Floden i Zhaoxing

Seniorresa: Känn på Kina med Albin Geijer

Shanghai, Hangzhou, Guizhou och Yangshuo

12 dagar, 16–27 april 2020, 26 900 kr

Alla flygresor ingår

Följ med Kinalotsen Albin Geijer på en mycket varierad resa med kultur, historia, storstad, landsbygd och allt därimellan. Resan arrangeras i samarbete med Uppsala Senioruniversitet, där Albin håller studiecirklar och föreläsningar om Kina.

Resan börjar i Shanghai, Kinas ekonomiska motor, där framtidstron sprudlar. Här ägnar vi oss åt storstadsliv, skyskrapor, kolonialhistoria och så får vi en bild av i vilken riktning Kina är på väg.

Vi åker vidare till Hangzhou, som var Kinas huvudstad under Songdynastin. Här blir det en djupdykning i kinesiska egenheter som te-, trädgårds- och sidenkultur. Vi närmar oss också buddhismens läror i Jingcitemplet. Hjärtat i Hangzhou är den vackra Västra Sjön, som vi kommer att se både i dagsljut och upplyst under kvällen.

Så åker vi vidare till Albins kinesiska hemby Zhaoxing i provinsen Guizhou. Många av våra tidigare resenärer liknar det vid ett levande museum över det gamla Kina med risfält, vacker gammal bebyggelse, vattenbufflar och ett mycket rikt socialt liv. Vi blir omhändertagna av Albins kinesiska familj.

Sista anhalten på resan går i naturupplevelsernas tecken – vi hänförs av undersköna vyer i sockertoppsbergens magiska värld. Yangshuo är en mindre stad som ligger inbäddad bland sockertopparna intill Lifloden. Vi gör en tur på bambuflotte, besöker en grotta och strosar runt i omgivningarna. Ingen blir besviken över denna naturupplevelse!

 

Detaljerat program

Dag 1, 16/4

Avresa från Arlanda med Air China kl 19:10. Flyget går via Peking till Shanghai.

(Middag på flyget).

 

Dag 2, 17/4

Vi landar i Peking 09:45, går igenom passkontrollen och reser vidare till Shanghai kl 11:30. Ankomst till Shanghai kl 13:40.

Vi blir upphämtade på flygplatsen och åker direkt och checkar in på Pacific Hotel. Hotellet byggdes 1923 och har en historisk atmosfär. Läget är mycket bra, vid People’s Square med gångavstånd till Nanjing East Road och The Bund – två av Shanghais landmärken.

När vi har checkat in går vi i kanten av People’s Park till Shanghai Urban Planning Centre, som är en blandning av utställning och museum. Här får vi en gedigen introduktion till Shanghai genom en miniatyrmodell av staden och intressanta utställningar om det dåtida, nutida och framtida Shanghai. Det är svårt att inte ryckas med i framtidstron.

Vi äter välkomstmiddag i hotellets närhet och tar sedan en kvällspromenad till längs Nanjing Road till ”the Bund”, gatan vid Huangpufloden som en gång var Asiens mest berömda och beryktade gata. Här låg under den koloniala perioden Shanghais finansiella centrum . Västra flodbanken kantas än idag av europeisk sekelskiftesarkitektur; på andra sidan floden ligger Pudongdistriktet med glittrande skyskrapor och futuristisk arkitektur. Detta är det nya Shanghai och Kinas Manhattan, som håller på att ta Hong Kongs plats som ekonomiskt centrum. Sedan 90-talet, då Pudong till stor del bestod av jordbruksmark, har det byggts över 30 byggnader med fler än 30 våningar per år. Här reser sig det nya Shanghais symbol: Oriental Pearl TV Tower och de tre superskyskraporna Jinmao Tower, Shanghai World Financial Center och Shanghai Tower.

(Frukost och lunch på flyget, middag i Shanghai ingår)

 

Västra Sjön, Hangzhous huvudattraktionKanalstaden Xitang

Dag 3, 18/4

Vi börjar dagen i Puxi, den västra och gamla delen av Shanghai. Här finns både moderna skyskrapor och gamla kvarter med äldre arkitektur. Bussen tar oss först till de franska kvarteren. För ca 100 år sedan var detta Shanghais värsta gangsterkvarter, men idag är det ett av de lugnare områdena i Shanghai, med vacker arkitektur, parker och caféer. Ett passande ställe för förmiddagsfika! Vi går sedan till Taikang Road, som ligger i ett område där det finns många konstgallerier och affärer.

Lunch på en mindre restaurang.

Eftermiddagen ägnas åt Pudong, den nyare delen av Shanghai som började byggas på 90-talet och idag är ”Kinas Manhattan”, med otaliga skyskrapor som reser sig majestätiskt. Vi åker först till Oriental Pearl Tower, för att gå på Shanghai History Museum som ligger på bottenvåningen i byggnaden. Därefter åker vi till Shanghai Centre, den högsta av Kinas otaliga skyskrapor, och den näst högsta byggnaden i världen. Här finns också världens snabbaste hiss. De som vill kan åka upp i skyskrapan för en fantastisk utsikt över Shanghai; för de som hellre stannar på marknivå finns en park i närheten att gå runt i.

Vi åker tillbaka till hotellet och äter middag tillsammans.

För de som vill finns det en fantastisk akrobatikföreställning i Shanghai – ERA Intersection of Time – som inte bör missas. Biljetter ingår inte i resans pris. Det finns olika prisklasser, och det kan vara värt att lägga lite extra pengar på en bra plats. Lokalguiden hjälper till med biljetter för de som vill gå.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4, 19/4

Utcheckning och frukost innan färden går mot Hangzhou, Kinas huvudstad under Songdynastin.

På vägen gör vi ett stopp i Xitang, som är en av de berömda ”kanalstäderna”, där det finns gott om gamla broar, små parker, vacker arkitektur och kanaler. Vi gör en kort kanaltur i båt. Lunch äter vi i Xitang på något mysigt ställe.

Vi åker vidare till Hangzhou och checkar in på vårt hotell, SSAW, innan vi åker till Hangzhous Botaniska Trädgård, för att bland annat se en liten utställning med bonsaiträd.

På kvällen går vi till Västra sjön för att se fontänshowen som hålls varje kväll.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 5, 20/4

Hur vi lägger upp den här dagen och i vilken ordning vi gör allting bestäms närmre inpå resan. Det beror på om och när direktör Zhao Feng har tid att ta emot och visa runt i Hangzhous berömda textilmuseum. Zhao Feng har en mycket gedigen kunskap om sidentyger och har besökt Sverige vid ett par tillfällen.

Under dagen kommer vi också besöka Jingcitemplet för att lära oss om Kinas största religion – buddhismen. Templet är aktivt och det är intressant att se hur folk ber och bränner rökelse.

Bi kommer också att besöka Drakbrunnens teplantager, där vi får se både teodling och hur det berömda gröna teet framställs och processas.

Och så tar vi förslagsvis en promenad vid Västra Sjön, som är Hangzhous symbol och hjärta.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dongfolkets Trumtorn, ZhaoxingTvå kvinnor bär i bergen nära Zhaoxing, Guizhou

Dag 6, 21/4

Idag flyger vi till Guiyang. I skrivande stund är flygtiden inte fastställd. Från Guiyang tar vi snabbtåget till Zhaoxing, där vi blir omhändertagna av Albins kinesiska familj.

Zhaoxing är Kinas största Dongby med ca 6 000 invånare. Arkitekturen och särskilt trumtornen är välkända i hela Kina. I Zhaoxing finns fem välbevarade trumtorn, och alla hus har träfasader, vilket ger hela byn en genuin atmosfär.

De traditionella dongkläderna är gjorda av bomull och färgas tio gånger, varefter äggvita bankas in i tyget för att göra det glansigt. Man får på detta sätt en sorts ”fattigmanssiden”. Många äldre bär fortfarande traditionella kläder.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 7, 22/4

På förmiddagen besöker vi museet i Zhaoxing, där vi får se utställningar om Dongfolkets traditioner. Vi gör också en rundvandring för att se alla fem trumtorn, utsiktspunkten och andra platser för att få en bra känsla för hur byn är upplagd.

Därefter åker vi till byn Tang’an, som är vackert belägen uppe i bergen. Om vädret är klart har vi väldigt vacker utsikt över omgivningarna och Zhaoxing. De som vill kan gå tillbaka till Zhaoxing via byn Sage. Vandringen går via odlingar och risfält.

På kvällen går vi också och ser ett uppträdande med dongfolkets sång, dans, teater och musik.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 8, 23/4

Vi spenderar förmiddagen i Zhaoxing och tittar på hur livet går sin gilla gång.

