Vandring i Tibet

Peking, Tibet och Chengdu, 16 dagar
9–24 oktober 2018
Pris: 27 700 kr
Internationellt flyg tillkommer, från ca 5 500 kr

En resa där Tibets natur och kultur står i fokus. Resan börjar i Peking med en spektakulär vandring och övernattning i tält på den kinesiska muren.

Vi åker därefter tåg på världens högst belägna järnväg över den tibetanska högplatån – Världens Tak.

I Lhasa går vi på strövtåg i staden och besöker mer och mindre kända platser som Potalapalatset, Seraklostet och Jokhangtemplet innan vi tar oss ut på slätterna för en lång vandring i vildmarken där få turister tidigare satt sin fot. Här känns himmelen så nära att man nästan kan ta på molnen och landskapet är vidunderligt vackert. Förutom murmeldjur, bergsgetter, gamar och nomader med deras yakar är vi själva med den storslagna naturen. På kvällarna sätter vi upp camplägret och serveras därefter en rejäl middag lagad av vår kock. Vi sover bekvämt i tvåmannatält i varma och sköna sovsäckar.

Efter tre dagars vandring åker vi vidare till den heliga saltvattens-sjön Yamdrok. Färgen på sjön förändras beroende på väder och ljus och kan gå från ljust turkost till mörkt blå-svart.

Resan avslutas med shopping och lyxboende i Sichuanprovinsens huvudstad – Chengdu. För den som vill finns det möjlighet att volontärarbeta en dag med provinsens och landets mest kända maskot – Jättepandan.

Resan leds av vår mycket omtyckta reseledare Madelene Morell-Sjöberg. Läs mer om Madelene längre ner i programmet.

 

Detaljerat program

9/10

Ankomst till Peking på förmiddagen. Pickup och transfer från flygplatsen till hotellet. Vi bor på Leo Hostel som ligger på den historiska gågatan Dazhalan med gångavstånd till bland annat Himmelska Fridens Torg och Förbjudna Staden. Egna aktiviteter efter inchecking. För den som vill kan vi ordna guidning till den förbjudna staden. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag.

(Frukost på flyget och middag ingår.)

 

10/10

Vi checkar ut från hotellet och hämtas därefter upp för att köras till den kinesiska muren. Den här delen av muren ser väldigt få besökare och vi kommer säkerligen vara helt ensamma under vår vandring. Väl framme äter vi lunch på ett ”bondens lycka” som är en liten familjedriven restaurang innan vi börjar vår 4 timmars långa vandring mot kvällens campsajt. När vi kommer fram står våra tält redan uppställda intill muren och vår kock lagar en god BBQ-middag åt oss medan solen går ner bakom  bergen och världens längsta byggnadsverk.

(Lunch och middag ingår)

 

11/10

Om vädret är klart rekommenderar vi en tidig uppgång för att se soluppgången. Dagens vandring tillbaka tar ca 3 timmar.

Efter lunch åker vi tillbaka till Peking igen för att flyga vidare till Xining som är vår  utgångspunkt för att gå på tåget mot Lhasa dagen efter.

(Frukost och lunch ingår)

 

12/10

På morgonen checkar vi ut och körs till tågstationen för att gå på tåget som tar oss västerut på världens högst belägna järnväg mot Tibets provinshuvudstad Lhasa. Vi spenderar hela dagen på tåget som går igenom ett kargt och vackert bergslandskap med ett av bergspassen på över 5000 m.ö.h.

(Frukost ingår)

 

13/10

Vi är framme i Lhasa på förmiddagen. Vi hämtas upp och körs till Dekhang Hotel som ligger i stadens äldre delar. Efter incheckningen kan de som vill gå på en promenad. Doften av det karaktäristiska jaksmöret som säljs utmed gatorna blandas med röken från små grenar av rökelse som eldas i ugnarna framför templen. På avstånd ser vi det majestätiska Potalapalatset, som reser sig högt över alla andra byggnader i staden.

Vi äter en gemensam lunch och åker sedantill Seraklostret. När detta kloster var som störst levde här nästan 5 000 munkar, idag finns det ca 500. Huvudattraktionen här är munkdebatten som närmast liknas vid ett underhållande skådespel, men det är en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor.

