Upptäck Taiwan

Taipei, Orkidéön, Kenting och Tainan
8-21 april 2019
Pris för medlem i FokusKina: 17 500 kr
Pris för icke medlem: 20 700 kr
Internationellt flyg tillkommer, från ca 6 000 kr

Upptäck Taiwan, från mångmiljonstaden Taipei i norr till de vackra stränderna i Kenting på öns sydspets, vulkansten och höga gröna berg på Orkidéeön och kultur och spännande matupplevelser i Taiwans äldsta stad Tainan. Vi tar oss däremellan på cykel längs de fina vägarna med Stilla Havet som ständigt sällskap på Taiwans omväxlande och natursköna östkust. 

Resan guidas av författaren, journalisten och fotografen Jojje Olsson, bosatt i Taipei sedan 2016.

Vi kommer att resa med kommunala transportmedel under hela resan. Tåg, bussar och båtar är väldigt punktliga och smidiga att ta sig fram med över hela Taiwan. Cyklingen är relativt lätt. Även om distanserna kan verka långa så är det i mesta dels flackt på bra cykelvägar. Det finns alternativ för dig som vill följa med men inte vill cykla.

Det går bra att förlänga resan antingen i början eller slutet, och det är enkelt att kombinera Taiwan med Hongkong. Det behövs inga visum för resan. Både Taiwan och Hongkong ger visum direkt vid ankomst utan kostnad.

För att det rabatterade specialpriset ska gälla ska du vara medlem i föreningen FokusKina såväl vid bokning som vid avresa. Medlemskap kostar 345:-. Läs mer på www.fokuskina.se

 

Detaljerat program

Dag 1

Ankomst till Taipei. På kvällen möts vi upp för en gemensam välkomstmiddag för att lära känna varandra och gå igenom resan.

(Middag ingår)

 

Dag 2

Egna aktiviteter på morgonen. Vi möts upp för gemensam lunch och besöker sedan Chiang Kai-sheks mausoleum. Här får vi en liten inblick i Taiwans historia. På eftermiddagen åker vi upp i Taipei 101, som med sina 506 meter är världens femte högsta byggnad för att se solen gå ner över staden. 

På kvällen äter vi koreansk barbecue som vi själva grillar vid bordet.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

 

Dag 3

På förmiddagen besöker vi det världsberömda Nationalmuseet, dit många av de gamla kinesiska kulturskatterna togs när nationalisterna flydde till Taiwan 1950.

Efter lunch tar vi tåget genom de höga bergspassen som dominerar inlandet och vidare längs med östkusten till Hualien. Väl framme checkar vi in på vårt vandrarhem och testar därefter ut cyklar för de kommande dagarnas resa.

Gemensam middag på kvällen.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4

Nu börjar cyklingen som under tre dagar ska ta oss totalt 150 km söderut till Dulan genom grönskande dramatisk natur med Stilla Havet som ständigt sällskap.

Idag sätter vi riktning mot Fengbin (ca 50 km, lätt cykling). På vägen passerar vi flera byar, och åker genom lummig grönska och intill dramatiska klippor där havet slår upp och visar sin styrka. Vi äter lunch någonstans på vägen när vi känner oss hungriga.

Väl framme checkar vi in på litet vandrarhem nära havet. När vi har tvättat av oss vägdammet avnjuter vi en god fisk- och skaldjursmiddag.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

 

Dag 5

Cyklingen går vidare söderut mot Chenggong Township. Idag avverkar vi den längsta distansen, ca 70 km. Det är mestadels flackt och vi stannar till när vi känner för det. Väl framme checkar vi in på vårt vandrarhem och efter det kan de som vill och har ork kvar i benen besöka den lilla ön Sanxiantai.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 6

Vi börjar dagen tidigt och bör vid lunchtid vara framme i den idylliska surfstaden Dulan som trots sin lilla befolkning på bara ca 2 000 personer erbjuder kultur och mat från hela världen och här inhyses även ett litet mikrobryggeri i den gamla sockerfabriken. De serverar flera olika ölsorter och mjöd.

Efter att vi ha lämnat ifrån oss cyklarna och incheckning på nattens vandrarhem så är eftermiddagen fri för egna aktiviteter.

(Frukost och lunch ingår)

 

 

Dag 7

Dagen är fri för egna aktiviteter.

Kanske vill någon ta en surflektion bland vågorna vid stranden, som sägs vara de bästa för surfing i hela Taiwan.

För de som vill hålla fötterna torra kan vi ta en promenad upp till bergen ovanför Dulan. Där finns ett litet vattenfall, en familj med apor, tät regnskog och ett mysigt litet konstcafé.

(Frukost ingår)

 

Dag 8

Tidig morgon. Vi tar lokalbussen de ca 20 km till Taitungs hamn för att därifrån ta färjan till Orkidéön, Lanyu. Färjan över tar ca 3 timmar. Väl framme hämtas vi upp och körs till vårt vandrarhem. Orkidéön är rena paradiset och påminner lite om Hawaii. Av någon outgrundlig anledning så har turismen inte riktigt hittat hit ännu. Den svarta vulkanstenen står i stark kontrast mot de höga gröna bergen och det turkosblå havet utanför. Det här området är känt för att ha bland det klaraste vattnet i världen. Det är inte ovanligt att ha fri sikt på över 30 meter vid snorkling och dykning.

(Inga måltider ingår)

 

 

Dag 9

Egna aktiviteter hela dagen. Det går att hyra scooter och köra runt ön, snorkla, dyka, promenera och mycket mer.
(Inga måltider ingår)

 

Dag 10

Idag fortsätter resan till Kenting på Taiwans sydspets. Kenting är landets mest välbesökta nationalpark. Färjan dit tar ca 2 timmar. Området är berömt för sandstränder, rik flora och fauna, sköna berg och spektakulär natur. Möjlighet finns att hyra elektrisk scooter, eller ägna sig åt någon av alla de vattensporter, inklusive dykning, snorkling och surfning, som är populära i Kenting. Här finns även flera vandringsleder, både kortare och längre med grottor, vattenfall med naturliga pooler, långa sandstränder och mycket mer.
(Inga måltider ingår)
 

Dag 11-12

Egna aktiviteter i Kenting. Troligen gör vi mycket gemensamt, men det finns utrymme för längre eller kortare utflykter och aktiviteter på egen hand.

På eftermiddagen dag 12 åker vi norrut, på västkusten denna gång. Vi tar buss och tåg till Tainan som är Taiwans äldsta stad. Staden är känd för sin gamla stadsdel, sina många tempel och så sägs det att här finns den bästa maten i landet. När vi har checkat in på vårt hotell går vi på en rundtur i den gamla staden.

(Frukost båda dagarna och middag dag 12 ingår)

 

Dag 13

Vi besöker några av Tainans många tempel och Nationalmuseet. På kvällen tar vi snabbtåget hela vägen tillbaka till Taipei igen. Trots att det är 320 km dit tar det under 1,5 timme.

Väl framme checkar vi in på vårt hotell som ligger mycket nära Taiwans mest kända nattmarknad, Shilin, där allt mellan himmel och jord finns till försäljning.

(Frukost och lunch ingår)
 

Dag 14

Här slutar rundresan. Det går bra att stanna kvar några dagar extra i Taipei eller för att utforska de norra delarna av ön innan du åker hem? En annan idé är att göra ett stopp i Hongkong innan du återvänder till Sverige.

(Frukost ingår)
 

 

Övrig information

Pris: Medlemmar i FokusKina betalar 17 500 kr. Icke medlemmar betalar 20 700 kr.
Enkelrumstillägg: 2 800 kr

I priset ingår:

 • Boende under hela resan i delat dubbelrum

 • Måltider enligt program

 • Inträden till sevärdheter

 • Tågbiljetter Taipei-Hualien, Kaohsiung-Tainan, Tainan-Taipei

 • Bussbiljetter expressbuss Dulan-Taitung, Kenting-Kaohsiung

 • Cykelhyra 3 dagar

 • Bagagetransport mellan Hualien-Dulan

 • Färja Taitung-Lanyu, Lanyu-Kenting

 • svensk färdledare Jojje Olsson med under hela resan

 • Jojje Olssons nya bok ”De kidnappade Kinasvenskarna”

 

I priset ingår ej:

 • Flygbiljetter till och från Taiwan (brukar kosta runt 5500-6 500 kr, se nedan)

 • Transfer från/till flygplatsen i Taipei (se nedan)

 • Aktiviteter på Lanyu och i Kenting

 

Visum

Inget visum behövs till Taiwan. Resenären får en stämpel i passet vid ankomst.

 

Flygbiljetter

På den här resan ingår inte flygbiljetter i priset. Detta på grund av att vi tror att det kommer vara många som vill förlänga resan på Taiwan eller i Hong Kong på vägen. Dessutom är det inte längre lätt att få bra villkor och pris på gruppbiljetter hos de flesta flygbolag. Vi hjälper självklart till att boka flygbiljetter till de som vill. Vi bevakar priserna och säger till när det är bra tid att köpa.

 

Transfer

Transfer från/till flygplatsen inte i resans pris. Om flera resenärer kommer med samma flyg kan vi samordna en transfer till er eller för den som vill kan vi också ordna en privat transfer. Annars är det väldigt lätt att ta sig till hotellet med taxi eller flygplatståget.

 

Boende

Blandat boende under resan. I storstäderna bor vi 3-4 stjärnigt och ute på landsbygden mestadels på vandrarhem. Enklare taiwanesisk frukost ingår på vandrarhemmen och frukostbuffet på de större hotellen.  

 

Klimat

I april ligger temperaturen på Taiwan mellan 20-30 grader. Det finns risk för regn men oftast kommer regnet i snabba skurar som efter ett ta blåser vidare och åter lämnar plats för solen.

 

Cykling

Cyklingen kommer att vara mestadels lätt, inte så många backar upp och ner. Vi cyklar på fina cykelvägar som ligger intill bilvägen utefter Stillahavskusten.
För den som vill följa med på resan men inte vill cykla så finns det olika alternativ. Det går att ta lokalbussen från en destination till nästa. Det ger er mer tid att utforska städerna ni stannar för att sova i på natten.
Ett annat alternativ är privat chaufför/transport. För den som väljer det här alternativet så kan vi boka in besök i till exempel Taroko National Park en av dagarna. Priset för privat transfer tillkommer.

 

Medlemsskap i FokusKina

För att det rabatterade specialpriset ska gälla måste du vara medlem i föreningen FokusKina såväl vid bokning som vid avresa. Medlemskap kostar 345:-. Läs mer på www.fokuskina.se

 

 

 

Dela på facebook