Efter lunch åker vi till tågstationen för att åka till Yangshuo, där vi bor utanför stan på hotellet Snow Lion Riverside Resort.

Yangshuo är en mindre stad, som ligger insprängd mellan Sockertoppsbergen. Landskapet här är obeskrivligt vackert. Ett kinesiskt talesätt säger att ”Yangshuos landskap är det vackraste under himlen”. Ingen blir besviken över denna naturupplevelse. I Yangshuo finns förutom vacker natur och många spännande aktiviteter mycket bra shopping – tavlor, hantverk, kläder, musik, ”antikviteter” och souvenirer av alla de slag.

Vi äter middag på hotellet.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 9, 24/4

Var och en beställer egen frukost innan vi gör en heldagsutflykt med cykel, bambuflotte och buss.

Dagen startar med en kort busstur till den gamla Yulongbron från Mingdynastin (1300-1600-talet). Härifrån glider vi fram på Yulongfloden på bambuflottar till den gamla staden Jiuxian, där vi äter lunch hos en godsherres son.

Nu är det dags att byta färdmedel till cykel. Vi cyklar till ”Moon Hill”, ett sockertoppsberg med ett hål som liknar en halvmåne. De som vill och orkar går drygt 800 trappsteg upp till toppen, där man har storslagen utsikt över den sagolika omgivningen.

Från Moon Hill åker vi tillbaka till hotellet.

Kvällen är fri för egna påhitt, och middag äter vi på egen hand.

(Lunch ingår)

 

Dag 10, 25/4

Hela dagen utan gemensamma aktiviteter. Man kan gå på kurs i matlagning, kalligrafi eller kung-fu, göra en båttur, cykla, shoppa i Yangshuo, bestiga ett närbeläget berg eller bara slappa på något av alla caféer.

Ett tips: gå på den fantastiska ljusshowen Liu San Jie. Det är en mycket häftig upplevelse!

(Inga måltider ingår)

 

Dag 11, 26/4

Vi checkar ut innan vi åker till Silvergrottan, som är en av de största och vackraste grottorna i området. Det är fascinerande att se hur sockertoppsbergen ser ut inifrån. Besöket tar 2-3 timmar.

Kl 16:35 avgår flyget och landar i Peking kl 21:30 efter en teknisk mellanlandning i Xian.

Transfer till hotellet Days Inn, som ligger mellan flygplatsen och Pekings centrum.

(Lunch ingår)

 

Dag 12, 27/4

Vi bor i närheten av konstdistrikt 798 – ett berömt område som tidigare bestod av fabriker och industrier, men som ni huserar utmanande konstnärer och gallerier. De som är morgonpigga kan ta en liten promenad i området.

Vi åker till flygplatsen kl 11:00. Flyget avgår kl 13:50 och landar på Arlanda samma eftermiddag.

(Frukost+måltider på flyget ingår)

 

 

Karta med resrutt

Visa kartan i Google Maps
 

Övrig information

Pris: 26 900 kr

Enkelrumstillägg: 3 800 kr

Ingår i priset:

 • Flyg Arlanda-Shanghai, Hangzhou-Guiyang, Guilin-Peking-Arlanda
 • Flygskatt
 • Snabbtåg Guiyang-Zhaoxing-Yangshuo
 • Reseledare och guide, Albin Geijer, hela resan
 • Lokalguide i Shanghai, Hangzhou och under cykelturen i Yangshuo
 • All logi i dubbelrum
 • Alla transporter och transfers i rymlig buss.
 • Alla inträden som nämns i programmet
 • Måltider enligt program

Ingår inte:

 • Måltidsdryck (ingår vid vissa måltider)
 • Vissa inträden och aktiviteter (se program)
 • Visum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter. Vi kommer att variera mycket och maten beställs alltid på plats, så det är lätt att tillgodose alla önskemål.

Dricks

Dricks är ovanligt i Kina, men turistguider och chaufförer är vana vid dricks. De dagar vi har lokalguider och chaufförer i Shanghai och Hangzhou bör gruppen lämna dricks. Normal nivå är 20-30 Yuan (ca 30-40 kr) /person/dag till guiden och 10-20 Yuan till chauffören. Albin samlar in dricks i kuvert och lämnar till dem.

 

Dela på facebook