Potalapalatset i LhasaHelig man i Nepal

Peking, Tibet och Nepal – Över världens tak

Peking, Lhasa, Mount Everest och Nepal, 19 dagar
12–30 oktober 2021
41 700 kr
Internationellt flyg tillkommer, från ca 6 500 kr

Följ med på ett svindlande äventyr med tåg, buss och helikopter från Peking, genom Tibet, över Himalaya, till Nepals djungel. Omfattande program där nästan allt under resans gång ingår i priset.

Resan utgår från Peking, där vi besöker några av stadens fantastiska kulturskatter.

Härifrån åker vi på världens högst belägna järnväg via Xining till Tibet.

Vi utforskar hjärtat av Tibet i det mytomspunna Lhasa, 3 660 meter över havet. Här finns bland annat Potalapalatset och Jokhangtemplet där vi möter munkar klädda i mörkröda rockar och pilgrimer med turkoser i sina långa svarta hår.

Vidare går vårt äventyr genom ett kargt landskap med städer och urgamla kloster som är aktiva än idag. Vi ser vidsträckta slätter med betande jakar och getter, sagolika turkosa sjöar och snötäckta berg på vägen till Everest Base Camp, där vi sover en natt i traditionella nomadtält.

Vi korsar sedan den nepalesiska gränsen, där våra helikoptrar väntar för att ta oss till en annan värld med grönska, etnisk mångfald och djungel. Vi besöker hinduiska tempelområden i Katmandu, campar vid floden och utforskar Nepals djungel i Chitwans nationalpark.

Resan är ett samarbete mellan Kinalotsen och Far Away Adventures.

 

Detaljerat program

12/10

Ankomst till Peking. Vid behov kan vi hjälpa till med transfer till hotellet. Annars fungerar taxi bra.

Boende på Sofu Boutique Hotel.

(Om någon vill börja tidigare i Peking eller ansluta till resan t. ex. i Lhasa går det bra.)

(Inga måltider ingår)

 

13/10

Den Kinesiska Muren är det första utflyktsmålet på resan. Bussen tar oss till “The Secret Wall”, som är en del av muren dit inga större turistgrupper åker till. Vi kommer att få vandra i stort sett ensamma på en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det är en fantastisk att känna historiens vingslag.

Vi äter lunch när det passar, och efter en liten rundtur i hotellets närhet äter vi gemensam middag.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

14/10

Dagen börjar med besök på världens största torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Vi går därifrån in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna sin oinskränkta makt under 600 år, med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar.

Vi äter lunch innan vi åker till tågstationen för att börja den långa resan mot Tibet och Nepal. Första etappenm är att ta tåget till Xining. Vi reser i 4-bäddskupéer där vi får bra tillfälle att lära känna varandra och njuta av de skiftande vyerna utanför. Var och en äter middag på tåget.

(Frukost och lunch ingår)

 

15/10

När vi vaknar upp på morgonen så har landskapet utanför fönstret förändrats till ett mycket kargare landskap. Väl framme i Xining är vi på drygt 2500 möh och kan redan här börja vänja oss vid tunnare luft.

Vi hämtas upp på tågstationen och körs direkt till det tibetanskt kulturmuseet där vi får lära oss mycket om Tibets mytomspunna kultur och historia – en mycket bra introduktion för resans huvudmål.

Vi äter middag och åker därefter tillbaka till tågstationen för att spendera ytterligare en natt på tåget innan vi är framme i Lhasa.

Det enorma järnvägsprojektet som länkade samman Kina med Tibet, från Golmud i Qinghai till Lhasa, kostade närmare 30 miljarder kronor att bygga. Innan projektet startades ansåg många experter att det inte skulle gå att genomföra bygget då stora delar av järnvägen ligger på permafrost. Men de kinesiska ingenjörerna bevisade att det gick, och sommaren 2006 invigdes järnvägen. Det är världens högst belägna järnväg och tågresan är en av de mest spektakulära man kan göra.

(Lunch och middag ingår)

 

Tibetansk pilgrim i LhasaSera-debatt-munkar

16/10

Tidigt på morgonen passerar vi Golmud och är därmed uppe på den tibetanska högplatån.

Hela dagen tillbringas ombord på tåget. Läs en god bok, njut av te och mat och ta in det vackra omgivningarna utanför fönstret.

Vi är framme vid Tanggulapasset, den högsta delen av järnvägen och världens högst belägna järnvägstation (5 072 möh) någon gång på eftermiddagen.

Under många århundraden låg Tibet gömt bakom berg, skyddat och isolerat från omvärlden. Detta har lett till dess unika särpräglade kultur och gjort det till ett attraktivt resmål för äventyrare. Vi kommer snart att få en djupare inblick i den mystik som vilar över Tibet och det öde som drabbat dess folk.

Vissa kan känna av den höga i höjden i form av illamående eller huvudvärk, men det finns lättillgänglig syrgas i varje kupé.

När vi har tillryggalagt ca 380 mil räknar från Peking är vi framme i Lhasa (3 650 möh) kl 19:30. Vi hämtas upp på tågstationen och körs direkt till hotellet där vi äter en god middag innan vi gör kväll.

(Middag ingår)

 

17/10

Vi börjar dagen med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och olika försäljningsstånd där man kan fynda allt ifrån rökelse, bönesnurror och antikviteter till tibetansk musik. Vi följer strömmen av människor som går khoran medsols runt Tibets heligaste tempel Jokhang. Templet som byggdes år 647 är den tibetanska buddhismens spirituella centrum. Här samlas tibetaner och pilgrimer för att be och utöva religiösa riter i och utanför templet. När vi besöker Jokhangtemplet går vi också upp på taket, där vi har utsikt över Potalapalatset och det omkringliggande Barkhorområdet.

Efter lunch beger vi oss till Seraklostret som ligger strax norr staden. När detta kloster var som störst levde här nästan 5 000 munkar, idag finns det ca 500. Seraklostrets munkdebatt är huvudattraktionen och kan närmast liknas vid ett underhållande skådespel, men det är en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor.

Kvällen fri för egna strövtåg.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Potalapalatset i Lhasa, TibetSjön Yamdrok i Tibet

18/10

Efter frukost beger vi oss tillsammans till Potalapalatset. Konstruktionen av det 13 våningar höga palatset påbörjades under 1640-talet och tog 50 år att uppföra. Det fungerade sedan som säte för den tibetanska regeringen och vinterbostad för Dalai Lama fram till 1959, då Dalai Lama nummer 14 var tvungen att fly till Indien. Palatset består av två delar, det Röda Palatset, som är den religiösa delen, och det Vita Palatset som är den administrativa delen och var Dalai Lamas bostad.

OBS! Man blir tilldelad en tid på Potalapalatset, så det kan hända att vi åker dit på eftermiddagen istället.

(Frukost och lunch ingår)

 

19/10

Idag får vi tid att reflektera över alla kulturella intryck när vi reser ut på den tibetanska landsbygden. Efter ca två och en halv timme på vägen uppenbarar sig Yamdroksjöns turkosa vatten efter att vi har passerat passet Khamba La på 4794 m. Den heliga sjön ligger sagolikt vackert, omgärdad av höga bergstoppar. Här kan vi välja om vi vill göra en vandring runt en del av sjön eller besöka ett litet nunnekloster som ligger intill sjön.

Vi åker vidare över passet Karo La där vi för andra gången passerar 5000-metergränsen. Vi kan stanna till vid passet innan vi åker den sista biten till Gyantse, som en gång i tiden var en viktig knutpunkt för handel med ull och timmer, då handelsmän reste hit från Indien, Sikkim och Bhutan. Stadsbilden domineras av ett fort som har varit med om både brittisk och kinesisk invasion.

Vi besöker den imponerande vackra Kumbumstupan intill klostret Pelkhor Chode.

Boende på Gyantse Hotel.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

20/10

På morgonen ställer vi in vårt sikte på Shigatse, som är Tibets näst största stad med ca 80 000 invånare.

Väl framme checkar vi in på hotellet och gör sedan en stadsrundtur. Vi besöker vi den gamla stadsdelen och de som vill kan gå på en Kora runt Shigatse Dzong.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

 

Tre kvinnor i TibetTibet: Mount Everest

21/10

Vi åker vidare på Friendship Highway, vägen mellan Lhasa och Katmandu. Nästa mål är Shegar, som ligger på 4300 m. Innan vi kommer fram åker vi över passet Gyamtso La, som är det högsta på hela resan, med sina 5 248 m. Här kan vi om vi har tur se både Mount Everest och flera av världens högsta toppar i fjärran.

I Shegar kan vi ta en liten rundtur i staden eller gå upp på en sluttning i närheten av hotellet för att få utsikt över de vackra bergen.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

22/10

Idag hoppas vi på bra väder!

Vi går upp tidigt på morgonen för att komma till bergspasset Pang La i soluppgången. Om sikten är klar ser vi en obruten kedja med några av världens högsta berg såsom Makalu, Shishapangma, Lohtse och självaste Mt Everest. Vi kommer fram till klostret Rongbuk före lunch. Rongbuk är världens högst belägna kloster och var en gång det största klostercentret i Tibet. Här ligger också Everest Base Camp på sommarhalvåret. Vi har hela tiden en fantastisk utsikt över världens högsta berg, Mount Everest, som med sina 8 848 meter höjer sig mot himlen. Närmre än så här går det inte att komma utan specialtillstånd. 

Resten av dagen njuter vi av utsikten genom dalen som leder till bergens moder. Det går bra att göra kortare vandringar i omgivningarna.

Vid kvällningen kan vi få se Everest skifta färg från vit till rödorange när solen går ner bakom bergen.

Beroende på temperatur och om base camp fortfarande är igång bor vi antingen i tältlägret eller på klostrets vandrarhem denna natt.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

23/10

Vi hoppas att vi har vädergudarna med oss så att vi får njuta av den soluppgången över Everest.

Vi lämnar sedan Rongbuk och beger oss mot Kyirong, som ligger på betydligt lägre höjd nära den nepalesiska gränden. Vägen dit är lång och mycket vacker. Med pauser och måltider inräknat går större delen av dagen åt till att resa. Först framåt eftermiddagen kommer vi fram till Kyirong.

Sista middagen med vår guide och chaufför, som troligen känns som en del av gruppen nu.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

24/10

Idag tar vi farväl av Tibet och korsar gränsen över till Nepal. Vi lämnar ett tyst och kargt Tibet och kör istället igenom ett frodigt och grönt Nepal.

Då vägen mellan gränsen och Kathmandu inte ens med godaste vilja kan kallas väg så tar vi oss här vidare med helikopter för att nå Nepals huvudstad Kathmandu. Helikopterfärden tar ca 20 minuter och om vädret är klart så får vi en spektakulär åktur med utsikt över byar, odlingar, vattenfall och bergen.

Väl framme checkar vi in på hotell i stadsdelen Bhaktapur som för länge sedan varit ett eget kungadöme. Snart får vi förundras över uråldriga palats, tempel och marknadsplatser på en guidad promenad.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

25/10

Efter frukost hämtas vi upp av vår guide. Vi gör en bussresa på cirka tre timmar till byn Fishling intill Trisulifloden.

Härifrån promenerar vi uppför en stig genom ett grönskande landskap. Vi får snart en vacker utsikt över det gröna kuperade landskapet och floden som ringlar sig i dalgången nedanför. Vi går förbi några enkla hem där människorna lever på sina odlingar. Vi ser bananträd, gurkodlingar, chilibuskar och clementinträd. Målet för vår vandring är en enkel skola. Barnen som går i skolan är av folkslaget Chepang som är fattiga och har låg status. Vi tar med skolmaterial hit och de som vill kan överlämnar en donation till skolan.

Sedan är det dags att gå ner till stranden vid floden där vi inatt ska sova i tält. Men först njuter vi av varandras sällskap, en enkel trerätters middag och stjärnhimlen.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

26/10

Idag är det dags att göra en tur på en av Nepals många stora forsfyllda floder. Vi äter frukost på stranden och får därefter en säkerhetsgenomgång av våra guider. Den som inte vill göra någon forsfärd kan i stället njuta av förmiddagen på stranden eller ta en promenad. Vi paddlar i cirka två timmar genom forsar som varvas med lugna partier. Vi njuter av den vackra grönskande dalgången och möter kanske någon fiskare på en klippa.

Vid paddlingens slutstation hämtar bussen upp oss för att åka söderut mot nationalparken Chitwan. När vi närmar oss vår destination blir landskapet plötsligt platt. Nu är vi inte långt ifrån gränsen till Indien. Vi checkar in på en resort alldeles utanför nationalparken där djurlivet liknar det i Djungelboken. Vi träffar vår nationalparksguide som berättar om den fint bevarade nationalparkens historia och dess djurarter. Vi gör sedan en promenad till den lilla byn i närheten, där vi får se hur Tharu-folket lever i sina små typiska lerhus.

 (Frukost, lunch och middag ingår)

 

27/10

I gryningen åker vi ut med jeep i djungeln. Vi har stor chans att se den indiska pansarnoshörningen på nära håll och har vi riktig tur får vi se den utrotningshotade tigern och många andra av de femtio däggdjursarter och fyrahundrafemtio fågelarter som lever i parken.

Efter lunch gör vi en kanottur för att spana efter krokodiler och fåglar. 

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

28/10

Efter frukost är det dags att färdas tillbaka med bussen till Katmandu. Ca 5 timmar. (Det finns också en möjlighet att flyga tillbaka till Katmandu, din färdledare ordnar då detta.)

(Frukost och lunch ingår)

 

29/10

På förmiddagen besöker vi det hinduiska tempelområdet Pashupatinath. Här tillber hinduerna guden Shiva och intill Bagmatifloden kremerar Katmanduborna sina avlidna familjemedlemmar. Här finns också många Sadhus, mer eller mindre heliga män i långa skägg och målade ansikten. De kan vara roliga att bekanta sig med och de blir gärna fotograferade mot en slant.

Eftermiddagen är fri och ni kan då till exempel strosa runt genom de spännande gränderna till marknader och små tempel.

På kvällen blir det avskedsmiddag.

(Frukost och middag ingår)

 

30/10

För de som flyger hem på kvällen eller senarelägger hemresan finns det mycket att göra i Katmandu. Passa på att ta del av Katmandus spännande tempelområden, så som det buddhistiska templet Swayambunath, besöka ett barnhem eller något av de fina hantverksprojekt som finns i staden.

Resan är slut, minnena lever kvar.

(Frukost ingår)

 

Övrig information

Pris: 41 700 kr
Enkelrumstillägg: 4 400 kr

I priset ingår:

 • Tåg, soft sleeper (1:a klass) Peking-Xining, Xining-Lhasa
 • Helikopterfärd mellan nepalesiska gränsen till Kathmandu
 • Transport i privat luftkonditionerad buss under hela resan
 • Kinesisk engelsktalande guide i Peking
 • Tibetansk engelsktalande guide i Tibet
 • Nepalesisk engelsktalande guide i Nepal
 • Svensk färdledare, Madelene Segelöv på hela resan
 • Måltider enligt program
 • Inträden till sevärdheter som nämns i programmet
 • All logi i dubbelrum på hotell
 • Camping i Nepal 1 natt med all utrustning
 • Camping vid Everest Base Camp i nomadtält
 • Safaripaket med 2 nätters boende i på resort i Chitwan och safariguide 
 • Rafting ½ dag på Trisulifloden med all utrustning och guider
 • Inresetillstånd till Tibet
 • Visum Nepal
 • Syrgas på tåget och bussen i Tibet

Ingår inte:

 • Flyg från och till Sverige, kostar från 6 500 kr
 • Visum till Kina
 • Transfer från flygplats till hotell i Peking
 • Extra måltidsdryck
 • Dricks (se nedan)

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Peking och Tibet, men lokalguider och chaufförer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

 

Dela på facebook