(Lunch ochiddag ingår)

 

14/10

Vi börjar dagen med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och olika försäljningsstånd där man kan fynda allt
ifrån rökelse, bönesnurror och antikviteter till tibetansk musik. Vi följer strömmen av människor som går en Khora medsols runt Tibets heligaste
tempel Jokhang. Templet som byggdes år 647 är den tibetanska buddhismens spirituella centrum. Här samlas tibetaner och pilgrimer för att be
och utöva religiösa riter i och utanför templet. Inne i templet får vi en första inblick i den Tibetanska Buddhismen.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost och lunch ingår)

 

15/10

På morgonen besöker vi det magnifika, 13-våningar höga Potalapalatset, som dominerar Lhasas stadsbild. Potala grundades under 600-talet under kung Songtsen Gampo och var bostad och säte för Dalai Lama under nästan 1 500 år. Det är en skattkammare fylld av traditionella
tibetanska kulturella reliker och skrifter.

I en liten grotta intill palatset äter vi tillsammans med många pilgrimer de berömda lokala nudlarna till lunch. Efter lunchen körs vi till startpunkten för vår tredagarsvandring. Första natten tältar vi intill ett kloster nordväst om Lhasa.

På kvällen bjuds vi på en riktig festmåltid som vår kock tillagar.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

16/10

Vi börjar vandringen efter frukost. Vi vandrar längs en liten å med höga berg på båda sidor. Vi passerar några sommarboningar för nomader och om de är hemma bjuder de oss säkerligen att komma in för att dricka lite ångande varmt smörte.

Total vandringstid: ca 4-5 timmar.

Vi slår läger på ca 4800 möh. 

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

17/10

Idag blir den tuffaste vandringsdagen. Vi ska ta oss över två pass på över 5000 m. Den första bestigningen börjar direkt från nattens tältläger. Vi kommer alla att få känna på effekten av den tunna luften, men uppe på toppen är det väl värt sitt slit. Den andra toppbestigningen är inte alls lika tuff som den första och efter den är det inte långt kvar till platsen där vi slår läger för natten.

Tältlägret ligger på ca 4900 möh.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

 

18/10

En betydligt mindre ansträngande dag väntar oss där vi för det mesta kommer att vandra nedåt. Efter någon timmes vandring ser vi hjordar av betande yakar, får och några nomadbyar. Nu börjar vi så smått komma tillbaka in i civilisationen igen. Vandringen avslutas vid en liten by med ett nunnekloster. Vi gör ett besök hos nunnorna innan vår buss hämtar upp oss och tar oss med till den turkosa Yamdroksjön där vi campar över natten.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

19/10

På morgonen går de som vill på en vandring runt en del av sjön. På eftermiddagen körs vi tillbaka till Lhasa igen. Efter några dagars nomadliv så blir det nog en tidig kväll tillbaka på hotellet. För de som har ork kvar kanske vi letar upp en lokal tibetansk nattklubb – mycket intressant!

(Frukost och lunch ingår)

 

20/10

Hela dagen fri för egna aktiviteter i Lhasa.

(Frukost ingår)

 

21/10

Vi checkar ut och blir därefter upphämtade och körs till flygplatsen för att flyga vidare till Sichuanprovinsens huvudstad Chengdu. Staden är känd för sin avspända atmosfär och sin kryddstarka mat. Efter vår tid i Tibet så är vi väl värda lite lyx. Vi checkar in på det femstjärniga Renaissance Chengdu Hotel.

(Frukost och lunch ingår)

 

22-23/10

Egna aktiviteter i Chengdu. För de som vill så kan ni någon av dagarna volontärarbeta på ett pandacenter som ligger lite utanför staden. På centret får ni komma riktigt nära pandorna och lära er mer om centrets viktiga och framgångsrika arbete med att bevara och öka antalet jättepandor i Kina. För den som vill så väntar lugna dagar vid poolen eller kanske lite shopping i Chengdu.

(Frukost och avskedsmiddag dag 15 ingår)

 

24/10

Dags för hemresa. I bagaget har vi många intryck och minnen som vi kan plocka fram senare i livet, när det behövs.

