Het mat i Kina, Sichuan

Hot-Pot

Sichuan – Kinas matmekka

Chengdu med omnejd
13 dagar, 10–22 augusti 2019 
24 800 kr
Flyg till och från Chengdu tillkommer

Erik Videgård och Xinya Lu gör en djupdykning i Sichuans matkultur. Vill du följa med?

Av all kinesisk mat är den från Sichuan både mest berömd och mest omtyckt. Under 10 dagar kommer alla sinnen att få oräkneliga intryck, och vi lär oss mycket om användning och tillverkning av tex soja, vinäger, tofu, chilibönpasta och andra ingredienser i sichuanköket.

Vi kommer också att få prova på att laga kinesisk mat, hjälpa till att skörda sichuanpeppar, besöka mat- och köksmarknader och, förstås, äta många spännande rätter, som Bangbangkyckling, Dandannudlar, Koppärriga Kärringens Tofu och Sichuans paradrätt: Hot Pot.

När vi ändå är på plats kommer vi att hälsa på pandorna i Bifengxia, besöka den gamla vackra staden Shangli och känna in livet på den kinesiska landsbygden.

 

Detaljerat program

Dag 1, 10/8

Avresa från Arlanda.

 

Dag 2, 11/8

Ankomst till Chengdu. Lokalguiden tar emot på flygplatsen Till hotellet för incheckning.

Vi gör en kort vandring i hotellets närhet. Beroende på hur pigga alla är kanske vi hittar på någon mer gemensam aktivitet innan vi äter välkomstmiddag på en traditionell sichuanrestaurang och beställer in ett bord fyllt av väldoftande och kryddiga rätter.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 


Pandor i Sichuan

Dag 3, 12/8

Hur tillverkas soja, tofu och kinesisk vinäger? Det ska vi ta reda på idag! Vi kommer att besöka mindre aktörer som ser tillverkningen som ett hantverk. När dagen är slut kommer alla att veta mycket mer om hur dessa oumbärliga grundingredienser i det kinesiska köket tillverkas och används.

Nu när vi är tofuexperter passar det bra att äta på den mest berömda tofurestaurangen som finns: Koppärriga Tant Chens Tofu – Mapo Doufu.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 4, 13/8

Efter frukost åker vi till Pixian, där Kinas mest berömda chilibönpasta tillverkas. Chilibönpastan är en mycket vanlig ingrediens i sichuanmaten och tillverkas av fermenterade bönor, chili och andra kryddor.

I Pixian gör vi också ett besök på Sichuan Food Museum, där en grundlig genomgång av sichuanmatens egenheter. Vi äter lunch i Pixian.

Därefter åker vi till den gamla fina staden Shangli, där vi bor på ett mysigt litet hotell. Resan tar ca 2 timmar. Vi gör en gemensam vandring i Shangli med omnejd. Det är vackert vid floden och längs kullerstensgatorna. På kvällen äter vi på en restaurang där de lagar Shanglis specialitet – Ya-fisk.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 5, 14/8

Efter frukost åker vi ca 20 minuter till det näraliggande pandacentret Bifengxia för att se de svartvita jättepandorna äta och leka. De är som mest aktiva på morgonen. De som vill gör sedan en mycket vacker vandring längs en liten flod med vattenfall och lummiga skogar.

Vi äter lunch och åker vidare till Hanyuan, som ligger ca 2 timmar från Bifengxia. Hanyuan är ett av Kinas mest berömda distrikt för sichuanpepparodling. Vi kommer att bo lite enklare på ett litet hotell eller familjedrivet vandrarhem.

Om det inte blir för sent gör vi en liten rundtur i odlingarna och får veta mer om den bedövande pepparn, som är så omtyckt bland matfantaster i hela världen.

Vi äter middag på en enkel familjedriven restaurang i Hanyuan.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 


Dag 6, 15/8

Vi ägnar hela dagen åt att hjälpa till vid skörden av sichuanpeppar, titta på odlingar av olika grödor och lära oss mer av livet på landet. Vi äter lunch tillsammans med jordbrukarna, och på kvällen anordnar vi cook-along hemma hos en familj. Detta blir definitivt en dag med många nya lärdomar och trevlig gemeskap!

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 7, 16/8

Hela dagen med egna aktiviteter eller vandringar i de vackra omgivningarna.

(Frukost ingår.)

 

Dag 8, 17/8

Vi åker tillbaka till Chengdu, vilket tar 3-4 timmar. Väl framme checkar vi in och så är dagens gemensamma aktiviteter slut. Det finns mycket att hitta på, och Xinya kan ge förslag. Kanske ta en promenad längs Kuan Zhaizi eller strosa runt i Folkets Park. 

(Frukost ingår.)

 

Dag 9, 18/8

Efter frukost beger vi oss till en matmarknad där vi ser kryddor, grönsaker, kött, såser, frukt och mycket annat säljas. Här kan den som vill även passa på att köpa lite saker att ta med hem till Sverige.

Så är det dags att gå på matlagningskurs på en kockskola. Vi kommer att få en egen lärare som visar och berättar, så får vi sedan prova på att laga ett par rätter. Vi äter det vi själva lagar, och det blir både lunch och middag på skolan.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 10, 19/8

Förmiddagen ägnar vi vid det buddhistiska templet Zhaojuesi. Vi tittar runt i templet, får höra lite om buddhismen, dricker te på ett typiskt tehus och äter sedan buddhistisk vegetarisk mat med ”fejkkött” till lunch. Det finns mängder av kända kötträtter i vegetarisk tappning.

På eftermiddagen har alla chans att inhandla köksredskap på en marknad för kockar och matintresserade. Här finns allt som behövs för att laga sichuanmat hemma i Sverige.

På kvällen åker vi till en gata som vimlar av snacks och god mat. Alla beställer själva sin mat. En skål dandannudlar, dumplings eller några kryddiga grillspett kanske kan smaka?

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 11–12, 20–21/8

Två dagar för egna aktiviteter. De som vill kan följa med på en utflykt till den gamla vackra staden Huanglongxi. 

På kvällen den 26/8 samlas vi på hotellet för att gå ut och äta en rykande het avslutningsmiddag. Det blir Hot Pot, som är både omtyckt och berömt långt utanför Sichuans gränser.  Vi beställer in kött, grönsaker, tofu och annat vi vill äta och kokar det i stark eller mild buljong. Innan det ska in i munnen doppas det i en dippsås som vanligtvis innehåller sesamolja, vitlök, jordnötter, koriander eller annat gott, som var och en blandar till själv.

(Frukost och middag den 26/8 ingår.)

 

Dag 13, 22/8

Hemresa

I bagaget finns gissningsvis förutom köksredskap och kryddor även en bunt härliga minnen av möten, smaker, lärdomar och upplevelser som varar livet ut.

(Frukost och middag ingår.)

 

Karta med resrutt


Visa Sichuan – Kinas Matmekka på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 24 800 kr 

Enkelrumstillägg: 3 600 kr

I priset ingår:

 • Erik Videgård och Xinya Lu som matinspiratörer och reseledare
 • All logi i dubbelrum
 • All transport och transfer då vi har gemensamma aktivieter
 • Måltider enligt program
 • Alla inträden i programmet
 • Lokalguide vid vissa utflykter
 • Matlagningskurs i Chengdu, 1 dag
 • Erik Videgårds bok Facing Heaven – välkommen till Sichuanköket

Ingår inte:

 • Flyg till och från Chengdu
 • Visum
 • Måltidsdryck (brukar kosta 5–15 kr för en flaska öl/läsk/vatten)
 • Dricks (se nedan)

 

Erik Videgård

Mångsysslare med titlar som krögare, kock, musikproducent, föreläsare och författare. 2016 skrev Erik kokboken Facing Heaven – välkommen till sichuanköket, men intresset för asiatisk och kinesisk matlagning sträcker sig långt tillbaka i tiden, och var tidigt med om att utveckla flera asiatiska restauranger i Sverige. 

 

Xinya Lu

Kockutbildad i Sichuan. I Sverige håller hon matlagningskurser och lagar festmat på olika tillställningar. Det är dock kinesisk husmanskost som ligger henne varmast om hjärtat.

 

Boende

I Chengdu bor vi på ett 4-stjärnigt hotell. I dagsläget är hotellet inte fastslaget. I Hanyuan och Shangli bor vi på enklare hotell.

 

Klimat

Enligt statistiken ligger dagstemperaturen i september i Chengdu på ca 20 grader. Det brukar vara ca 25 grader på dagarna. Det brukar regna en del, men inte hela dagarna.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men lokalguider och chaufförer förväntar sig dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till lokalguiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook