Nätmästarens Trädgård i SuzhouMajsodling vid den Kinesiska Muren

Kinesiska trädgårdar och parker

Shanghai, Tongli, Suzhou, Luoyang och Peking
12 dagar, 8–20 april 2022
29 700 kr

Kinesiska trädgårdar och parker är tema på den här resan. Håkan Stenström är ciceron. Vi besöker metropolen Shanghai, trädgårdarnas Mekka Suzhou, pionernas huvudstad Luoyang och det historiska Peking. Våren och särskilt april är den bästa tiden att besöka trädgårdar och parker i Kina.

Resan börjar i Shanghai, där det nya Kina bokstavligen växer fram i rasande takt, samtidigt som den koloniala arkitekturen vittnar om Shanghais storhetstid för ungefär ett sekel sedan.

På väg till Suzhou blir det övernattning på ett litet mysigt hotell i kanalstaden Tongli, som är som vackrast i skymning och gryning. Väl framme i Suzhou är huvudattraktionerna Kinas mest berömda trädgårdar och parker – “det klassiska Kina”. Även Sidenmuseet och Kejsarkanalen står på schemat.

Så blir det snabbtåg till Luoyang, pionernas huvudstad, där pionfestivalen är i full gång. Vi besöker tre olika parker prunkande av pioner och andra blommor.

Resan avslutas i Peking, där vi besöker både kända och okända sevärdheter, som Kinesiska Muren, Förbjudna Staden, Beihaiparken, Prins Gongs residens och det Gamla Observatoriet.

 

Detaljerat program

8/4

Avresa från Sverige.

 

9/4

Ankomst till Shanghai på förmiddagen.

Upphämtning på flygplatsen för att åka till Pacific Hotel. Hotellet byggdes 1923 och har en historisk atmosfär. Läget är mycket bra, vid People’s Square med gångavstånd till The Bund och Nanjing East Road – två av Shanghais landmärken.

När alla är samlade går vi från hotellet vid kanten av People’s Park till Shanghai Urban Planning Centre, som är en blandning av utställning och museum. Här får vi en gedingen introduktion till Shanghai genom en miniatyrmodell av staden och intressanta utställningar om det dåtida, nutida och framtida Shanghai. Det är svårt att inte ryckas med i framtidstron.

Vi äter välkomstmiddag i hotellets närhet och tar sedan en kvällspromenad till längs Nanjing Road till ”the Bund”, gatan vid Huangpufloden som en gång var Asiens mest berömda och beryktade gata. Här låg under den koloniala perioden Shanghais finansiella centrum . Västra flodbanken kantas än idag av europeisk sekelskiftesarkitektur; på andra sidan floden ligger Pudongdistriktet med glittrande skyskrapor och futuristisk arkitektur. Detta är det nya Shanghai och Kinas Manhattan, som håller på att ta Hong Kongs plats som ekonomiskt centrum. Sedan 90-talet, då Pudong till stor del bestod av jordbruksmark, har det byggts över 30 byggnader med fler än 30 våningar per år. Här reser sig det nya Shanghais symbol: Oriental Pearl TV Tower och de tre superskyskraporna Jinmao Tower, Shanghai World Financial Center och Shanghai Tower.

(Lunch och middag ingår.)

 

10/4

Dagen börjar med en riktig höjdare: Shanghai Tower, världens näst högsta hus. De som vill åker upp i skyskrapan för att se Shanghai ovanifrån, och de som hellre har fast mark under fötterna stannar nedanför och strosar runt i närheten.  

Nästa stopp är vid en annan av skyskraporna – TV-tornet Österns Pärla, som liknar en rymdraket och är symbolen för det nya Shanghai. I bottenvåningen finns Shanghai History Museum, som vi besöker. Här vandrar vi genom Shanghais historia och ser miljöer och arkitektur från förr. 

Vi äter lunch och åker sedan till de franska kvarteren. För ca 100 år sedan var detta Shanghais värsta gangsterkvarter, men idag är det ett av de lugnare områdena i Shanghai, med vacker arkitektur, parker och cafeer. Ett passande ställe för eftermiddagsfika!

 Här i närheten finns också Shanghais mest berömda residens: Yuyuan Garden, som ger en försmak till de trädgårdar vi kommer att se i Suzhou.

Gemensam middag.