(Frukost ingår)

 

Reseledare Madelene Morell-Sjöberg


Madelene är ett riktigt energiknippe som ständigt vill upptäcka nya platser och lära känna nya människor. Förutom tiden hon ägnar sina tonåringsbarn och arbete älskar hon att fjällvandra, träna, resa och att njuta av livets goda. Madelenes påhittighet, energi och positiva inställning till livet gör att hon är en oerhört omtyckt och uppskattad reseledare. I 5 år har hon lotsat våra grupper både i Kina och på Nya Zeeland.
 
 

Övrig information

 

Pris: 27 700 kr

 

I priset ingår:

 • All transport och guidning som nämns i programmet, inkl transfer från och till alla flygplatser och tågstationer
 • Boende i delat dubbelrum på nämnda eller likvärdiga hotell
 • Camping med all utrustning både på muren och i Tibet
 • Inrikesflyg Peking-Xining, Lhasa-Chengdu
 • Tågbiljetter 1:a klass (4-bäddskupéer) mellan Xining-Lhasa
 • Måltider enligt program
 • Inträden till sevärdheter
 • Inresetillstånd till Tibet
 • Madelene Morell-Sjöberg som reseledare under hela resan

Ingår inte:

 • Visum till Kina*
 • Internationella flygbiljetter (ca 5000-7000 kr)
 • Måltidsdryck
 • Dricks till guider och chaufförer
 • Aktiviteter i Chengdu (Volontärprogrammet kostar 800RMB/person = ca 1080 kr)

 

Visum

På grund av nya visumregler från kinesiska ambassaden så måste numera alla som reser till Kina lämna sina fingeravtryck på visumkontoren i antingen Stockholm eller Göteborg.

 

Boende

Vi kommer att bo på hotell och vandrarhem av skild standard. Tänk mer mysigt än stort och lyxigt.
Sista dagarna i Chengdu skämmer vi däremot bort oss med boende på 5-stjärnigt lyxhotell med swimmingpool.

Campingen kommer att vara av hög standard, framför allt i Tibet. Där kommer det förutom de tvåmannatälten som ni sover i, även finnas ett mattält med stolar och bord och ett toalettält. Campingen vid muren är lite enklare men tvåmannatält även där.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får vanlig kinesisk och tibetansk ”husmanskost” och lokala specialiteter. Maten beställs på plats vid varje måltid, så det är lätt att tillgodose önskemål om maten. Under vandringarna äter vi medhavd lunch bestående av det lokala brödet, “baba” och tex torkat kött och ägg. På vandringskvällarna kommer kocken som går med oss tillaga riktiga festmåltider.

 

Vandringar

Det kommer att vara två längre vandringar på resan. Den första är 2 dagar på den kinesiska muren. Den längre vandringen i Tibet är på 3 dagar. Vi kommer att vandra i medel runt 5 timmar om dagen och för båda vandringarna bör du vara i god form så du kan uppskatta de vackra omgivningarna. Alla vandrar i egen takt och ni behöver bara bära med en liten ryggsäck med lite ombyteskläder, lunch för dagen och vatten. Övrig packning kommer att vänta på oss på campsajten vid muren och i Tibet bärs packningen av några medföljande yakar.

 

Transport

Vi åker egen buss. Vägarna är bra på de flesta ställen. Inrikesflyg håller god standard. 

På tåget till Tibet bor vi i 4-bäddskupér med låsbar dörr. Gemensam toalett i varje ända på tågvagnarna. Det finns en restaurangvagn som är väl värt ett besök och det säljs även dryck, snacks, frukt mm på ambulerande vagnar.

 

Klimat/väder

Temperaturen i Peking kan gå uppåt en 20 grader dagtid men på kvällen gå ner till runt 10 grader. Även i Tibet så kan temperaturen gå uppåt 20 grader dagtid och den höga höjden gör att det kan gå ner hela vägen till strax över nollstrecket på nätterna. Det är oftast torrt och solig både i Peking och Tibet i oktober. I Chengdu kan vi räkna med temperaturer på mellan 15-25 grader. Här är chansen för regn större än övriga destinationer.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men lokalguider och chaufförer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

 

Dela på facebook