Äventyr i Himalaya

Lhasa, Mount Everest, Nepal, 16 dagar
18 april–2 maj 2021
Pris:
8–10 personer: 32 900 kr
11–14 personer: 28 600 kr
Internationellt flyg tillkommer, från ca 7 000 kr

Följ med på ett svindlande äventyr till Tibet, över Himalaya, till Nepal. Programmet är framtaget för att alla ska kunna följa med, gammal som ung. 

Vi börjar med att utforska Lhasa, 3 660 meter över havet. Här finns många av de viktigaste och heligaste platserna i den tibetanska kulturen och religionen. Vi besöker Potalapalatset, Jokhangtemplet och Seraklostret, där vi möter munkar klädda i mörkröda rockar och pilgrimer med turkoser i sina långa svarta hår.

Vi reser vidare västerut längs långa raksträckor och slingrande vägar över bergspass, ständigt med Himalayas toppar i när och fjärran. Vi ser vidsträckta slätter med betande jakar och getter, heliga sjöar och små byar. En natt sover vi vid världens högsta berg, Mount Everest.

Vi reser vidare till Nepal, där gröna dalar, regnskog och en kultur starkt präglad av hinduismen väntar. Vi besöker Katmandu, gör en lätt forsränning från Pokhara och åker på norhörningssafari i Chitwans Nationalpark.

 

Detaljerat program

Dag 1

Ankomst till Lhasa. Pickup och transfer från flygplatsen till Kyichu Hotel som ligger i stadens äldre delar. Egna aktiviteter efter incheckning.

(middag ingår)

 

Dag 2

Vi börjar dagen med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och olika försäljningsstånd där man kan fynda allt ifrån rökelse, bönesnurror och antikviteter till tibetansk musik. Vi besöker Jokhangtemplet som byggdes år 647 och är den tibetanska buddhismens spirituella centrum. Här samlas tibetaner och pilgrimer för att be och utöva religiösa riter i och utanför templet.

Efter lunch beger vi oss till Seraklostret som ligger strax norr staden. När detta kloster var som störst levde här nästan 5 000 munkar, idag finns det ca 500 kvar. Seraklostrets munkdebatt är huvudattraktionen och kan närmast liknas vid ett underhållande skådespel, men det är en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor. 

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 3

Vi checkar ut innan vi åker till en av resans höjdpunkter – det grandiosa Potalapalatset. Konstruktionen av det 13 våningar höga palatset påbörjades under 1640-talet och tog 50 år att uppföra. Det fungerade sedan som säte för den tibetanska regeringen och vinterbostad för Dalai Lama fram till 1959, då Dalai Lama nummer 14 var tvungen att fly till Indien. Palatset består av två delar, det Röda Palatset, som är den religiösa delen, och det Vita Palatset som är den administrativa delen och var Dalai Lamas bostad.

På eftermiddagen åker vi ut på landsbygden. Efter ca två och en halv timme på vägen uppenbarar sig Yamdroks turkosa vatten efter att vi har passerat passet Khamba La på 4794 m. Den heliga sjön ligger sagolikt vackert, omgärdad av höga bergstoppar.Vi campar intill sjön och får njuta av tystnaden när mörkret lägger sig. På eftermiddagen kan vi göra en kortare vandring i omgivningarna. På kvällen lagar guiden middag till oss som avnjuts i mattältet.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4

I gryningen blir det en härlig frukost i det vackra morgonljuset över sjön innan vi ger oss av mot Shigatse. På vägen passerar vi för första gången 5 000-metersgränsen när vi åker över passet Karo La.

Vi stannar till i den lilla staden Gyantse. En gång var Gyantse en viktig knutpunkt för handeln med ull och timmer, då handelsmän reste hit från Indien, Sikkim och Bhutan. Stadsbilden domineras av ett fort som har varit med om både brittisk och kinesisk invasion.

Vi besöker också den imponerande vackra Kumbumstupan intill klostret Pelkhor Chode. Sen eftermiddag är vi framme i Shigatse, Tibets näst största stad med ca 80 000 invånare.

(Frukost lunch och middag ingår)
 

Dag 5

Vi åker vidare på Friendship Highway, vägen mellan Lhasa och Katmandu. Nästa mål är Shegar, som ligger på 4300 m. Innan vi kommer fram åker vi över passet Gyamtso La, som är det högsta på hela resan, med sina 5 248 m. Snart ser vi en obruten kedja med några av världens högsta berg såsom Makalu, Shishapangma och självaste Mt Everest.

(Frukost lunch och middag ingår)

 

Dag 6

Idag kör vi söderut över Pang La (5 150 m). Vi besöker klostret Rongbuk, världens högst belägna kloster, en gång det största klostercentret i Tibet. På eftermiddagen kan man vandra eller åka till Everest Base Camp och njuta av utsikten över världens högsta berg. På natten bor vi i ett av de traditionella nomadtält som är uppsatta för turister.

(Frukost lunch och middag ingår)

 

Dag 7

Om vi har vädergudarna med oss så får vi denna morgon njuta av den oförglömliga utsikten över världens högsta berg i soluppgången. Vi lämnar Everest Base Camp och beger oss mot Kyirong, som ligger på betydligt lägre höjd nära den nepalesiska gränden. Vägen dit är lång och mycket vacker. Med pauser och måltider inräknat går hela dagen åt till att resa. Först framåt kvällningen kommer vi fram till Kyirong.

(Frukost lunch och middag ingår)

 

Dag 8

Idag tar vi farväl av Tibet och korsar gränsen över till Nepal. Vi lämnar ett tyst och kargt Tibet och kör istället igenom ett frodigt och grönt Nepal. Vägen vi åker på är till en början väldigt dålig och räkna med att det blir en lång dag i bilen innan vi kommer fram till Kathmandu. Väl framme checkar vi in på ert hotell och resten av kvällen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 9

Idag tar guiden med oss på stadssightseeing i Kathmandu. Vi besöker bland annat Bhaktapur och Patan.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 10

Transfer till flygplatsen för att flyga vidare till Pokhara som är utkiksposten till många av de vandringar som Nepal är så känt för. Staden ligger fint belägen intill Phewa Lake med det snötäckta Himalaya i bakgrunden. Här finns mängder av aktiviteter att välja mellan. Bland annat båttur på sjön, paragliding, ziplining, cykeltur, ridning, yoga mm.

(Frukost ingår)

 

Dag 11

Egna aktiviteter i Pokhara.

(Frukost ingår)

 

Noshörning Chitwan Nepal

Dag 12

Nu är det dags för ett riktigt äventyr. Vi körs ca 3 timmar i privat bil till floden Seti. Där väntar en halvdags forsränning. Det är en lugn sträcka vi åker nerför med några snabbare forsar. Vi äter picknicklunch efter flodstranden någonstans när vi känner oss hungriga. På kvällen tältar vi vid flodstranden och serveras en god middag.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 13

Efter frukost fortsätter flodfärden ytterligare ca 3 timmar från campsiten och söderut mot Chitwan. Vi äter lunch och hämtas därefter upp och körs de två sista timmarna till Chitwan Nationalpark. Vi checkar in på hotellet. På kvällen kan vi gå på en kulturshow där vi får lära oss om lokalbefolkningens seder, bruk och dans.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 14

Heldag i nationalparken. Kanotfärd med fågelskådning på floden, jeepfärd med chans att se noshörningar, elefanter, läppbjörnar, flera olika hjortar och om vi har riktigt tur – den indiska tigern. Om vi vill kan vi även gå på en djungelpromenad med vår viltguide.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 15

Transfer till flygplatsen. Flyg tillbaka till Kathmandu. Transfer till hotellet. Egna aktiviteter på eftermiddagen.

(Frukost och middag ingår)

 

Dag 16

Resans program är slut. Hemresa eller vidare påhitt i Nepal, Indien eller annan plats.

(Frukost ingår)

 

Övrig information

Pris:
8–10 personer: 32 900 kr
11–14 personer: 28 600 kr

Enkelrumstillägg: 4 400 kr

Ingår i priset:

 • Transfer från och till alla flygplatser i Lhasa och Nepal
 • Boende under hela resan i delat dubbelrum
 • 9 heldagar med engelsktalande guide och transport i Tibet
 • 7 heldagar med engelsktalande guide och transport i Nepal
 • Måltider enligt program
 • Inträden till sevärdheter
 • 2 dagars forsränning inklusive flodguide och all utrustning
 • Alla safariaktiviteter i Chitwan
 • All campingutrustning dag 3-4 och 13-14
 • Svensk reseledare under hela resan
 • Inresetillstånd till Tibet
 • Visum till Nepal
 • Inrikesflyg Kathmandu-Pokhara, Chitwan-Kathmandu

 

Ingår ej i priset:

 • Flygbiljetter (till Lhasa hem från Kathmandu)
 • Visum till Kina
 • Aktiviteter i Pokhara
 • Dricks till guider och chaufförer

Camping

De nätter som vi campar bor vi i 2-mannatält. Det är bekväm camping (“glamping”) där vi sover på sköna madrassar med sovsäckar/täcken. Förutom sovtälten finns toalett-tält och mattält med stolar och bord.

Forsränning

Lätt forsränning med bara några få snabbare forsar. Innan forränningen får vi en säkerhetsgenomgång. Flytvästar och hjälmar finns till alla. Färden sker på floden Seti som ligger långt ifrån vägar och stora städer. Här glider vi fridfullt nerför floden med orörd djungel på bägge sidor. Vi tältar på flodstranden.

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Tibet, men lokalguider och chaufförer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

 

Dela på facebook