Kinesiska Muren Simatai

Påsklovsresa: Kina norr till söder

Peking, Xian, Yangshuo och Dazhai
13 dagar, 14–26 april 2019
20 400 kr

Prisförslag för 2 vuxna och ett barn under 12 år: 55 000 kr

 

Över påsk reser vi från Peking i norr till Yangshuo i söder. Resan passar dig som vill se flera olika sidor av Kina och få allt ifrån historiska sevärdheter och kultur till cykelturer och vacker natur i en och samma resa. Resans sevärdheter, aktiviteter och tempo är anpassar för att passa såväl aktiva familjer som upplevelsetörstande ensamresenärer. I programmet finns tid för egna utfärder, och det finns möjlighet att lägga till aktiviteter och förlänga resan enligt resenärernas önskemål.

Vi börjar i Peking med storstad och sevärdheter. Med reseledarens hjälp kommer vi också att få bra inblick i livet för både Kineser och utlänningar i det mer och mer internationella Peking.

Vi tar nattåget till Xian där vi ser Terrakottaarmén. Vi besöker också de muslimska kvarteren och så kan de som vill cykla på den välbevarade stadsmuren.

I Yangshuo är sockertoppsbergen huvudattraktion. Vi njuter av naturen, cyklar, åker bambuflotte och besöker Drakryggens Risterrasser i Dazhai, där Yaofolket bor. Det här området är fyllt av aktiviteter och möjligheter till upplevelser för alla!

 

 

Detaljerat program

14/4

Ankomst till Peking. Transfer till hotellet.

Vi äter lunch i närheten av hotellet innan vi åker till Beijing City Planning Exhibition Hall, där vi får en bra introduktion till metropolen Peking, och hur framtidsvisionerna för staden ser ut. Man kan också se en 3D-film om stadens historia.

Vi åker sedan tillbaka till hotellet och tar en promenad för att orientera oss i omgivningarna.

(Lunch och middag ingår.)

 

Förnjudna Staden i PekingHutonger i Beijing

15/4

Så är det dags att åka till den Kinesiska Muren. Bussen tar oss till Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det är en fantastisk känsla att vandra på detta byggnadsverk och känna historiens vingslag.

Lunch i närheten av muren innan vi åker tillbaka mot Peking. Resten av dagen är fri för egna påhitt

Middag äter vi på egen hand.

(Frukost och lunch ingår.)

 

16/4

På morgonen åker vi till världens största urbana torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Därifrån går vi vidare in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar sin oinskränkta makt under 600 år. Vi fortsätter till Kolberget, en park med en paviljong på en kulle. Härifrån har man utsikt över hela den Förbjudna Staden.

Så är det dags att besöka Pekings traditionella kvarter, Hutongerna. Här kommer vi att gästa vanligt folk och äta lunch hos en familj. Vi får en inblick i hur vanligt folk i Peking levt under flera hundra år. Efter lunch utforskar vi hutongerna från en rickshaw och avslutar med en promenad vid Houhaisjön.

Till middag blir det “Hot Pot”, som närmast kan liknas vid fondue. Du kokar själv det du vill äta i stark eller mild buljong.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

17/4

Vi checkar ut. Dagens första stopp är vid Himmelens Tempel, där vi ser prov på kinesisk arkitektur när den är som bäst, och får insikt i hur viktig symbolik och vidskepelse var och fortfarande är i den kinesiska kulturen. Här utförde Ming- och Qingkejsarna offerriter varje vintersolstånd för att få bra väder. Utanför templet råder full aktivitet när Pekings pensionärer utför sin morgongymnastik. Här kan de som vill pröva på Tai Ji, Qigong, dans, racketsporter och mycket mer.

Efter lunch åker vi till det grandiosa Sommarpalatset, där kejsaren vistades på somrarna för att finna lite svalka och njuta av den Långa Korridoren, Marmorbåten, Kunmingsjön och andra vackra platser där. Idag är det vi som njuter!

På vägen till Asiens största tågstation stannar vi till vid någon vanlig matvarubutik och provianterar inför tågresan.

Tåget till Xian går vid 20-tiden. Att åka tåg är alltid trevligt, och det är intressant att uppleva tågkulturen i Kina. Vi åker i 6-bäddskupé. Det finns möjlighet att på tåget uppgradera biljetten till 4-bäddskupé.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Xian muslimska kvarteren

18/4

Vi rullar in i Xian på morgonen.

Efter frukost på ett lokalt frukostställe åker vi till hotellet och lämnar bagaget innan vi beger oss till ett av Kinas bästa museum: Shaanxis historiska museum. Här vandrar man bokstavligen genom den kinesiska historien, från forntid till början på 1900-talet.

Efter lunch är det dags för lite fysisk aktivitet. På Xians imponerande stadsmur kan man promenera eller cykla en bit eller hela vägen runt muren eller för den som vill åka elbil runt för att se det gamla och det nya Xian på varsin sida av muren.

På eftermiddagen vandrar vi runt i de muslimska kvarteren, där vi också besöker Kinas största moské. Det bor ca 50 000 muslimer i detta område. I de smala gränderna ser vi vardagslivet på nära håll. Vissa gränder är kantade av trevliga souvenir- och matstånd. Var och en äter middag på egen hand.

(Frukost och lunch ingår.)

 

19/4

Vi checkar ut, äter frukost och åker till en av Kinas absolut största sevärdheter: Terrakottaarmén, som består av mer än 8 000 lersoldater i naturlig storlek, där var och en har ett unikt ansikte. Guiden berättar om den brutale Qin Shihuang, “Den Förste Kejsaren”, som har haft en oerhört stor betydelse för Kinas historia.

För att inte behöva stressa vid terrakottaamén klämmer vi inte in några andra sevärdheter i denna dag. Om tid finns över besöker vi någon vanlig by i närheten av Terrakottaarmén eller Huaqing-källan.

Framåt kvällningen flyger vi till Guilin. Middag på flyget. Från Guilin tar det drygt en timme till Yangshuo, där de sagolika sockertoppsbergen väntar. Vi bor på det mysiga hotellet Snow Lion Resort, som ligger intill Lifloden, ca tre kilometer utanför Yangshuo.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Bambuflotte på YulongflodenDrakryggens isterrasser i Dazhai

20–21/4

Inga gemensamma aktiviteter. Man kan shoppa i Yangshuo, gå upp på ett närbeläget berg, göra en båttur till den gamla staden Liugong, besöka en grotta eller bara ta det lugnt på något av alla caféer i Yangshuo.

(Inga måltider ingår)

 

22/4

Vi börjar morgonen med att åka med buss till Yulongfloden där vi, på bambuflotte sakta glider fram på vattnet medan vi betraktar fiskarna som kommer hem med dagens fångst, kvinnorna som sköljer tvätten i floden och vattenbufflarna som betar intill. Vi stiger av flottarna i en liten by där vi äter lunch.

Efter lunch och en rundtur i byn så väntar våra cyklar på oss och vi gör en lång cykeltur bland sockertoppsbergen och låter oss hänföras av dessa fantastiska kullar. Här ser man landsbygden på nära håll med fruktodlingar, risfält och byar som avlöser varandra. Målet är ”Moon Hill”, ett sockertoppsberg med ett hål som liknar en halvmåne. Från toppen har man storslagen utsikt över det sagolika landskapet. Efteråt cyklar vi tillbaks till hotellet igen.

Ett tips: se den färgsprakande ljusshowen Liu San Jie, som utspelas på Lifloden med sockertoppsberg som kulisser. Ca 500 aktörer medverkar i föreställningen, som är regisserad av Zhang Yimou. Hotellet kan ordna biljetter.

(Lunch och middag ingår.)

 

23/4

På förmiddagen åker vi till risterrasserna i Dazhai, där Yaominoriteten bor. Det tar 3–4 timmar med buss, och sedan har vi ca 45 minuters vandring upp till vandrarhemmet där vi ska bo.

Bergen är terrasserade från topp till fot, och landskapet är väldigt fascinerande. De som är pigga i benen går till en vacker utsiktsplats innan solen går ner.

På kvällen ser vi en föreställning med yaofolkets sång och dans.

(Lunch och middag ingår.)

 

24/4

De som är morgonpigga går upp till en utsiktsplats och tittar på soluppgången över risterrasserna, som kan vara helt magisk om vädret är bra.

Efter frukost går vi via en annan utsiktsplats till bussen och åker till Guilins flygplats. Om vi hinner tar vi en kort tur i Guilin innan det är dags att säga farväl till reseledaren, som stannar i Guilin.

Flyget går till Peking.

Det går även bra att avsluta resan på annan plats än i Peking. 

(Frukost, lunch, samt lättare middag på flyget ingår.)

 

25/4

Dag för egna utflykter och/eller shopping i Peking.

(Frukost ingår.)

 

26/4

Hemresa.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Karta med resrutt


Visa Kina norr till söder på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 20 400 kr

Enkelrumstillägg: 4 500 kr

I priset ingår:

 • Svensktalande reseledare i Peking och Xian
 • All logi i dubbelrum
 • All transport och transfer
 • Måltider enligt program
 • Alla inträden i programmet, undantag se nedan
 • Lokalguide vid utflykter i Yangshuo
 • 1:a-klassbiljetter 4-bäddskupé nattåg mellan Beijing–Xian
 • Inrikesflyg Xian-Guilin, Guilin-Peking
 • Flygskatter och bränsletillägg

Ingår inte:

 • Internationella flygbiljetter (från ca 5 000 kr/person)
 • Visum till Kina (vi kan hjälpa till med detta)
 • Linbana till Kinesiska Muren (ca 140 kr tur och retur)
 • Inträde till Moon Hill (15–20 kr)
 • Frukost i Yangshuo (20–60 kr/dag – det finns både kinesisk och västerländsk frukost)
 • Måltidsdryck (5–20 kr för en flaska öl/läsk/vatten)
 • Dricks (se nedan)

Boende

4-stjärniga hotell. I Beijing bor vi i Hutongerna på Traditional View Hotel, i Xian bor vi på Citadines Central och i Yangshuo bor vi på Snow Lion Resort.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk “husmanskost” och lokala specialiteter. I Yangshuo smakar maten lite mer än i norra Kina. Det är lätt att tillgodose önskemål om maten.

Vanligtvis kostar en måltid på restaurang mellan 20–50 kr/person.

 

Klimat

Enligt statistiken ligger dagstemperaturen i april i Peking och Xian på runt 15 grader. I Yangshuo är det något varmare. Risken för nederbörd är liten i Peking och Xian, medan det är lite större risk i Yangshuo.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook