Het mat i Kina, Sichuan

Hot-Pot

Sichuan – Kinas matmekka

Chengdu med omnejd
12 dagar, 11–23 augusti 2021
Ordinarie pris: 33 400 kr
Medlem i FokusKina: 30 400 kr

Flygresor ingår

Erik Videgård och Xinya Lu gör en djupdykning i Sichuans matkultur. Vill du följa med?

Av all kinesisk mat är den från Sichuan både mest berömd och mest omtyckt. Under 12 dagar kommer alla sinnen att få oräkneliga intryck, och vi lär oss mycket om användning och tillverkning av tex soja, vinäger, tofu, chilibönpasta och andra ingredienser i sichuanköket.

Vi kommer också att få prova på att laga kinesisk mat, hjälpa till att skörda sichuanpeppar, besöka mat- och köksmarknader och, förstås, äta många spännande rätter, som Bangbangkyckling, Dandannudlar, Koppärriga Kärringens Tofu och Sichuans paradrätt: Hot Pot.

När vi ändå är på plats kommer vi att hälsa på pandorna i Bifengxia, besöka den gamla vackra staden Shangli och känna in livet på den kinesiska landsbygden.

 

Detaljerat program

11/8

Avresa från Arlanda.

 

12/8

Ankomst till Chengdu. Lokalguiden tar emot på flygplatsen Till hotellet för incheckning.

Vi samlas när alla har kommit fram och gör en kort vandring i hotellets närhet. Beroende på hur pigga alla är kanske vi hittar på någon mer gemensam aktivitet innan vi äter välkomstmiddag på en traditionell sichuanrestaurang och beställer in ett bord fyllt av väldoftande och kryddiga rätter.

(Middag ingår.)

 


Pandor i Sichuan

13/8

På förmiddagen åker vi till People’s Park, som ligger i centrala Chengdu. Vi kan ta en kopp te på ett tehus och strosa runt för att titta på folk som roar sig i parken. Det brukar alltid vara fullt av aktiviteter som främst pensionärer själva ordnar. Sång, dans, qigong och andra aktivieteter är vanligt.

Vi äter lunch på en buddhistisk vegetarisk restaurang med många kända kötträtter i vegetarisk tappning.

Eftermiddagen tillbringar vi vid det buddhistiska templet Zhaojuesi. Vi tittar runt i templet och får lära oss lite om buddhismen.

På kvällen åker vi till en av Chengdus och Kinas mest berömda restauranger: Koppärriga Tant Chens Tofu – Chen Mapo Doufu. Rätten Mapo Tofu har blivit världsberömd, och det här är ursprungsrestaurangen för denna härligt heta rätt med tofu stekt i chilibönpasta och andra kryddor.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

14/8

Vi checkar ut och åker efter frukost åker vi till Pixian, där Kinas mest berömda chilibönpasta tillverkas. Chilibönpastan är en mycket vanlig ingrediens i sichuanmaten och tillverkas av fermenterade bönor, chili och andra kryddor.

Huvudattraktionen i Pixian är Sichuan Food Museum, där en grundlig genomgång av sichuanmatens egenheter och hur soja och chilibönpasta tillverkas. På museet kommer vi också att få en prova-på-matlagningskurs och äta våra egna rätter.

När vi är klara med museets alla aktiviteter hälsar vi på i en villa för att se hur Kinas övre medelklass har det. Det är Xinyas kompis som bor här, och vi vågar nog garantera att ni blir bjudna på te med lite tilltugg.

Från Pixian åker vi till den gamla staden Shangli, där vi kommer att äta middag och övernatta på ett litet mysigt hotell.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

15/8

Efter frukost åker vi ca 20 minuter till det näraliggande pandacentret Bifengxia för att se de svartvita jättepandorna äta och leka. De är som mest aktiva på morgonen. De som vill gör sedan en mycket vacker vandring längs en liten flod med vattenfall och lummiga skogar.

Vi äter lunch och åker vidare till Hanyuan, som ligger ca 2 timmar från Bifengxia. Hanyuan är ett av Kinas mest berömda distrikt för sichuanpepparodling. Vi kommer att bo på ett familjedrivet hotell med utsikt över de vackra omgivningarna.

Om det inte blir för sent gör vi en liten rundtur i den lilla staden.

Vi äter middag på hotellet – riktig husmanskost blir det.

(Frukost, lunch och middag ingår.)


16/8

Dagen ägnar vi till att skörda av sichuanpeppar, titta på odlingar av olika grödor och lära oss mer av livet på landet. Vi äter lunch tillsammans med jordbrukarna, och på kvällen anordnar vi någon matlagningsaktivitet på hotellet eller hemma hos en familj. Dagen är flexibelt upplagd, och det kan mycket väl dyka upp andra spännande aktiviteter. Detta blir definitivt en dag med många nya lärdomar och trevlig gemeskap!

