Roadtrip Nya Zeeland

Från Queenstown i söder till Auckland i norr
4–28 januari 2019
Pris: 29 400 kr
Internationellt flyg tillkommer
Fullbokad

Häng med på en tre veckor lång roadtrip för både äventyrare och livsnjutare genom större delen av Nya Zeeland. Vår mycket omtyckta färdledare Madelene Morell-Sjöberg, som själv bott på Nya Zeeland, är med på hela resan. Vi reser genom landet i egen minibuss, vilket gör denna resa väldigt flexibel och full av möjligheter till avstickare från de stora vägarna. 

Resan börjar på Sydön, där vi inleder med vacker natur och aktiviteter vid Lake Tekapo, gör en kryssning i Doubtful Sound, besöker en vingårdar och njuter av fantastisk natur vid Haast Pass, Fox Glacier och nationalparken Abel Tasman.

Därefter tar vi färjan över till Nordön, där vi besöker Wellington, ser vulkaner, upplever maorifolkets kultur, tittar in i Hobbiton, njuter av sol och bad i Bay of Islands och spenderar några dagar i landets största stad Auckland. 

Resan är fylld av kontraster och det finns mängder av aktiviteter för både den som söker äventyr och den som vill njuta av massage, spa, goda viner och vita stränder.

 

Detaljerat program

Dag 1-4, 4-7/1

Förslag på flygrutt:

Flyg ifrån Sverige dag 1. Ankomst till Hongkong dag 2 där vi stannar över natten. Dag 3 gör vi en utflykt till bland annat Victoria Peak, Stanley Market och Aberdeen Fishing Village, innan vi samma kväll flyger vidare till Christchurch som ligger på västsidan av Nya Zeelands sydö. Vi hämtar upp vår minivan på flygplatsen för att börja vårt äventyr. Siktet är inställt på Lake Tekapo, där vi sover över natten. 

(OBS! Detta är det flygalternativ vi rekommenderar. Pris för en natts boende och heldagsutflykt i Hongkong är 1 100 kr/person. Vid flyg på annat sätt börjar resan med att vi träffas dag 3 i Christchurch.)

 

Dag 5-6, 8-9/1

Färden går vidare till Queenstown, som ligger intill Lake Wakatipu. Här spenderar vi två dagar. Det är två saker inplanderade för dessa dagar.

Det första är en fårklippningsshow, som är ett måste när man är på Nya Zeeland.

Det andra är en överraskning, som kommer att bli mycket uppskattad!

Resten av tiden vi spenderar här finns mängder av aktiviteter både för den som söker adrenalinkickar och den som vill ta det lite lugnare. Några exempel är Bungy Jump, fiske, golf, massage, vandring, yoga och vinprovning.

 

Dag 7, 10/1

Idag väntar ett magiskt äventyr i de sydligaste delarna av Nya Zeeland.

Vi åker först till Manapouri och kliver där på en båt som tar oss över Lake Manapouri. Vi åker vidare med buss över Wilmot pass till Deep Cove där vår båt och besättning väntar på att få ta oss med på en kryssning i Doubtful Sound. Ombord finns gott om plats på däck, salong, bar och observation lounge. Vi färdas genom ett storslaget fjordlandskap och våra naturguider berättar om det vi ser under turen. Har vi tur träffar vi på delfiner, sälar och pingviner. Vi lägger till i en skyddad vik där vi kan välja att gå i land och upptäcka kustlinjen, paddla kajak eller kanske bara njuta ombord. För den som känner för att svalka av sig går det bra att ta ett dopp i det uppfriskande vattnet.

På kvällen dukas det upp trerättersbuffé i salongen. Vi njuter av maten, minglar med våra medresenärer, eller kanske tar ett glas vin uppe på däck med stjärnorna som sällskap.

 

Dag 8, 11/1

Efter en god natts sömn och frukost går vår båtfärd vidare genom nya delar av fjorden innan vi körs tillbaka till vår utgångspunkt vid Manapouri.

Vi åker vidare i vår minibuss för att på till en vingård som ligger på vägen till vår slutdestination för dagen, Wanaka.

Kvällen är fri för egna aktiviteter.

 

Dag 9, 12/1

Morgonen börjar med en vandring upp till Roys Peak. Från toppen har vi en fantastisk utsikt över Lake Wanaka och de höga snötäckta bergen som utgör Fox Glacier långt bort i horisonten. Vi tar med frukost och äter den någonstans på vägen. Vandringen tar i sin helhet ca 5 timmar. För den som hellre tar sovmorgon och utforskar omgivningarna på marknivå så finns det gott om vandringsleder, cykel- och båtturer att välja mellan.

 

Dag 10, 13/1

Tidig morgon åker vi vidare över Haast pass. Det kommer nog bli många stopp på vägen då du i Haast pass antagligen utbrister “det här är den vackraste platsen jag sett” för att åka vidare i 2 minuter innan du utbrister det än en gång och sen en gång till.

Vi gör ett stopp vid Fox Glacier för en kortare vandring för att komma nära de stora ismassorna. Här kan vi också se hur glaciären har krympt och förändrats genom åren.

Mot kvällen checkar vi in på vårt hotell i Hokitika.

 

Dag 11, 14/1

Den här dagen tar vi oss från Hokitika till Mouteka som ligger nära Nelson som ligger på Sydöns norra kust, Nelson sägs ha landets bästa klimat.

På vägen stannar vi till vid Pannkaksklipporna i Punakaiki.

Resan tar nästan hela dagen. Väl framme checkar vi in och går sedan på en upptäcksfärd för att få sträcka lite på benen efter den långa bilfärden.

 

Dag 12, 15/1

Idag utforskar vi den nordvästliga delen av Sydön. Abel Tasmans Nationalpark är en av de mest kända nationalparkerna på Nya Zeeland och med all rätt. Här finns lummiga, täta regnskogar, dånande och porlande vattenfall, kristallklara bäckar, turkost hav och kritvita stränder.

Vi börjar med en kajaktur. Om vi har tur kan få se några av parkens lokala förmågor, som den nyzeeländska pälssälen och dvärgpingvin. Efter en picknicklunch fortsätter färden till fots. Efter några timmars vandring hämtas vi upp av en speedboat som kör oss tillbaka till starten, där vi tar bussen tillbaka till Mouteka igen.
 

Dag 13, 16/1

Vi åker till Blenheim i Marlborough, som är världskänt för sina viner. Här spenderar vi resten av dagen med att besöka vingårdar.

 

Dag 14, 17/1

Så var äventyren på Sydön till ända – dags att bege oss till Nordön.

Tidigt på morgonen åker vi den korta sträckan till hamnstaden Picton, där färjan till huvudstaden Wellington avgår. Väl framme utforskar vi staden, kanske blir det ett besök på den botaniska trädgården eller så kollar vi in stadens kulturella utbud.

 

Dag 15, 18/1

Vad vi hittar på denna dag är ännu inte bestämt.

Det första alternativet är att vi åker till Tongariro National Park, där delar av Sagan Om Ringen spelades in. Det är också en populär skidort på vintrarna och vandringsort på somrarna. Tongariro är en av de äldsta nationalparkerna i världen och fick sin status redan 1894. Parken domineras av de tre vulkanerna Tongariro, Ngauruhoe och Ruapehu, som fortfarande är aktiva. Tongariro hade det senaste utbrottet 2012.

Det andra alternativet är att vi åker till vindistriktet Napier för att göra en cykeltur bland vingårdarna. Där trampar vi oss igenom pittoresk natur och får pröva på viner från de olika vingårdarna.

 

Dag 16, 19/1

Vi tar oss till mitten av Nordön till Lake Taupo, som till ytan är Nya Zeelands största insjö. Under sjön ligger en av världens sex supervulkaner.

Egna aktivteter efter incheckning. 
 

Dag 17, 20/1

Vi åker vidare till Rotorua som är ett geotermiskt paradis och kulturellt centrum. Här finns geisrar, heta lerpooler och ångande kratrar.

Vi beger vi oss ut på en cykeltur med Roger, som är född och uppvuxen i Rotorua. Han visar oss alla sina smultronställen och det är en ren fröjd att höra honom berätta om sin stad.

På kvällen kommer vi att besöka en Maoriby, där det bjuds på en show med hakkadans och middag.

 

Dag 18, 21/1

Vi tar sikte österut, mot Whangamata där vi bor över natten.

På vägen stannar vi till i Hobbiton, där vi får en guidad tur i Fylke, hobbitarnas hemvist.

 

Dag 19-21, 22-24/1

Dag 19 väntar en lång bilfärd till Paihia som ligger i Bay of Islands, Nya Zeelands egna söderhavsöar. Här har vi några dagar att slappa i paradiset, njuta av sol och bad, god mat och dryck. För den som vill finns även lite mer aktiva alternativ som att simma med delfiner, segla, paddla kanot, dyka, snorkla, rida och mycket annat.

Här bor vi tre nätter.

 

Dag 22-23, 25-26/1

Vi åker dag 22 till Nya Zeelands största stad Auckland, där vi spenderar två nätter. Här kan vi shoppa, åka på sightseeing, klättra på A. Harbour Bridge, äta middag i Sky Tower med utsikt över hela staden eller kanske åka på en middagskryssning med båt

 

Dag 24, 27/1

Så var det dags att börja den långa resan hem igen.

Förslag på flygrutt: Flyget lyfter från Auckland på eftermiddagen. Mellanlandning i Hongkong och London på vägen hem.

(Vid annat flyg gäller andra tider och mellanlandningar)

 

Dag 25, 28/1

Vi kommer tillbaka till Sverige fulla av energi, fantastiska minnen och träningsvärk i magen av alla skratt.

 

 

Övrig information

Pris: 29 400 kr

I priset ingår:

 • Svensk reseledare Madelene Morell med under hela resan
 • Minibuss, chaufför, bensin, vägskatter, försäkringar,
  avlämningsavgift
 • Avreseavgift från NZ
 • Alla boenden
 • Frukost varje dag
 • Kryssning i Doubtful Sound inklusive trerättersmiddag och aktiviteter
 • Överraskning
 • Maorikväll med show och middag
 • Fårklippnings show
 • Vandringar
 • Besök på vingård i Blenheim
 • Besök på vingård i Wanaka
 • Aktivitet i Queenstown
 • Cykelsightseeing i Rotorua
 • Hobbiton

Tillägg: 

 • Boende och heldagsutflykt i Hongkong inklusive transfer: 1 100 kr

I priset ingår ej:

 • Flygbiljetter
 • Alla luncher och de flesta middagar
 • Dryck
 • Egna valda aktiviteter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställnings skydd
 • Personliga utgifter

 

Visum och vaccinationer

Inget visum behövs till Nya Zeeland. Inga vaccinationer utöver det vanliga svenska grundskyddet behövs.

 

Flygbiljetter

På den här resan ingår inte flygbiljetter i priset. Detta på grund av att det numera är dåliga villkor och priser på gruppbiljetter hos de flesta flygbolag. Vi hjälper självklart till att boka flygbiljetter till de som vill. Vi bevakar priserna och säger till när det är bra tid att köpa. Den rutt som rekommenderas i programmet är i skrivande stund bra pris på, men det kan komma att ändras.

 

Boende

Vi har valt boenden efter hur resan ser ut. Där vi har gott om tid är det bättre boenden där vi inte kommer att ha mycket tid i boendet är det enklare, för att vi inte ska bo ”medel” hela tiden. På så sätt kan vi nu njuta av lyx för att vi ibland bor enkelt. Oftast bor vi i lägenheter, stugor eller hus och då har vi flera sovrum, ibland med enkelsängar och ibland med dubbelsängar.

 

Klimat

Nya Zeeland har ett mycket varierande klimat beroende på var på öarna du befinner dig. Större delen är tempererad med många soltimmar per år. Högst upp på nordön är klimatet under sommaren subtropiskt och ju längre söderut en kommer desto svalare blir temperaturen.
Januari–februari är de varmaste månaderna med temperaturer mellan 20–30 grader på dagtid och det kan gå ner till 10–15 grader på kvällar och nätter.
Solen på Nya Zeeland är väldigt stark, trots att den inte alltid är så varm. Se till att alltid använda solskydd och stanna i skuggan när det går.
På södra delen av sydön så regnar det en hel del på sommaren medan det på nordön är betydligt torrare.

 

Reseledare

Madelene är ett riktigt energiknippe som ständigt vill upptäcka nya platser och lära känna nya människor. Förutom tiden hon ägnar sina tonåringsbarn och arbete älskar hon att fjällvandra, träna, resa och att njuta av livets goda.

Madelenes påhittighet, energi och positiva inställning till livet gör att hon är en oerhört omtyckt och uppskattad reseledare.

I fem år har hon lotsat våra grupper både i Kina, Tibet och på Nya Zeeland.

 

 

 

 

 

 

 

Dela på facebook