Potalapalatset i LhasaHelig man i Nepal

Landvägen Peking, Tibet, Nepal

Peking, Lhasa, Mount Everest, Nepal, 20 dagar
10–29 oktober 2019
Pris:
8–10 personer: 34 730 kr
11–14 personer: 30 500 kr
Internationellt flyg tillkommer, från ca 6 500 kr

Följ med på ett svindlande äventyr med tåg och jeep från Peking, genom Tibet, över Himalaya, till Nepals djungel. Omfattande program där det mesta ingår i resans pris.

Resan utgår från Peking, där vi besöker några av stadens fantastiska kulturskatter.

Härifrån åker vi på världens högst belägna järnväg till Tibet.

Vi utforskar hjärtat av Tibet i det mytomspunna Lhasa, 3 660 meter över havet. Här finns Potalapalatset och Jokhangtemplet där vi möter munkar klädda i mörkröda rockar och pilgrimer med turkoser i sina långa svarta hår.

Vidare går vårt äventyr genom ett kargt landskap med städer och urgamla kloster som är bebodda än idag. Vi ser vidsträckta slätter med betande jakar och getter, sagolika turkosa sjöar och snötäckta berg på vägen till Everest Base Camp, där vi sover en natt i traditionella nomadtält.

Vi korsar sedan den nepalesiska gränsen, där en annan värld med grönska, etnisk mångfald och djungel öppnar sig. Vi gör en halvdags vandring bland risterasser, besöker hinduiska tempelområden i Katmandu och utforskar Nepals djungel i Chitwans nationalpark.

Resan är ett samarbete mellan Kinalotsen och Far Away Adventures.

 

Detaljerat program

10/10

Ankomst i Peking. Vid behov kan vi hjälpa till med transfer till hotellet. Annars fungerar taxi mycket bra.

Boende på Dongfang Hotel.

På kvällen äter vi välkomstmiddag i Pekings gamla kvarter.

(Middag ingår)

 

11/10

Den Kinesiska Muren är det första utflyktsmålet på resan. Bussen tar oss till Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det är en fantastisk känsla att vandra på detta byggnadsverk och känna historiens vingslag.

På vägen tillbaka äter vi kinesisk husmanskost på en mindre restaurang, där man får smaka på läckerheter från gården.

På eftermiddagen åker vi till Himmelens Tempel, där vi ser prov på kinesisk arkitektur när den är som bäst, och får insikt i hur viktig symbolik och vidskepelse var och fortfarande är i den kinesiska kulturen. Här utförde Ming- och Qingkejsarna offerriter varje vintersolstånd för att få bra väder.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

12/10

Dagen börjar med besök på världens största torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Vi går därifrån in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna sin oinskränkta makt under 600 år, med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar.

Bakom Den Förbjudna Staden ligger Kolberget, som är en konstgjord kulle. Om vädret är klart har man utsikt över centrala Peking och Den Förbjudna Staden.

Vi äter lunch hos en familj och åker rickshaw (cykeltaxi) genom Pekings gamla kvarter, hutongerna.

Efter kvällsmat beger vi oss till tågstationen, där vi kliver på tåget som ska ta oss 3 800 kilometer till Lhasa. Det enorma järnvägsprojektet som länkade samman Kina med Tibet, från Golmud i Qinghai till Lhasa, kostade närmare 30 miljarder kronor att bygga. Innan projektet startades ansåg många experter att det inte skulle gå att genomföra bygget då stora delar av järnvägen ligger på permafrost. Men de kinesiska ingenjörerna bevisade att det gick, och sommaren 2006 invigdes järnvägen. Det är världens högst belägna järnväg och tågresan är en av de mest spektakulära man kan göra.

Vi reser i 6-bäddskupéer där vi får bra tillfälle att lära känna varandra och njuta av de skiftande vyerna utanför. Standarden på tåget är enkel och det städas tyvärr inte alltför noga så det blir på fler vis en verkligt äventyrlig tågresa i kinesisk anda. Väl framme i Lhasa blir vi dock bortskämda med boende på ett riktigt fint hotell.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

13/10

Hela dagen tillbringas ombord på tåget. Passa på att lära känna varandra, läs en god bok, njut av te och mat och ta in det vackra gröna kinesiska landskapet som ändrar karaktär och blir allt mer kargt under dagen. Under natten passerar vi Golmud och är därmed uppe på den tibetanska högplatån.

Vissa kan känna av den höga i höjden i form av illamående eller huvudvärk, men det finns lättillgänglig syrgas i varje kupé.

(Inga måltider ingår. Det finns mat att köpa på tåget.)

 

Tibetansk pilgrim i LhasaSera-debatt-munkar

14/10

När vi vaknar upp idag har naturen utanför skiftat till ett kargt och öde landskap. Tidigt på morgonkvisten passerar vi världens högsta järnvägspunkt vid Tanggula-passet på 5 072 meter över havet.

Under många århundraden låg Tibet gömt bakom berg, skyddat och isolerat från omvärlden. Detta har lett till dess unika särpräglade kultur och gjort det till ett attraktivt resmål för äventyrare. Vi kommer snart att få en djupare inblick i den mystik som vilar över Tibet och det öde som drabbat dess folk.

Klockan 13:55 rullar tåget in på Lhasas tågstation, 3 650 meter över havet. Här blir vi välkomnade av vår guide Pemba, som kommer att vara med oss en dryg vecka framåt. Pemba har alltid fått högsta betyg av våra resenärer.

Vårt hotell, Dekhang, ligger i stadens äldre delar. För att få röra på benen och se lite av staden redan idag gör vi en kort promenad och får våra första intryck av Tibet. Doften av det karaktäristiska jaksmöret som säljs utmed gatorna blandas med röken från små grenar av rökelse som eldas i ugnarna framför templen. På avstånd får vi förundras över det majestätiska Potalapalatset, som reser sig högt över alla andra byggnader i staden.

(Middag ingår)

 

15/10

Vi börjar dagen med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och olika försäljningsstånd där man kan fynda allt ifrån rökelse, bönesnurror och antikviteter till tibetansk musik. Vi följer strömmen av människor som går khoran medsols runt Tibets heligaste tempel Jokhang. Templet som byggdes år 647 är den tibetanska buddhismens spirituella centrum. Här samlas tibetaner och pilgrimer för att be och utöva religiösa riter i och utanför templet. När vi besöker Jokhangtemplet går vi också upp på taket, där vi har utsikt över Potalapalatset och det omkringliggande Barkhorområdet.

Efter lunch beger vi oss till Seraklostret som ligger strax norr staden. När detta kloster var som störst levde här nästan 5 000 munkar, idag finns det ca 500. Seraklostrets munkdebatt är huvudattraktionen och kan närmast liknas vid ett underhållande skådespel, men det är en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor.

Kvällen fri för egna strövtåg.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Potalapalatset i Lhasa, TibetSjön Yamdrok i Tibet

16/10

Efter frukost beger vi oss tillsammans till Potalapalatset. Konstruktionen av det 13 våningar höga palatset påbörjades under 1640-talet och tog 50 år att uppföra. Det fungerade sedan som säte för den tibetanska regeringen och vinterbostad för Dalai Lama fram till 1959, då Dalai Lama nummer 14 var tvungen att fly till Indien. Palatset består av två delar, det Röda Palatset, som är den religiösa delen, och det Vita Palatset som är den administrativa delen och var Dalai Lamas bostad.

OBS! Man blir tilldelad en tid på Potalapalatset, så det kan hända att vi åker dit på eftermiddagen istället.

(Frukost och lunch ingår)

 

17/10

Idag får vi tid att reflektera över alla kulturella intryck när vi reser ut på den tibetanska landsbygden. Efter ca två och en halv timme på vägen uppenbarar sig Yamdroks turkosa vatten efter att vi har passerat passet Khamba La på 4794 m. Den heliga sjön ligger sagolikt vackert, omgärdad av höga bergstoppar.

Vi campar intill sjön och får njuta av tystnaden när mörkret lägger sig. De som vill gör en kortare vandring i omgivningarna. Vi får ikväll äta mat som guiden och en kock tillreder i vårt lilla tältläger.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

18/10

I gryningen blir det en härlig frukost i det vackra morgonljuset över sjön innan vi ger oss av mot Shigatse. På vägen passerar vi för första gången 5 000-metersgränsen när vi åker över passet Karo La, där vi stannar till och tittar på glaciären, som krymper år för år.

På vägen stannar vi till i den lilla staden Gyantse. En gång var Gyantse en viktig knutpunkt för handeln med ull och timmer, då handelsmän reste hit från Indien, Sikkim och Bhutan. Stadsbilden domineras av ett fort som har varit med om både brittisk och kinesisk invasion. Vi besöker den imponerande vackra Kumbumstupan intill klostret Pelkhor Chode.

Sen eftermiddag är vi framme i Shigatse, Tibets näst största stad med ca 80 000 invånare.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

 

Tre kvinnor i TibetTibet: Mount Everest

19/10

Vi åker vidare på Friendship Highway, vägen mellan Lhasa och Katmandu. Nästa mål är Shegar, som ligger på 4300 m. Innan vi kommer fram åker vi över passet Gyamtso La, som är det högsta på hela resan, med sina 5 248 m. Snart ser vi en obruten kedja med några av världens högsta berg såsom Makalu, Shishapangma och självaste Mt Everest.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

20/10

Idag kör vi söderut över Pang La (5 150 m). Vi besöker klostret Rongbuk, världens högst belägna kloster, en gång det största klostercentret i Tibet. På eftermiddagen kan man vandra eller åka till Everest Base Camp och njuta av utsikten över världens högsta berg.

I natt bor vi i ett av de traditionella nomadtält som är uppsatta för turister.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

21/10

Vi hoppas att vi har vädergudarna med oss så att vi får njuta av den oförglömliga utsikten över världens högsta berg i soluppgången.

Vi lämnar Everest Base Camp och beger oss mot Zhangmu, som ligger på betydligt lägre höjd nära den nepalesiska gränden. Vägen dit är lång och mycket vacker. Med pauser och måltider inräknat går hela dagen åt till att resa. Först framåt kvällningen kommer vi fram till Zhangmu.

Sista middagen med Pemba och chauffören.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

22/10

Idag tar vi farväl av Tibet och korsar gränsen till Nepal, där vi får möta en helt annorlunda kultur och natur. Vi lämnar ett tyst och kargt Tibet och kommer till ett grönt och frodigt Nepal. Vägen följer den forsande floden Bhote Koshi.

Efter en lunch intill vattnet åker vi den sista biten till Katmandu där vi äter en god middag på det berömda New Orleans Café.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

23/10

Tid att på egen hand strosa runt i de spännande gränderna i turistkvarteret och shoppa i de otaliga små butikerna. Går man lite längre kommer man ut till de smala gamla gränderna där lokalbefolkningen handlar och ber till sina gudar i små tempel. En trevlig utflykt är att ta en cykelrikshaw till Durbar Sqaure – det gamla kungliga torget där man om man har tur kan få en skymt av den livs levande gudinnan Kumari! Vill ni ha sällskap följer vår färdledare gärna med på en utflykt.

(Frukost ingår)

 

24/10

Efter frukost på hotellet gör vi en promenad till det hinduiska templet Sobha Baghwati vid den heliga floden Bishnumati. Vi fortsätter sedan till det buddistiska tempelområdet Swayambunath, även kallat aptemplet, som bjuder på en panoramavy över staden.

Vi blir upphämtade av vår buss för att åka till Fishling, en liten by i en grön och frodig floddal. Här njuter vi på eftermiddagen av flodens brus på en sandstrand medan våra guider sätter upp tälten som är vårt hem de kommande två nätterna.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

25/10

Efter frukost intill floden ger vi oss iväg på vandring. Vi börjar med att gå över hängbron över Trisulifloden. Sedan går vi längs en snirklig väg uppför de gröna kullarna på andra sidan. Snart får vi en vacker utsikt över det gröna landskapet och floden som ringlar sig nedanför. Vi kommer snart ut på den riktiga landsbygden och ser risterrasser och grönsaksodlingar. Människor av olika etniska ursprung lever i området, varav de flesta tillhör folkgruppen Gurung, en av de 40 olika folkgrupper som lever i Nepal. Målet för vår vandring är den lilla byn Aidada som bara ett fåtal turister besökt förut. Här äter vi en picknick-lunch och gör ett besök i den lilla skolan. Det tar cirka två timmar att gå upp till Aidada, och cirka en timme att gå ner.

Ikväll sover vi igen i vårt lilla tältläger i Fishling där guiderna lagar en trerätters middag.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

26/10

Vad sägs om en tur på floden? De som vill göra forsränningen möter upp forsguiderna, som pumpar upp gummiflottar och håller en genomgång. Det är en spännande och vacker sträcka på gummiflotte. Vi paddlar i cirka två timmar där forsar varvas med lugna partier där vi flyter fram och njuter av landskapet.

De som inte paddlar spenderar förmiddagen på stranden eller gör en liten promenad.

Alla äter buffélunch på stranden.

Det är sedan dags att åka vidare till Chitwans nationalpark. Vi åker buss i cirka två timmar och väl framme i Chitwan uppenbarar sig ett helt annat Nepal. Här, inte långt ifrån gränsen till Indien blir landskapet platt. Vårt boende i natt är på en liten mysig resort med små charmiga bambustugor omgärdat av risfält. Efter att ha checkat in tar vi en promenad i den lilla byn i närheten, där vi får se hur Tharufolket lever i sina små lerhus. Vi har med oss en lokalguide av vilken vi får lära oss mycket om både människorna som lever här och om den fint bevarade nationalparken och dess otaliga djurarter. På kvällen får vi se mer av lokalbefolkningen då de kommer till vår resort för att visa upp några av sina originella danser.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

27/10

Idag spenderar vi hela dagen i Chitwans nationalpark. Här har vi stor chans att se flera av de 50 däggdjursarter och 450 fågelarter som lever i parken. Vi hoppas på att få se den indiska pansarnoshörningen på nära håll och har vi riktig tur får vi se den utrotningshotade tigern. Om vädret är med oss avslutar vi dagen med att titta på en efterlängtad solnedgång intill floden i djungelns utkant.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

28/10

Efter frukost är det dags att färdas tillbaka till Katmandu där vi njuter av en sista middag i Katmandu tillsammans.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

29/10

Hemresa.
För de som flyger hem på kvällen eller senarelägger hemresan finns det mycket att göra i Katmandu. Passa på att ta del av Katmandus spännande tempelområden, så som hinduiska Pashupatinath, varför inte besöka ett barnhem eller något av de fina hantverksprojekt som finns i staden.

Det finns också mycket att se utanför Katmandu.

(Frukost ingår)

 

Övrig information

Pris:
8–10 personer: 34 730 kr
11–14 personer: 30 500 kr

Enkelrumstillägg: 4 600 kr

I priset ingår:

 • Transport i Peking, 2 dagar
 • Tåg,6-bäddskupé, Peking-Lhasa
 • All transport från Lhasa till Katmandu i privat buss
 • Svensk färdledare på hela resan
 • All logi i dubbelrum
 • Måltider enligt program
 • Kinesisk engelsktalande lokalguide i Peking
 • Tibetansk engelsktalande lokalguide i Tibet
 • Nepalesisk engelsktalande lokalguide i Nepal
 • Syrgas på tåg och bussar i Tibet
 • Inträden till sevärdheter som nämns i programmet
 • Camping vid Yamdrok-sjön med all utrustning
 • Camping i Nepal med all utrustning
 • Rafting i Nepal med raftingguide och utrusning
 • Safaripaket med 2 nätters boende i bambustuga och safariguide
 • Visum till Kina och Nepal
 • Inresetillstånd till Tibet

Ingår inte:

 • Flyg från och till Sverige, kostar från 6 500 kr
 • Transfer från flygplats till hotell i Peking
 • Extra måltidsdryck
 • Dricks (se nedan)

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Tibet, men lokalguider och chaufförer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

 

Dela på facebook