Vietnam norr till söder

Ha Giang, Hanoi, Halong Bay, Hoi An, Ho Chi Minh City
3–22 november 2021, 20 dagar
25 900 kr
Internationellt flyg tillkommer

Resan går till fem platser som alla börjar på H, och passar dig som uppskattar naturupplevelser utöver det vanliga, vandringar och att komma riktigt nära lokalbefolkningen.

Vi startar i nordligaste Vietnam nära gränsen till Kina i provinsen Ha Giang. Hit har turismen inte riktigt hittat ännu. Vi åker längs lyckans väg och bjuds på storslagna naturupplevelser och hisnande vyer där vi får stifta bekantskap med många av de minoritetsfolk som bor i byarna runt om i bergen.

Så strosar vi bland Hanois vindlande gränder och bekantar oss med huvudstaden innan vi åker till världsarvet Halong Bay, där vi njuter av en lyxkryssning bland sockertoppsberg.

Resan fortsätter med gemytligt stadsliv i den lilla kulturstaden Hoi An som även bjuder på strand och salta bad

Resan avslutas i söder med metropolen Ho Chi Minh City där vi besöker Co Chi-tunnlarna,  krigsmuseet och åker på en flodtur med övernattning i det mäktiga Mekongdeltat. 

För den som vill kan resan förlängas med några lata dagar på paradisön Phu Quoc.

 

3/11

Ankomst Hanoi. Ni tar er själva till hotellet (eller så förbokar vi en bil till er). Boende på The Light Hotel som ligger i Hanois gamla kvarter. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag.

(Middag ingår)

 

4/11

Stadsrundtur i Hanoi. Först gör vi en morgonpromenad kring Hoan Kiem Lake. Runt sjön brukar febril aktivitet pågå så här dags när Hanois pensionärer utövar sin morgongymnastik. Vi besöker även Ho Chi Minhs mausoleum och Ethnology Museum.

På kvällen går vi på en traditionell water puppet show.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

5/11

Efter frukost börjar vår färd emot ett av de vackraste och mest orörda områdena i Vietnam – Ha Giang. Bussfärden tar ca 5 timmar. Vi stannar till efter vägen om vi ser något spännande och måste sträcka på benen.

Vi sover i byn Thon Tha hemma hos familjen Thien. Deras traditionella hus är byggt på styltor som ska hålla vattnet ute vid översvämningar. Familjen kommer att ta god hand om oss och de som vill kommer säkert bli erbjudna att smaka lite av deras hemgjorda majsvin.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

6/11

Vi beger oss ut på en heldagsvandring i området runt Thon Tha. Vandringen tar oss upp i bergen, genom tät djungel, förbi vattenfall och slutligen till toppen av berget där vi kan njuta av en vidunderlig utsikt över de nästan lysande gröna risfälten under oss. Vi har med oss lunch och avnjuter den någonstans längs vägen.

På eftermiddagen kan de som vill besöka byns skola för att prata lite engelska med eleverna. Även denna natt bor vi hemma hos familjen Thien.

(Frukost, picknicklunch och middag ingår)

 

7/11

Bussen hämtar upp på morgonen för att köra oss till den lilla byn Du Gia. På vägen stannar vi till vid Ha Giangs spännande matmarknad för att köpa med oss lite frukt och snacks till resan. Vi fortsätter genom Dong Van Karst Plateau som är en av två Geoparker i Asien uppsatta på Unescos världsarvslista. Naturen omkring oss förändras hela tiden. Ena kilometern åker vi igenom täta skogsområden för att i nästa köra över ett månliknande landskap med märkliga stenformationer. Lunch äter vi längs vägen i byn Lung Tam där vi även besöker Hop Tien Kooperativet, som är känt för sina färgstarka, handvävda klänningar och tyger. Här får vi se hur man färgar tygerna med olika växter från naturen.

Väl framme i Du Gia väntar vår nya värdfamilj på att få välkomna oss. För de som känner för att sträcka på benen lite innan middagen så kan vi ta en promenad genom byn.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

8/11

Dagens vandring tar oss upp bland bergen och genom flera byar där olika minoritetsbefolkningar bor. Guiden berättar om deras seder och bruk. Tillbaka i Du Gia kan de som vill ta sig en simtur i floden som rinner alldeles utanför byn.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

9/11

Resan fortsätter norrut mot Meo Vac. De som vill snör på sig vandringsskorna för att ta sig upp till toppen av Ma Phi Leng Pass. Det är det 4:e högsta bergspasset i Vietnam men enligt många det mest spektakulära.

Sen eftermiddag är vi framme i Dong Van där vi checkar in på hotell, vilket vi säkert kommer att uppskatta efter några dagar med enkelt boende på homestays. På kvällen äter vi Dong Vans specialité – hot pot. Om någon har stela leder eller onda fötter efter de senaste dagarnas vandringar så finns det möjlighet att besöka ett spa för lite massage.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

10/11

Tidig morgon för att uppleva marknaden i Dong Van. Försäljare från alla närliggande byar kommer för att sälja sina varor så det kan bli trångt mellan stånden. Det brukar vara en spännande mix av färger, dofter och smaker. Var och en äter frukost på egen hand på marknaden. Det finns mycket gott att smaka på!

Senare på förmiddagen åker vi vidare upp till nordpolen – Lung Cu. Längre norrut än så här kommer man inte i Vietnam. Efter att vi klättrat upp för trapporna till ett högt flaggtorn får vi en fin utsikt över både Vietnam och Kina.

Nu vänder resan söderut. Vi passerar genom Highland of Stones innan vi stannar till i Yen Minh för lunch. Sen eftermiddag är vi tillbaka i Ha Giang och checkar in på QT Hostel. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

(Lunch ingår)

 

11/11

Efter frukost packar vi ihop oss och åker tillbaka till Hanoi. Väl framme checkar vi in på The Light Hotel. Resten av eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost och lunch ingår)

 

12/11

Egna aktiviteter hela dagen.

(Frukost ingår)

 

13/11

På morgonen bär det av till ett helt nytt landskap: Halong Bay. Vi stiger ombord på deb lyxiga båten som tar oss ut på en kryssning bland de gröna sockertopparna i det berömda värdsarvet. Första anhalten är Ba Trai Dao Beach, där vi kan välja mellan att paddla kajak eller ta en tur i en lokal roddbåt. Vi är tillbaka på kryssningsbåten lagom till solnedgången. På kvällen äter vi buffet ombord.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

14/11

Vi äter en tidig enklare frukost innan vi åker för att utforska Dark and Bright Cave.  När vi är tillbaka på båten väntar en välfylld brunchbuffé som avnjuts som en värdig avslutning på kryssningen. Mitt på dagen är vi åter i Dinh Vu Port där vår buss väntar för att köra oss vidare till flygplatsen. Vi flyger till Danang och blir där upphämtade för att åka direkt till den mysiga lilla staden Hoi An, som ligger precis intill havet.

(Frukost och brunch ingår)

 

15/11

Sightseeing hela dagen. Vi börjar med att åka till My Son Holy Land som är ett stort tempelområde med lämningar från Champa Kingdom. Lokalguiden berättar om området som under många hundra år var den viktigaste platsen i landet för tillbedjan till den hinduistiska guden Vishnu. Efter lunch går vi tillsammans med guiden på en stadsvandring i Hoi Ans gamla stadsdel där vi hittar både kinesisk, japansk och vietnamesisk arkitektur.

Idag är Hoi An mest känt för sina duktiga skräddare och sina tyglanternor som finns upphängda över varje kullerstensgata och lyser varje kväll upp staden i regnbågens alla färger.

(Frukost och lunch ingår)

 

16–17/11

Egna aktiviteter i Hoi An. Den som vill kan låna cykel på hotellet för att cykla runt bland byarna, shoppa, sy upp kläder hos någon av stadens många skräddare eller vila under en palm på stranden. Det går också att ordna en utfärd till den närliggande staden Danang, där det finns både storstadspuls och flera nöjesparker.

(Frukost ingår)

 

18/11

På förmiddagen åker vi till flygplatsen för att flyga vidare till Ho Chi Minh City. Transfer till hotellet. Egna aktiviteter efter incheckning.

(Frukost ingår)

 

Flytande marknad Cai Be

19/11

Vi börjar morgonen med att åka ca 1,5 timme utanför HCMC för att besöka Cu Chi-tunnlarna. Vi får besöka delar av dessa tunnlar som befolkningen och soldaterna spenderade flera år i under kriget mot amerikaner. Här byggdes hela samhällen upp under jord. På eftermiddagen besöker vi även War Remnants Museum och Independence Palace.

(Frukost och lunch ingår)

 

20/11

Efter frukost startar vår utflykt till Mekongdeltat. Vi åker buss i ca 2 timmar innan vi kommer fram till Cai Be-hamnen där vi går på en båt som tar oss ut i deltat. Vi körs till Mekong Lodge där vi kommer att sova över natten. Väl framme serveras vi en stärkande lunch innan vi tar en promenad till de närliggande byarna. Vi besöker familjer längs vägen och får tillfälle att smaka på lokala specialiteter och se deras hantverk.

På eftermiddagen väntar en matlagningskurs där vi själva lagar till vår middagsmat.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

21/11

På morgonen besöker vi den flytande marknaden i Cai Be. Vi fortsätter att utforska Mekongdeltat med båt och även cykel för den som vill.

Efter lunch återvänder vi till Ho Chi Minh City.

Så har resan lidit mot sitt slut och på kvällen äter vi fin avskedsmiddag.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

22/11

Egna aktiviteter på dagen. De flesta flyg hem avgår på kvällen så den som vill har tid för lite sista minuten shopping. Transfer till flygplatsen ingår ej.

Kanske vill du förlänga din resa med lite mer sol och bad och/eller passa på att se mer av Vietnam eller något av dess grannländer? Vi kan hjälpa till med tips och idéer!

(Frukost ingår)

 

Pris: 25 900 kr/person

Enkelrumstillägg: 4 900 kr

I priset ingår:

 • All logi i dubbelrum (i Ha Giang bor vi på homestays läs mer om dem i texten längre ner i programmet)
 • Måltider enligt program
 • Inträden, om inte annat anges i programmet
 • All transport/transfer enligt program i privat, luftkonditionerad buss
 • Engelsktalande lokalguider på alla platser
 • Svensk guide/färdledare
 • Helpension på kryssningsbåt i Halong Bay

Ingår inte:

 • Internationella flygbiljetter (ca 5000-6000 kr)
 • Måltidsdryck
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Visum (25 usd betalas på plats på flygplatsen)

 

Boende

Vi kommer att bo på alla möjliga sorters boenden, men det är mer mysighet och närhet till lokalbefolkningen än lyx som eftersträvas. I byarna i Ha Giang är det mycket enkelt boende. Alla bor i ett stort rum med myggnät mellan sängarna. Man sover på sköna madrasser på golvet. Gemensam toalett och dusch finns på alla homestays. I övriga Vietnam bor vi 4-stjärnigt.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får vanlig vietnamesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter. Maten beställs på plats vid varje måltid, så det är lätt att tillgodose önskemål om maten. Under vissa vandringar äter vi medhavd lunch.

 

Transport

Vi åker egen buss och flyger vissa sträckor. Vägarna är bra på de flesta ställen. I området runt Ha Giang finns många hårnålskurvor och det är på många ställen lätt för den med anlag för åksjuka att må ite dåligt. Bra att vara förberedd med åksjuketabletter om så är fallet.

 

Klimat

I norra Vietnam så bör temperaturen ligga på ca 20 grader och i söder kan den gå upp till 25-30 grader.

 

 

 

Dela på facebook