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

17/8

En dag utan inplanerade aktiviteter. Om flera vill göra samma sak kan vi ordna gemensamma utflykter eller vandringar i bergen. Annars kan det vara skönt att bara ha en dag att återhämta sig och ströva omkring på egen hand.

(Frukost ingår.)

 

18/8

Vi checkar ut och äter frukost innan vi åker 2-3 timmar till Huanglongxi, som är en gammal välbevarad stad där det har spelats in flera filmer med den autentiska gatubilden som kuliss. Hela staden ligger vackert längs en flod.

Vi äter lunch tillsammans och sätter oss sedan för att dricka te på något tehus vid floden. Det är väldigt trevligt att bara knalla runt i staden och njuta av atmosfären och kanske besöka något tempel, äta lite snacks och bara vara.

Middag äter vi på egen hand. Det finns många trevliga restauranger att välja mellan.

Boende på ett fint hotell i gammal stil.

(Frukost och lunch ingår.)

 

19/8

Vi åker tillbaka till Chengdu efter frukost, checkar in och åker sedan till en restaurang där vi får prova på snacks från Chengdu. Sichuans och Chengdus snackskultur är berömd, och det finns massor att välja mellan.

På eftermiddagen har alla chans att inhandla köksredskap på en marknad för kockar och matintresserade. Här finns allt som behövs för att laga sichuanmat hemma i Sverige.

Vi äter middag i hotellets närhet.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

20/8

Efter frukost beger vi oss till en matmarknad där vi ser kryddor, grönsaker, kött, såser, frukt och mycket annat säljas. Här kan den som vill även passa på att köpa lite saker att ta med hem till Sverige. Här handlar vi också ingredienserna till våra

Så är det dags att gå på matlagningskurs på en kockskola. Vi kommer att få en egen lärare som visar och berättar, så får vi sedan prova på att laga ett par rätter. Vi äter det vi själva lagar, och det blir både lunch och middag på skolan.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

21–22/8

Två dagar för egna aktiviteter. Det finns mycket att hitta på i och runt Chengdu. Kanske gå på provinsmuseet, göra en dagsutflykt till antingen det berömda irrigationsprojetkete i Dujiangyan, det daoistiska Qingchengberget eller Jättebuddhan i Leshan?

På kvällen den 26/8 samlas vi på hotellet för att gå ut och äta en rykande het avslutningsmiddag. Det blir Hot Pot, som är både omtyckt och berömt långt utanför Sichuans gränser.  Vi beställer in kött, grönsaker, tofu och annat vi vill äta och kokar det i stark eller mild buljong. Innan det ska in i munnen doppas det i en dippsås som vanligtvis innehåller sesamolja, vitlök, jordnötter, koriander eller annat gott, som var och en blandar till själv.

(Frukost och middag den 21/8 ingår.)

 

23/8

Hemresa

I bagaget finns gissningsvis förutom köksredskap och kryddor även en bunt härliga minnen av möten, smaker, lärdomar och upplevelser som varar livet ut.

(Frukost ingår.)

 

Karta med resrutt


Visa Sichuan – Kinas Matmekka på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 33 400 kr, medlem i FokusKina 30 400 kr  

Enkelrumstillägg: 3 600 kr

I priset ingår:

 • Flyg till och från Chengdu
 • Erik Videgård och Xinya Lu som matinspiratörer och reseledare
 • All logi i dubbelrum
 • All transport och transfer då vi har gemensamma aktivieter
 • Måltider enligt program
 • Alla inträden i programmet
 • Lokalguide vid vissa utflykter
 • Matlagningskurs i Chengdu, 1 dag
 • Erik Videgårds bok Facing Heaven – välkommen till Sichuanköket

Ingår inte:

 • Visum
 • Måltidsdryck (brukar kosta 5–15 kr för en flaska öl/läsk/vatten)
 • Dricks (se nedan)

 

Erik Videgård

Mångsysslare med titlar som krögare, kock, musikproducent, föreläsare och författare. 2016 skrev Erik kokboken Facing Heaven – välkommen till sichuanköket, men intresset för asiatisk och kinesisk matlagning sträcker sig långt tillbaka i tiden, och var tidigt med om att utveckla flera asiatiska restauranger i Sverige. 

 

Xinya Lu

Kockutbildad i Sichuan. I Sverige håller hon matlagningskurser och lagar festmat på olika tillställningar. Det är dock kinesisk husmanskost som ligger henne varmast om hjärtat.

 

Boende

I Chengdu bor vi på ett 4-stjärnigt hotell. I dagsläget är hotellet inte fastslaget. I Hanyuan och Shangli bor vi på enklare hotell.

 

Klimat

Enligt statistiken ligger dagstemperaturen i september i Chengdu på ca 20 grader. Det brukar vara ca 25 grader på dagarna. Det brukar regna en del, men inte hela dagarna.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men lokalguider och chaufförer förväntar sig dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till lokalguiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook