Yunnan och Vietnam – längs lyckans väg

Kunming, Stenskogen, Yuanyang, Ha Giang, Hanoi, Halong Bay
10–26 oktober 2019, 17 dagar
19 000 kr utan Yunnan
25 000 kr med Yunnan
Liten grupp, max 12 personer
Internationellt flyg tillkommer

Resan passar dig som uppskattar naturupplevelser utöver det vanliga, vandringar och att komma riktigt nära lokalbefolkningen. Vi börjar i Yunnanprovinsen där vi besöker Stenskogen och går på vandring bland byar och risterrasser i Unescovärldsarvet Yuanyang. Därefter fortsätter vi över gränsen in i Vietnam till det än så länge okända Ha Giang. Här är det fortfarande ovanligt att se turister vilket märks väl på lokalbefolkningen. Landskapet i Ha Giang är evigt föränderligt och de många minoritetsbefolkningarna som bor här sätter sin unika, färgglada prägel på varje enskild by. Resan avslutas med sightseeing i Hanoi och en lyxkryssning i det världsberömda Halong Bay.

 

Dag 1

Ankomst till Kunming. Var och en tar sig till hotellet på egen hand. På kvällen möts vi upp och äter gemensam välkomstmiddag.

(Middag ingår)

 

Dag 2

Vi börjar morgonen med en liten stadsrundtur då vi bland annat besöker Green Lake Park och Yuantong tempel.

På eftermiddagen körs vi till Stenskogen. Om tid finns kan vi ta en promenad i parkens utkanter för att se solen gå ner över den förstenade skogen.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 3

För att undvika de stora turistströmmarna som varje dag besöker Stenskogen så går vi upp tidigt och ser till att vara inne i parken innan soluppgången. När vi har tittat oss mätta på stenpelarna tar vi oss tillbaka till hotellet för att äta frukost innan vi åker vidare mot risterrasserna i Yuanyang. Resan dit tar ca 4 timmar.

Väl framme checkar vi in på Jacky’s Place som ligger mitt ibland risterrasserna och är ett av de bästa ställena att se soluppgången ifrån. På eftermiddagen kan de som vill ta en promenad i byn och på kvällen åker vi för att se solnedgången vid Tigergapet.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4

Idag går vi på en vandring bland risterrasser och byar. Lunch äter vi någonstans längs vägen där det passar. På kvällen kan de som vill åka till en annan utkiksplats för att se solnedgången.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 5

Efter frukost körs vi till Hekou som är gränsstaden mellan Kina och Vietnam. Vi går över gränsen till Lao Cai där vi hämtas upp av vår vietnamesiske guide och chaufför som kör oss till Bac Ha. Resan dit tar ca 3,5 timmar.

Väl framme väntar vår värdfamilj på oss, och vi bor hemma hos dem i deras homestay. Detta ger oss en unik inblick i hur man lever på den vietnamesiska landsbygden. På kvällen kan den som vill hjälpa värdfamiljen att laga till vår välkomstmiddag.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 6

Efter frukost börjar vår färd emot en av de vackraste och mest orörda områdena i Vietnam – Ha Giang. Bussfärden tar nästan hela dagen, men vi kommer bli ordentligt bortskämda med storslagna vyer längs vägen, så resan kommer inte kännas så lång. Vi stannar till om vi ser något spännande och behöver sträcka på benen.

Vi sover i byn Thon Tha hemma hos familjen Thien. Deras traditionella hus är byggt på styltor som ska hålla vattnet ute vid översvämningar. Familjen kommer att ta god hand om oss och de som vill kommer säkert bli erbjudna att smaka lite av deras hemgjorda majsvin.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 7

Vi beger oss ut på en heldagsvandring i området runt Thon Tha. Vandringen tar oss upp i bergen, genom tät djungel, förbi vattenfall och slutligen till toppen av berget där vi kan njuta av en vidunderlig utsikt över de nästan lysande gröna risfälten under oss. Vi har med oss lunch och avnjuter den någonstans längs vägen.

På eftermiddagen kan de som vill besöka byns skola för att prata lite engelska med eleverna. Även denna natt bor vi hemma hos familjen Thien.

(Frukost, packad lunch och middag ingår)

 

Dag 8

Bussen hämtar upp oss på morgonen för att köra oss till den lilla byn Du Gia. På vägen stannar vi till vid en spännande matmarknad för att köpa med oss lite frukt och snacks till resan.

Vi fortsätter genom Dong Van Karst Plateau som är en av två Geoparker i Asien uppsatta på Unescos världsarvslista. Miljön omkring oss förändras hela tiden. Ena kilometern åker vi igenom täta skogsområden för att i nästa köra över ett månliknande landskap med märkliga stenformationer. Lunch äter vi längs vägen i Lung Tambyn där vi även besöker Hop Tien Kooperativet som är kända för sina färgstarka, handvävda klänningar och tyger. Här får vi se hur man färgar tygerna med olika växter från naturen.

I byn Du Gia väntar vår nya värdfamilj på att få välkomna oss. För de som känner för att sträcka på benen lite innan middagen så kan vi ta en promenad genom byn.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 9

Dagens vandring tar oss upp bland bergen och genom flera byar där olika minoritetsbefolkningar bor. Guiden berättar om deras seder och bruk. Tillbaka i Du Gia kan de som vill ta sig en simtur i floden som rinner alldeles utanför byn.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 10

Resan fortsätter norrut mot Meo Vac. De som vill snör på sig vandringsskorna för att ta sig upp till toppen av Ma Phi Leng Pass. Det är det 4:e högsta bergspasset i Vietnam men enligt många det mest spektakulära. Sen eftermiddag är vi framme i Dong Van där vi checkar in på ett fint hotell, vilket vi säkert kommer att uppskatta efter några dagar med enkelt boende. På kvällen äter vi Dong Vans specialité – hot pot. Om någon har stela leder eller onda fötter efter de senaste dagarnas vandringar så finns det möjlighet att besöka ett spa för lite massage.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 11

Efter frukost börjar vi vår resa söderut. Vid stannar till vid Opiumpalatset och fortsätter därefter till ”Highland of Stone” innan vi kommer fram till Yen Minh där vi äter lunch. Vi fortsätter över barrskogstäckta berg, besöker Tam Som där de som vill besöker Lung Khuy-grottan. Det är en vandring uppför för att komma till grottan.

Vi bor denna natt i Daobyn Nam Dam.

(Lunch ingår)

 

Dag 12

Idag är det marknadsdag i Tam Son – det vill vi inte missa!  Var och en äter frukost på egen hand, det finns mycket gott och spännande att pröva på marknaden. Det är bäst att vara här tidigt på morgonen då det råder som mest aktivitet. Den här marknaden besöks väldigt sällan av turister så var beredda på att bli uttittade. Försäljare från alla närliggande byar kommer för att sälja sina varor så det kan bli trångt mellan stånden. Det brukar vara en spännande mix av färger, dofter och smaker.

Tidig förmiddag börjar vi vår resa tillbaka söderut mot Hanoi. Vi räknar med att vara framme i Hanoi vid 18-tiden. Väl framme checkar vi in på 4-stjärnigt hotell i stadens gamla kvarter. Efteråt kan de som vill ta en promenad till Hanois street market.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 13

Stadssightseeing i Hanoi. Morgonen börjar med en promenad kring Hoan Kiem Lake. Runt sjön brukar febril aktivitet pågå så här dags när Hanois pensionärer utövar sin morgongymnastik. Vi besöker även Ho Chi Minhs mausoleum och Vietnam Military History Museum.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 14

På morgonen hämtas vi upp och körs ut till Dinh Vu Port, där vi stiger ombord på båten som tar oss ut på en kryssning bland de gröna sockertopparna i Halong Bay. Eftersom Halong Bay är en så spektakulär och välkänd plats så kommer det vara många båtar i bukten. Båten tar oss till Ba Trai Dao beach där vi kan välja mellan att paddla kajak eller ta en tur i en lokal roddbåt.

Vi är tillbaka på kryssningsbåten lagom till solnedgången. På kvällen äter vi middagsbuffé ombord.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 15

På morgonen åker vi för att utforska Dark and Bright cave innan en välfylld brunchbuffé väntar oss tillbaka på båten.

Vid lunchtid är vi åter i Dinh Vu Port och så åker vi tillbaka till Hanoi.

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag. De som vill kan därefter hänga med ut för att känna på Hanois uteliv.

(Frukost/brunch och middag ingår)

 

Dag 16

Egna aktiviteter i Hanoi.

(Frukost ingår)

 

Dag 17

Hemresa. Kanske vill du förlänga din resa och passa på att se mer av Kina eller Vietnam. Vi kan hjälpa till med tips och idéer!

(Frukost ingår)

 

Pris:

Utan Yunnan 19 000 kr/person

Med Yunnan 25 000 kr/person

Enkelrumstillägg: 3500 kr

I priset ingår:

 • All transport i Yunnan
 • All logi i dubbelrum
 • Måltider enligt program
 • Inträden, om inte annat anges i programmet
 • Lokalguider på alla platser
 • Svensk guide/färdledare
 • Helpension på kryssningsbåt i Halong Bay
 • 15-dagarsvisum till Vietnam

Ingår inte:

 • Internationella flygbiljetter (ca 5000-6000 kr)
 • Visum till Kina
 • Måltidsdryck
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • För mer än 15 dagars vistelse i Vietnam tillkommer extra visumkostnad

 

Boende

Vi kommer att bo på alla möjliga sorters boenden, men det är mer mysighet och närhet till lokalbefolkningen än lyx som eftersträvas. I byarna i Ha Giang är det mycket enkelt boende. Alla bor i ett stort rum med myggnät mellan sängarna. Man sover på sköna madrasser på golvet. Gemensam toalett och dusch finns på alla homestays. I Kunming, Hanoi och Halong Bay bor vi 4-stjärnigt.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får vanlig kinesisk och vietnamesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter. Maten beställs på plats vid varje måltid, så det är lätt att tillgodose önskemål om maten. Under vissa vandringar äter vi medhavd lunch.

 

Transport

Vi åker egen buss. Vägarna är bra på de flesta ställen. I området runt Ha Giang finns många hårnålskurvor och det är på många ställen lätt för den med anlag för åksjuka att må dåligt. Bra att vara förberedd med åksjuketabletter om så är fallet.

 

Klimat

Temperaturen ligger på lite över 20 grader på dagen i Kunming och Stenskogen. I Yuanyang och norra Vietnam så går temperaturen upp till 25 grader och i Hanoi och Halong Bay kan den gå upp till nästan 30 grader.

 

 

 

Dela på facebook