För de som vill finns det en fantastisk akrobatikföreställning i Shanghai – ERA Intersection of Time – som inte bör missas. Ingår inte i resans pris. Det finns olika prisklasser, och det kan vara värt att lägga lite extra pengar på en bra plats. Lokalguiden hjälper till med biljetter för de som vill gå.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

11/4

Vi checkar ut och äter frukost innan vi beger oss till Shanghais botaniska trädgård, som verkligen är en fröjd att gå runt i på våren. Azalea, Magnolia och många andra växter är som praktfullast denna tid. Vi hinner bara plocka ut några av godbitarna – området är nämligen över 80 hektar till ytan.

Så blir det lunch innan vi åker i ca 1,5 timme till Tongli, en av de berömda vattenstäderna, där vi njuter av trädgårdar, kanaler och gamla vackra broar. Det finns också flera museer att titta in i. Vi stannar här över natten och får uppleva staden i skymningen, då de flesta turisterna har lämnat staden. Vi bor på ett trevligt litet hotell nära kanalerna.

Det finns många små restauranger och stånd som säljer snacks, så vi har ingen gemensam middag idag. 

(Frukost och lunch ingår.)

 

Kanal i SuzhouSidenfabrik i Suzhou

12/4

Efter gryning, frukost och förmiddag vid kanalerna åker vi vidare mot Suzhou. Efter ca en timme är vi så framme i Kinas mest berömda trädgårdsstad, med över 100 trädgårdar i olika stilar och storlekar.

Vi börjar med att äta lunch innan vi besöker Suzhous sidenmuseum, där vi får se hur de dyrbara tygerna blir till. Det finns också en sidenaffär här med bra kvalitet, men ganska höga priser.

Vi fortsätter med en båttur på Kejsarkanalen i skymmningen. Kejsarkanalen är världens längsta konstgjorda vattenled. Kanalen påbörjades för 2 500 år sedan och har spelat mycket stor roll för att hålla samman Kinas södra och norra delar.

Dagens aktiviteter avslutas i Nätmästarens Trädgård, som är mycket vackert upplyst. Vi får se underhållning med musik och dans på kvällen.

I trädgårdarnas huvudstad bor vi förstås på Garden Hotel. Rummen kanske inte är så märkvärdiga, men hotellet har en egen trädgård i traditionell stil. 

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

13/4

Tidigt innan frukost beger vi oss till Den Ödmjuke Ämbetesmannens Trädgård, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Detta är den mest berömda trädgården i Suzhou, och kanske i hela Kina. Tidigt på morgonen är det lugnt och man slipper trängas med stora mängder turister.

Vi åker tillbaka till hotellet och äter frukost.

Resten av dagen är fri för egna påhitt. För den som inte är mätt på trädgårdar kan man åka till Lejonlunden eller Liu Yuan – Trädgården Att Dröja Sig Kvar i. Den senare ligger intill hotellet på gångavstånd. Det finns också tempel, parker och museum att besöka. Suzhou Museum är väl värt ett besök. För den som vill ha lite mer liv och rörelse är gågatan Guan Qian Street värd att åka till. Där finns alla möjliga affärer och det är mycket folk i rörelse. Om flera i gruppen vill göra samma sak kan vi göra en gemensam utflykt.

(Frukost ingår.)

 

14/4

Vi lämnar hotellet redan vid 6:30. Snabbtåget till Luoyang avgår kl 7:50 och är framme kl 13:00. Var och en äter lunch på egen hand på tåget.

Vi åker direkt till Sui Tang Relic Botanical Garden och får här se mängder av olika sorts pioner som är i full blom. Parken är mycket vacker och den är uppbyggd med inspiration från Sui- och Tangdynastierna, som härskade i Kina på 600-900-talet.

Vi äter middag och checkar in på Peony Plaza Hotel.

(Frukost och middag ingår) 

 

15/4

Vi ägnar hela dagen åt pioner och utställningar. Först besöker vi Vita Hästens Tempel, som kallas “den kinesiska buddhismens vagga”, eftersom det var det första buddhistiska centret som etablerades i Kina för snart 2 000 år sedan. Här finns förstås också en del pioner utställda festivalen till ära.

Vi äter lunch och besöker sedan Shenzhou Peony Garden, som ligger i närheten. Parken är indelad i 5 sektioner, och det hålls ofta uppträdanden och uppvisningar som är klart sevärda. Vi hoppas på att någonting är på gång när vi är här. Eftersom vi inte har några fler inplanerade aktiviteter går det bra att stanna hela eftermiddagen. Gissningsvis vill vissa stanna längre och andra kanske blir mätta på pioner lite tidigare, så därför har vi ingen gemensam middag inplanerad.

Om det finns intresse kan vi göra en gemensam utflykt eller promenad på kvällen.

(Frukost och lunch ingår.)

 

16/4

Utcheckning och avfärd till Peking med snabbtåg kl 8:25. Var och en äter lunch på tåget, och kl 13:15 rullar vi in i Peking, resans sista destination. 

Först åker vi till Prins Gongs Trädgård. Här får vi höra den fascinerande historien om den trädgårdsälskande prins Gong.

Vidare till Beihaiparken, den berömda kejserliga parken med den vita stupan. Här är det alltid mycket folkliv.

Därefter blir det en tur i Pekings gamla kvarter – Hutongerna. Vi åker cykeltaxi genom smala gränder och avslutar turen med middag hos en familj som bor i området.

Boende på Traditional View Hotel som ligger i Hutongerna.

(Frukost och middag ingår.)

 

17/4

Vi börjar dagen med tidig frukost för att komma iväg tidigt till det grandiosa Sommarpalatset, där kejsaren vistades på somrarna för att finna lite svalka och njuta av Marmorbåten, den Långa Korridoren, Kunmingsjön och andra vackra platser. Idag är det vi som njuter!

Vi äter lunch på vägen till den Kinesiska Muren. Vårt mål är Mutianyu, som ligger i ett mycket vackert bergsområde. Det är mäktigt att skåda världens största byggnadsverk ringla sig fram över berg och dal.

Tillbaka i Peking äter vi middag tillsammans.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Förbjudna Staden i Peking, takdetalj
Taiji i park i Peking

18/4

Dagens första anhalt är världens största urbana torg: Himmelska Fridens Torg, som varit skådeplats för många historiska händelser.

Därifrån går vi in i den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum, där Ming- och Qingdynastiernas kejsare utövade sin oinskränkta makt under 600 år. Ingen fick komma in utan att vara särskilt inbjuden. 

Vi äter lunch och åker till en intressant plats: det gamla observatoriet, som finns på en lämning av Pekings stadsmur, som till stor del är riven. Observatoriet är en samling gamla astronomiska mätinstrument som konstruerades av kinesiska vetenskapsmän och sedan förbättrades av europeiska jesuiter på 1600-talet. 

Många tycker att den vackraste av de gamla byggnaderna i Peking är Himmelens Tempel. Här ser vi prov på enastående arkitektur, symbolik och vidskepelse i templet där kejsaren utförde offerriter för att framkalla bra väder i Kina. Här hittar vi också Jordens Centrum och Ekomuren.

Middag tillsammans innan dagen är till ända.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

19/4

Inga gemensamma aktiviteter på dagen. Antagligen står sista-minuten-shopping på listan för en del.

Avskedsmiddag med Pekinganka på kvällen.

(Frukost och middag ingår.)

 

20/4

Dags för hemresa. Det finns möjlighet att förlänga resan för den som vill.

(Frukost ingår.)

 

Karta med resrutt


Visa Trädgårdsresa till Shanghai, Suzhou och Peking på en större karta

 

Övrig information

Du kan boka resan kostnadsfritt. Betalning sker 30 dagar före avresa.

 

Pris: 29 700 kr

Enkelrumstillägg: 4 600 kr

 

I priset ingår:

 • Flyg till och från Kina
 • Snabbtåg Suzhou-Luoyang-Peking
 • All logi i dubbelrum
 • Ciceron Håkan Stenström på hela resan
 • Engelsktalande lokalguide i Shanghai, Suzhou, Luoyang och Peking
 • All transport
 • Måltider enligt program
 • Alla inträden i programmet in inte annat står

Ingår inte:

 • Måltidsdryck (10–15 kr för en flaska öl/läsk/vatten)
 • Dricks (se nedan)
 • Visum
 • Inträde för att åka upp i Shanghai Tower
 • Linbana till Kinesiska Muren 

 

Boende

I Shanghai bor vi på det historiska Pacific Hotel, i Tongli vid kanalerna på ett litet mysigt familjedrivet ställe, i Suzhou på Garden Hotel, i Luoyang på Peony Plaza Hotel och i Peking på Traditional View Hotel.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter. Det är lätt att tillgodose önskemål om maten.

Vissa måltider ingår inte. Vanligtvis kostar en måltid på restaurang mellan 40–80 kr/person.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr)/person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook