Dansuppträdande av minoriteten Miao i Guizhou

Minoriteter i södra Kina

Provinserna Guizhou och Guangxi
13–27 oktober 2019, 15 dagar
19 800 kr (flygresa ingår ej)

Res med Xinya Lu till hennes hemby Zhaoxing, där dongfolket bor. 

Resan passar dig som vill komma riktigt nära människor och vardag, och är intresserad av att se olika minoritetskulturer  i södra Kina. På vandringar, i byar och på små matställen träffar vi människor i deras vardagssituation. Våra resenärer brukar säga att det är en resa tillbaka i tiden, där man får se platser där det gamla Kina finns kvar, där tiden tycks stå stilla.

Resan börjar i den okända provinsen Guizhou, där många olika folkgrupper lever. Första dagarna reser vi mellan flera olika byar där folkgruppen Miao bor. Vi får bland annat se prov på deras batik, dräkter och papperstillverkning.

Vi reser sedan söderut till resans huvudmål: den vackra och intressanta byn Zhaoxing, där Dongfolket bor. Här blir vi omhändertagna av Xinyas familj, som driver hotellet vi bor på. Att bara vandra runt i byn och betrakta hur livet går sin gilla gång är en stor upplevelse. Vi gör flera vandringar till omkringliggande byar och får verkligen komma nära landsbygden och människorna som lever där.

Därefter åker vi till Guangxi där vi börjar med att besöka det spektakulära området Drakryggens Risterrasser, där Yaofolket bor. Här blir det fantastiska vyer!

Resan avslutas i Yangshuo, som ligger mitt i Sockertoppsbergens magiska värld. Vi gör en utflykt med bambuflotte och cykel för att uppleva dessa fantastiska kullar på bästa sätt. Det finns mängder av aktiviteter för alla smaker. Vad sägs om matlagningskurs, besöka en grotta, gå upp på något av bergen och/eller gå på en fantastisk ljusshow?

Läs mer om Xinya Lu. (öppnas i ny flik)

 

Detaljerat program

Dag 1

Gruppen samlas i Guiyang. Härifrån tar vi snabbtåget till Kaili, där vi  blir upphämtade, checkar in och äter middag innan det är sovdags. 

(Middag ingår.)

 

Dag 2

Vi kan ta lite sovmorgon innan vi besöker Kailis Minoritetsmuseum, där vi får en bra introduktion till de olika folkgrupper som bor i den här delen av Kina. I provinsen Guizhou finns i huvudsak 13 olika folkgrupper representerade, och de utgör en dryg tredjedel av provinsens befolkning.

Sedan åker vi till Matangs miaoby, som är känd för sin långa batiktradition. Vi får se prov på hur batikkläderna tillverkas. 

Till middag äter vi Kailis specialitet Syrlig Fiskgryta. 

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 3

Vi åker först till byn Shiqiao, där de tillverkar en speciell sorts papper. Här gör vi också en kort vandring till en by vid namn Boji.

Därefter tar oss bussen vidare till Langdes Miaoby. Vi besöker Övre Langde, som är en ganska liten by. Vi ser oss om i och runt byn. På kvällen äter och bor vi på ett litet familjedrivet hotell. Det blir säkerligen en trevlig kväll tillsammans med människorna i byn.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Floden i ZhaoxingTvå kvinnor bär i bergen nära Zhaoxing, Guizhou

Dag 4

Vi äter frukost i Langde och åker sedan vidare till dongbyn Zengchong. Väl framme blir vi belönade med en mycket vacker by. Hela Zengcong är omringad av en å, och överallt i byn är det någonting på gång: någon tröskar sojabönor, ett nytt hus byggs, några barn hoppar hopprep och gamlingarna sitter på vind-och-regn-bron och pratar. I Zengchong finns det äldsta bevarade trumtornet i Kina. Vi går till en plats med utsikt över hela byn. De som vill kan göra en lite längre vandring i bergen runt byn.

På eftermiddagen åker vi till Zhaoxing, som är resans huvudmål. Vi blir omhändertagna av Xinyas familj. Vi installerar oss på rummen och går sedan ut för att utforska och bekanta oss med byn, de fem trumtornen, sjukhuset och skolan. Någon från familjen följer med och berättar om byn och Dongfolket.

Zhaoxing är Kinas största Dongby med ca 6 000 invånare. Arkitekturen och särskilt trumtornen är välkända i hela Kina. I Zhaoxing finns fem välbevarade trumtorn, och alla hus har träfasader, vilket ger hela byn en genuin atmosfär.

De traditionella dongkläderna är gjorda av bomull och färgas tio gånger, varefter äggvita bankas in i tyget för att göra det glansigt. Man får på detta sätt en sorts ”fattigmanssiden”. Många äldre bär fortfarande traditionella kläder.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 5

På förmiddagen besöker vi museet i Zhaoxing, där vi får se utställningar om Dongfolkets traditioner. Vi gör också en rundvandring för att se alla fem trumtorn, utsiktspunkten och andra platser för att få en bra känsla för hur byn är upplagd. Vi äter lunch och middag hos Xinyas familj.

Under dagen eller kvällen går vi också och ser ett uppträdande med dongfolkets sång, dans, teater och musik.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Riset skördas, Zhaoxing

Dag 6

Så är det dags för resans första längre vandring. Vi går via Sage till Tangan, som ligger ca två timmar från Zhaoxing uppåt bergen. Vägen är vacker och vi passerar fält där ris och annat odlas. Xinya berättar om jordbruket i Zhaoxing och i Kina.

I Tangan har vi underbar utsikt över landskapet och risterasserna. Här finns också en källa med rent bergsvatten, som går bra att dricka. De som fortfarande har ork i benen knallar vidare upp till ”jättefältet”, medan de andra kan vila och titta på byn. Vi äter lunch i Tangan.

Vi går tillbaka till Zhaoxing (de som vill kan åka minibuss tillbaka), vilar lite och äter sedan middag.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 7

Vi gör en utflykt till miaobyn Biasha. I Biasha klär sig och lever invånarna väldigt traditionellt. Denna by är den enda i Kina där invånarna får bära vapen utan licens. Många män har fortfarande håret i en knut mitt på huvudet, och de flesta bär traditionella kläder till vardags. Vi kommer att få se ett sång- och dansuppträdande där vi bland annat får se hur männen rakar håret med stora riskniven. Människorna här är väldigt stolta över sina traditioner och har bevarat många av dem genom alla politiska kampanjer och påtryckningar som skett.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Barn i skolan i PingtuanRisterrasser vid byn Dazhai

Dag 8

Vi gör en vandring på två – tre timmar över ett bergspass till byn Övre Diping, som sällan besöks av turister. Det finns varken restaurang eller hotell i byn, så vi äter hos någon familj här. Byn ligger väldigt vackert bland bergen och är känd för att lägga stor vikt vid hygien och utbildning.

Vi gör även en kortare vandring i närheten av byn för att antingen titta på den stora dammen eller på det höga vattenfallet. Dock är det troligt att vattennivån är låg denna tid på året.

På eftermiddagen går vi tillbaka till Zhaoxing, där vi äter middag.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 9

En ledig dag i Zhaoxing. De som vill vandra mer kan gå den korta vägen till Jilun eller lite längre bort till Jitang. Jitang är en by som är känd för sina duktiga snickare.

Vi kan också ordna en matlagningskurs, få en mer grundlig genomgång av den traditionella tygtillverkningen eller så kan det vara skönt att bara strosa runt och titta på folklivet.

På kvällen äter vi avskedsmiddag. 

(Frukost och middag ingår.)

 

Dag 10

Så lämnar vi Zhaoxing, Xinyas familj och Dongfolket. Vi åker till Luoxiang för att ta snabbtåget till Guangxiprovinsen. Det tar bara 20 minuter att komma till Sanjiang, som ligger ca 2 timmar från vårt mål för dagens resa: Dazhai, en liten by i norra Guangxiprovinsen. Byns invånare tillhör Yaominoriteten. Yaokvinnorna spar allt hår de tappar under livet och gör hårpiskor, som de sedan lindar in i det växande håret. Det gör att de får till fantastiska håruppsättningar.

Vi bor på ett litet hotell i bergen. På kvällen får vi se hur Yaokvinnorna sätter upp sitt hår.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Ljusshow i YangshuoDe magiska sockertoppsbergen, Yangshuo, Guilin

Dag 11

Det finns flera utsiktsplatser att besöka, och för den som är morgonpigg är det ett måste att gå till toppen av byn för att titta på soluppgången! På dagen gör vi en vandring till en eller ett par utsiktsplatser, eller så kan det vara skönt att bara njuta av den friska luften och läsa en god bok.

Lunch på egen hand.

På eftermiddagen åker vi vidare 3 – 4 timmar till Yangshuo, som är vårt sista resmål i södra Kina. Yangshuo är en mindre stad, som ligger insprängd mellan sockertoppsbergen. Landskapet här är obeskrivligt vackert. Ett kinesiskt talesätt lyder: ”Yangshuos landskap är det vackraste under himlen.” Ingen blir besviken över denna naturupplevelse.

Vi bor på Snow Lion Riverside Resort, som ligger mycket vackert vid floden en liten bit utanför själva staden Yangshuo. Här äter vi middag när vi kommer fram.

(Frukost och middag ingår.)

 

Dag 12

Heldagsutflykt med cykel båt och buss. Förhoppningsvis får vi sällskap av ”William”, som har ett café i Yangshuo. Vi åker först till den gamla Yulongbron från Mingdynastin (1300-1600-talet). Därifrån glider vi längs Yulongfloden på bambuflottar till den gamla staden Jiuxian, där vi äter lunch.

Efter lunch cyklar vi till ”Moon Hill”, ett sockertoppsberg med ett hål som liknar en halvmåne. De som vill går drygt 800 trappsteg upp till toppen, där man har storslagen utsikt över den sagolika omgivningen.

Kvällen är fri för egna påhitt.

(Vi kan byta plats på dagarna i Yangshuo, om gruppen hellre vill ha en vilodag dag 13 går det bra att flytta utrlykten till dag 14 eller 15)

(Lunch ingår.)

 

Dag 13–14

Inga gemensamma aktiviteter. Man kan besöka en grotta, göra en båttur, cykla, shoppa i Yangshuo, gå på kurs i matlagning, kalligrafi eller kung-fu, bestiga ett närbeläget berg eller bara sitta på ett café och ta det lugnt.

Ett tips: gå på den fantastiska ljusshowen Liu San Jie (se bilden ovan). Det är en mäktig kvällsföreställning med över 500 aktörer, som till stor del utspelas på Lifloden med sockertoppsbergen som kulisser.

(Inga måltider ingår)

 

Dag 15

Här slutar resans gemensamma program. Vissa kanske åker hem direkt, andra kanske vill se Hongkong, sola och bada på Hainan eller avsluta med några dagar i Peking eller Shanghai. Vi kan hjälpa till med arrangemang för den som vill.

 

Karta med resrutt


Visa Minoriteter i södra Kina på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 19 800 kr
Enkelrumstillägg: 3 400 kr

I priset ingår:

 • All logi (dubbelrum)
 • Svensktalande reseledare och guide (Xinya Lu) under hela resan
 • Lokalguider/vägvisare vissa dagar
 • Alla transporter med buss
 • Tågbiljetter Guiyang-Kaili och Luoxiang-Sanjiang
 • Sång- och dansuppträdanden i Biasha, Dazhai och Zhaoxing
 • Inträden som nämns i programmet
 • Måltider enligt program

Ingår inte i priset:

 • Flyg till Guiyang och från Yangshuo (kostar troligen runt 7 000 kr beroende på flygbolag och varifrån hemresan sker)
 • Visum
 • Viss måltidsdryck (en stor öl kostar vanligtvis 10-15 kr)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Tillägg för enkelrum (3 400 kr)

Boende

Vi bor på mysiga vandrarhem och små hotell i Guizhou. I Zhaoxing bor vi på ett hotell som drivs av Xinyas familj, med bra standard och mysiga rum. I Yangshuo bor vi på resenärernas favorithotell Snow Lion Riverside Resort.

 

Mat

Många blir positivt överraskade av maten. I södra Kina äter vi ofta hos familjer eller på medelstora restauranger där vi får kinesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter. Maten beställs på plats vid varje måltid, så det är lätt att tillgodose önskemål. De vanligaste måltidsdryckerna är te, öl, läsk och vatten.

 

Klimat

Det är stora lokala skillnader i Guizhou, så det är svårt att säga något generellt. Temperaturen brukar vara ca 20 grader på dagarna, men kan gå ner mot 5–10 grader på kvällen i bergsbyarna. I Yangshuo är det 20–25 grader. 

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge ca 30 kr per dag till guiden och 15 kr till chauffören.

 

Dela på facebook