Kinesiska Muren Simatai

Påsklovsresa: Kina norr till söder

Peking, Xian, Yangshuo och Dazhai
13 dagar, 6–18 april 2021
22 400 kr

Prisförslag för 2 vuxna och ett barn under 12 år: 59 000 kr

 

Över påsk reser vi från Peking i norr till Yangshuo i söder. Resan passar dig som vill se flera olika sidor av Kina och få allt ifrån historiska sevärdheter och kultur till cykelturer och vacker natur i en och samma resa. Resans sevärdheter, aktiviteter och tempo är anpassar för att passa såväl aktiva familjer som upplevelsetörstande ensamresenärer. I programmet finns tid för egna utfärder, och det finns möjlighet att lägga till aktiviteter och förlänga resan enligt resenärernas önskemål.

Vi börjar i Peking med storstad och sevärdheter. Med reseledarens hjälp kommer vi också att få bra inblick i livet för både Kineser och utlänningar i det mer och mer internationella Peking.

Vi tar nattåget till Xian där vi ser Terrakottaarmén. Vi besöker också de muslimska kvarteren och så kan de som vill cykla på den välbevarade stadsmuren.

I Yangshuo är sockertoppsbergen huvudattraktion. Vi njuter av naturen, cyklar, åker bambuflotte och besöker Drakryggens Risterrasser i Dazhai, där Yaofolket bor. Det här området är fyllt av aktiviteter och möjligheter till upplevelser för alla!

 

 

Detaljerat program

6/4

Ankomst till Peking. Transfer till hotellet.

Det blir lunch i närheten av hotellet innan vi åker till Beijing City Planning Exhibition Hall, där vi får en bra introduktion till metropolen Peking, som är bra att ha i bagaget resten av tiden i Peking.

Vi åker sedan tillbaka till hotellet och tar en promenad för att orientera oss i omgivningarna.

(Lunch och middag ingår.)

 

Förnjudna Staden i PekingHutonger i Beijing

7/4

Så är det dags att åka till den Kinesiska Muren. Bussen tar oss till Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det är en fantastisk känsla att vandra på detta byggnadsverk och känna historiens vingslag.

Lunch i närheten av muren innan vi åker tillbaka mot Peking. Resten av dagen är fri för egna påhitt

Middag äter vi på egen hand.

(Frukost och lunch ingår.)

 

8/4

På morgonen åker vi till världens största urbana torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Därifrån går vi vidare in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar sin oinskränkta makt under 600 år. Vi fortsätter till Kolberget, en park med en paviljong på en kulle. Härifrån har man utsikt över hela den Förbjudna Staden.

Så är det dags att besöka Pekings traditionella kvarter, Hutongerna. Här kommer vi att gästa vanligt folk och äta lunch hos en familj. Vi får en inblick i hur vanligt folk i Peking levt under flera hundra år, även om husen moderniserats en del på insidan.

Efter lunch utforskar vi hutongerna från en rickshaw och avslutar med en promenad vid Houhaisjön, som ligger inte alltför långt ifrån vårt hotell.

Till middag blir det “Hot Pot”, som närmast kan liknas vid fondue. Du kokar själv det du vill äta i stark eller mild buljong.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

9/4

Vi checkar ut. Dagens första stopp är vid Himmelens Tempel, där vi ser prov på kinesisk arkitektur när den är som bäst, och får insikt i hur viktig symbolik och vidskepelse var och fortfarande är i den kinesiska kulturen. Här utförde Ming- och Qingkejsarna offerriter varje vintersolstånd för att få bra väder. Utanför templet råder full aktivitet när Pekings pensionärer utför sin morgongymnastik. Här kan de som vill pröva på Tai Ji, Qigong, dans, racketsporter och mycket mer.

Efter lunch åker vi till det grandiosa Sommarpalatset, där kejsaren vistades på somrarna för att finna lite svalka och njuta av den Långa Korridoren, Marmorbåten, Kunmingsjön och andra vackra platser där. Idag är det vi som njuter!

På vägen till Asiens största tågstation stannar vi till vid någon vanlig matvarubutik och provianterar inför tågresan.

Tåget till Xian går vid 20-tiden. Att åka tåg är alltid trevligt, och det är intressant att uppleva tågkulturen i Kina. Vi åker i 6-bäddskupé. Det finns möjlighet att på tåget uppgradera biljetten till 4-bäddskupé.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Xian muslimska kvarteren

10/4

Vi rullar in i Xian kl 08:31 och börjar med att äta frukost på ett lokalt frukostställe innan vi åker till en av Kinas absolut största sevärdheter: Terrakottaarmén, som består av mer än 8 000 lersoldater i naturlig storlek, där var och en har ett unikt ansikte. Guiden berättar om den brutale Qin Shihuang, “Den Förste Kejsaren”, som har haft en oerhört stor betydelse för Kinas historia.

Vi åker sedan till hotellet för att checka in, så äter vi lunch i hotellets närhet innan vi beger oss till Xians muslimska kvarter, där vi också besöker Kinas största moské. Det bor ca 50 000 muslimer i detta område. I de smala gränderna ser vi vardagslivet på nära håll. Vissa gränder är kantade av trevliga souvenir- och matstånd. Vi tittar också på de berömda klock- och trumtornen, som utgör Xians centrum.

Ingen gemensam middag ikväll – det finns mängder av restauranger för alla smaker.
(Frukost och lunch ingår.)

 

11/4

Vi checkar ut, äter frukost och åker till Shaanxis historiska museum. Här vandrar vi bokstavligen genom den kinesiska historien, från forntid till början på 1900-talet.

Efter lunch är det dags för lite fysisk aktivitet. På Xians imponerande stadsmur kan ni promenera eller cykla en bit eller hela vägen runt muren för att se det gamla och det nya Xian på varsin sida av muren. Det finns också möjlighet att åka elbil runt muren.

Framåt kvällningen flyger vi till Guilin. Middag på flyget. Från Guilin tar det drygt en timme till Yangshuo, där de sagolika sockertoppsbergen väntar. Vi bor på det mysiga hotellet Snow Lion Resort, som ligger intill Lifloden, ca tre kilometer utanför Yangshuo.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Bambuflotte på YulongflodenDrakryggens isterrasser i Dazhai

12/4

Inga gemensamma aktiviteter. Ni kan ta det lugnt på hotellet och bada i poolen, shoppa eller fika på något mysigt café i Yangshuo, gå en kurs i matlagning, kalligrafi, kung fu eller något annat ni är intresserade av, gå upp på ett närbeläget berg, göra en båttur till den gamla staden Liugong. Det finns massor av valmöjligheter som passar alla intressen.

Ett tips: se den färgsprakande ljusshowen Liu San Jie, som utspelas på Lifloden med sockertoppsberg som kulisser. Ca 500 aktörer medverkar i föreställningen, som är regisserad av Zhang Yimou. Hotellet kan ordna biljetter.

(Inga måltider ingår)

 

13/4

Heldagsutflykt för att uppleva landskapet och landsbygden.

Efter frukost åker ni buss till Yulongfloden där bambuflottar väntar er. Sakta färdas ni längs floden och betraktar fiskare som kommer hem med dagens fångst, kvinnor som sköljer tvätten i floden och vattenbufflar som betar. I byn Jiuxian stiger ni av flottarna. Här väntar en lunch med vardagsmat och lokala specialiteter.

Efter en liten rundtur i byn byter ni färdmedel till cykel. Nu väntar en lång, vacler cykeltur bland sockertoppsbergen. Här ser ni landsbygden på nära håll med fruktodlingar, risfält och byar som avlöser varandra. Målet är ”Moon Hill”, ett sockertoppsberg med ett hål som liknar en halvmåne. För de som har lust och ork kan ni gå de drygt 800 trappstegen upp till hålet i toppen. Belöningen är en storslagen utsikt över det sagolika landskapet. Efteråt cyklar vi tillbaks till hotellet igen.

OBS! Det går att välja att åka bil/buss istället för att cykla. Ni kan också välja att åka bil/buss tillbaka till hotellet efter Moon Hill om ni är för trötta för att cykla. Prisskillnaden kan ni betala på plats till hotellet (bör ligga på 50-100 kr/person beroende på hur många som väljer detta alternativ).

(Lunch ingår.)

 

14/4

Inga gemensamma aktiviteter denna dag.

(Inga måltider ingår)

 

15/4

På förmiddagen åker vi till risterrasserna i Dazhai, där Yaominoriteten bor. Det tar 3–4 timmar med buss, och sedan har vi ca 45 minuters vandring upp till vandrarhemmet där vi ska bo. Yaokvinnorna är kända för sina vackra håruppsättningar. De spar allt hår de tappar under livets gång i hårpiskor, som de sedan lindar in i sitt hår. Läs mer om Dazhai här.

Bergen är terrasserade från topp till fot, och landskapet är väldigt fascinerande. De som är pigga i benen går till en vacker utsiktsplats innan solen går ner.

På kvällen får vi se hur Yaokvinnorna sätter upp sitt hår.

(Lunch och middag ingår.)

 

16/4

De som är morgonpigga går upp till en utsiktsplats och tittar på soluppgången över risterrasserna, som kan vara helt magisk om vädret är bra.

Efter frukost går vi via en annan utsiktsplats till bussen och åker till Guilins flygplats. Om vi hinner tar vi en kort tur i Guilin innan det är dags att säga farväl till reseledaren, som stannar i Guilin.

Flyget går till Peking.

Det går även bra att avsluta resan på annan plats än i Peking. 

(Frukost, lunch, samt lättare middag på flyget ingår.)

 

17/4

Dag för egna utflykter och/eller shopping i Peking.

(Frukost ingår.)

 

18/4

Hemresa.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Karta med resrutt


Visa Kina norr till söder på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 22 400 kr

Enkelrumstillägg: 4 800 kr

I priset ingår:

 • Svensktalande reseledare i Peking och Xian
 • All logi i dubbelrum
 • All transport och transfer
 • Måltider enligt program
 • Alla inträden i programmet, undantag se nedan
 • Lokalguide vid utflykter i Yangshuo
 • 1:a-klassbiljetter 4-bäddskupé nattåg mellan Beijing–Xian
 • Inrikesflyg Xian-Guilin, Guilin-Peking
 • Flygskatter och bränsletillägg

Ingår inte:

 • Internationella flygbiljetter (från ca 5 000 kr/person)
 • Visum till Kina (vi kan hjälpa till med detta)
 • Linbana till Kinesiska Muren (ca 140 kr tur och retur)
 • Inträde till Moon Hill (15–20 kr)
 • Frukost i Yangshuo (20–60 kr/dag – det finns både kinesisk och västerländsk frukost)
 • Måltidsdryck (5–20 kr för en flaska öl/läsk/vatten)
 • Dricks (se nedan)

Boende

4-stjärniga hotell. I Beijing bor vi i Hutongerna på Sofu Hotel, i Xian bor vi på Merlinhood och i Yangshuo bor vi på Snow Lion Resort eller Bamboo Leaf.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk “husmanskost” och lokala specialiteter. I Yangshuo smakar maten lite mer än i norra Kina. Det är lätt att tillgodose önskemål om maten.

Vanligtvis kostar en måltid på restaurang mellan 50–100 kr/person inklusive måltidsdryck.

 

Klimat

Enligt statistiken ligger dagstemperaturen i april i Peking och Xian på runt 15 grader. I Yangshuo är det något varmare. Risken för nederbörd är liten i Peking och Xian, medan det är lite större risk i Yangshuo.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook