risterrasserna och är en av de bästa platserna för att se soluppgången. Efter incheckning kan de som vill gå på en upptäcktsfärd i byn.

(Frukost och middag ingår)
 

Soluppgång över risterrasserna i Yuanyang, mellersta YunnanSamtal mellaqn gammal och ung, Jianshui, Yunnan

Dag 4

Vi stiger upp tidigt för att börja dagen med att se den magiska soluppgången över Yuanyangs risterrasser vid Duoyishu. Vi gör en trevlig vandring genom små byar som ligger bland risterrasserna och äter lunch där det passar.

På kvällen åker vi till den bästa platsen för att se solnedgången: “Tigergapet”.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 5

De som vill beskådar ännu en soluppgång innan frukost och avfärd mot den lilla byn Tuanshan. Vi besöker familjen Zhangs gods som efter revolutionen blev bostad åt bönderna. Vi bor enkelt hemma hos ett gammalt par och tillbringar kvällen med kulturkrockande och trevlig samvaro. De som vill får säkert vara med och laga middag. Garanterat skratt och glädje denna kväll!

(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6

Vi går på en rundvandring i Tuanshan innan vi åker vidare till Jianshui, som är en stad med mycket starka traditioner. I staden bor många olika folkgrupper. Läs mer om Jianshui. En tredjedel av stadens invånare är etniska minoriteter. Folklivet här är mycket intressant att beskåda.

Vi besöker Familjen Zhus Residens, som är ett välbevarat gods från Qingdynastin (1644 -1911) med en yta på 20 000 kvadratmeter. Inom familjens väggar finns en trädgård, små hustempel och oräkneliga gårdsplan. Arkitekturen är mycket vacker. Vi tar en guidad rundtur här.

På kvällen går de som vill till Stadsporten, där full aktivitet brukar råda med dans och musik.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 7

På förmiddagen vandrar vi runt i staden tillsammans med en lokalguide. Vi går via den gamla stadsporten som byggdes under Mingdynastin (1368-1644), in i ett mycket intressant gammalt bostadsområde för att se hur vanligt folk bor. Att vandra runt i Jianshui medför alltid intressanta möten, överraskningar och observationer. Här finns flera intressanta gamla brunnar, lokal tofutillverkning och annat som vi säkert kommer att stöta på.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Vi möts upp för middag och körs därefter till tågstationen för att gå på nattåget till Dali.

(Frukost och middag ingår.)

 

Dag 8

Ankomst Dali på morgonen. Vi hämtas upp på tågstationen och körs till vårt hotell som ligger i den gamla delen av staden. Frukost beställer var och en själv. Egna aktiviteter resten av förmiddagen.

Vi möts upp för lunch och går därefter på en upptäcktsfärd i gamla stan.

(Lunch ingår.)

 

Dag 9

Idag gör vi en vandring i Cangshan-bergen. Gruppens intresse och fysiska form avgör vilken vandring det blir. Vi är tillbaka i Dali på eftermiddagen.

Kvällen är fri för egna påhitt.

(Frukost och picknicklunch ingår)

 

Gamla staden i LijiangDali

Dag 10

Vi lämnar Dali och åker till den lilla staden Shaxi, som var en väldigt viktig handelsstad under tiden för te-hästvägen. Här stannade många av hästkarlarna till för att få sig en bit mat och lite vila på den långa vägen mellan södra Yunnan och Tibet.

På vägen stannar vi till vid Shibaoshan där vi går på en vandringstur bland bergen. Shibaoshan är mest känt för sina buddistiska grottskulpturer. På kvällen kan de som vill ta en promenad i den lilla staden.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 11

På morgonen åker vi vidare till väldigt avlägsna delar av Yunnanprovinsen som bebos av tibetaner. Större delen av dagen åker vi på vackra vägar genom Yunnans bergsområden. Målet är den lilla byn Jiabi, som fram tills för några år sedan bara kunde nås via en svindlande och farlig bergsväg. Idag finns en bred asfalterad väg hela vägen fram till byn. I Jiabi är familjerna i stort sett självförsörjande och pengar används väldigt lite här.

Vi bor på ett litet familjedrivet vandrarhem mitt i byn. Om gruppen blir större än 10 personer får vi dela upp oss hos två olika familjer.

På kvällen får vi pröva på tibetanska specialiteter till middag.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 12

Vi gör en vandring över berg och dalar, genom skogar där byborna har biodlingar och valnötsträd. Här finner vi även odlingar av den populära sichuanpepparen som används flitigt i de kinesiska köken. Hur länge vi vandrar kan vi själva avgöra. Det finns flera olika alternativ.

På eftermiddagen kan de som vill gå upp på Jiabis heliga berg där man har utsikt över både snötäckta toppar, Mekongfloden och flera små byar i de närbelägna dalarna.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 13

Lugn morgon i byn innan vi sätter oss i bussen för att åka till tempelområdet i Feilaisi där flera av Tibets snötäckta berg syns i fjärran. Vi stannar här och bekantar oss med den tibetanska buddhismen. (inträde till Feilaisi ingår ej). Vi åker vidare över Den Vita Hästens Snötäckta Berg. Uppe på toppen stannar vi till för att ta kort, känna på den tunna luften och kanske kasta ett par snöbollar innan vi åker vidare.

På eftermiddagen kommer vi fram till den lilla byn Benzilan som ligger precis intill Yangzefloden, där vi stannar över natten.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Böneflaggor Yunnan
Shangri La Song Zan Lin

Dag 14

Idag fortsätter vi till Zhongdian eller Shangri-La som den lilla staden bytte namn till 2007 för att locka fler besökare. Det är än så länge rätt så lugnt på gatorna.

På vägen dit besöker vi ett buddhistiskt kloster och får lära oss mer om den tibetanska buddishmen. Även detta område bebos i huvudsak av Tibetaner och här, uppe på den karga tibetanska högplatån, är naturen väldigt annorlunda jämfört med floddalarna vid Jiabi. Här ser vi stora hjordar med jakar, kor och hästar som betar på grässlätterna.

Vi bor i den gamla delen av staden, som numera är nybyggd i gammal stil efter en brand 2014. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 15

En dag för egna aktiviteter i och runt Shangri-La. Förslagsvis en promenad i den gamla stan, vandring eller cykling över de vidsträckta grässlätterna eller Napasjön där brukar stora fågelarter som gamar, örnar, storkar och häger synas till.

(Frukost ingår)

 

Dag 16

På morgonen åker vi vidare mot en av världens djupaste raviner – Tigersprångsklyftan, genom vilken Yangze-floden brusar fram. De näst intill lodräta bergssluttningarna sträcker sig nästan 4 000 meter från floden till de högsta topparna.

Väl framme i ravinen kan de som vill gå ner till den dånande floden och själva tigersprånget – stenen som det sägs att en tiger hoppade över floden ifrån, för att undkomma jägaren.

På natten bor vi på det lilla vandrarhemmet Walnut Garden vid foten av berget.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 17

Dags för en tvådagarsvandring Tigersprångsklyftan.

Det finns två alternativ:

Att vandra/rida den slingriga, branta och oerhört vackra stigen till Tea Horse Guesthouse, som ligger högt uppe i ravinen med spektakulära vyer över klyftan. 

För den som inte vill eller kan vandra/rida går det att åka jeep dit och sitta och mysa och njuta av utsikten mot Jadedrakens Snöklädda Berg.

Jeep och häst ingår inte i resans pris.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Kvinna vid sjön Lugu, norra Yunnan

Dag 18

Vi fortsätter den spektakulära vandringen tillbaka ner mot floden. Dagens vandring går mest nedför och är inte lika krävande som dagen innan.

På eftermiddagen åker vi till Lijiang. Området bebos av Naxifolket som traditionellt sett utövat matriarkat och ligger i en dal där Naxifolkets kungadöme låg isolerat under många århundraden och en särpräglad kultur utvecklades. Lijiang blev efter en kraftig jordbävning 1996 väldigt känd och är idag en av Kinas största turistdestinationer. Lijiang är det ideala stället att irra bort sig i smala gränder. Staden är väldigt vacker och välbevarad, men större delen av dygnet är det trångt på gatorna. Egna aktiviteter efter incheckning.
(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 19-20

Egna aktiviteter i och runt Lijiang. Det finns många spännande aktiviteter och utflykter att hitta på, eller så kan det vara mysigt att bara strosa runt i Lijiangs gamla stadsdel.

(Frukost ingår)

 

Dag 21

Här slutar resans gemensamma aktiviteter. Dags för hemresa eller kanske väljer du att stanna kvar lite längre.

(Frukost ingår)

 

Karta med resrutt


Visa Yunnan – äventyr söder om molnen på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 27 700 kr
Enkelrumstillägg: 3 900 kr

I priset ingår:

  • All transport i Yunnan
  • All logi i dubbelrum
  • Mat enligt program
  • Inträden till sevärdheter, om inte annat anges i programmet
  • Lokalguider på vissa platser
  • Svensk guide/färdledare i Yunnan

Ingår inte:

  • Internationella flygbiljetter (ca 5 000-7 000 kr)
  • Måltidsdryck
  • Dricks till lokalguider och chaufförer
  • Visum (1 280 kr)

Boende

Vi kommer att bo på alla möjliga ställen, men det är mer mysighet än lyx som eftersträvas. I byarna på vandringen i norra Yunnan är det mycket enkelt boende.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får vanlig kinesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter. Maten beställs på plats vid varje måltid, så det är lätt att tillgodose önskemål om maten. Under vissa vandringar äter vi medhavd lunch bestående av det lokala brödet, “baba” och tex torkat kött och ägg.

 

Transport

Vi reser mest i privat buss och vissa sträckor med tåg. Vägarna är överlag bra.

 

Klimat

Temperaturen ligger på lite över 20 grader på dagarna i Kunming, Stenskogen, Lijiang. I Shangri-La är det kallare och i Jianshui är det är varmare. Risken för nederbörd är liten.

 

Dela på facebook