Kinesiska Muren Simatai

Höstlovsresa: Kina norr till söder

Peking, Xian, Yangshuo och Dazhai
13 dagar, 20 oktober – 1 november 2021
23 200 kr (fråga efter familjepris)

Flyg till och från Kina tillkommer

 

Från Peking i norr till Yangshuo i söder. Resan passar dig som vill se flera olika sidor av Kina och få allt ifrån historiska sevärdheter och kultur till vacker natur, landsbygd och cykelturer i en och samma resa. Resans sevärdheter, aktiviteter och tempo passar såväl aktiva familjer som upplevelsetörstande ensamresenärer. I programmet finns tid för egna utfärder, och det finns möjlighet att lägga till aktiviteter och förlänga resan enligt önskemål.

Vi börjar i Peking med storstad och sevärdheter. Givetvis besöker vi den Kinesiska Muren, Förbjudna Staden och Himmelska Fridens Torg. Vi bor i de gamla delarna av Peking – hutongerna. I Peking får vi en första inblick i Kinas historiska och samtida plats i världen.

Vi tar nattåget till Xian där vi ser Terrakottaarmén. Vi besöker också de muslimska kvarteren och så kan de som vill cykla på den välbevarade stadsmuren.

I Yangshuo är sockertoppsbergen huvudattraktion. Vi njuter av naturen, cyklar, åker bambuflotte och hittar på diverse aktiviteter, och om vädret tillåter kan det vara skönt med ett dopp i poolen. Matlagningskurs med marknadsbesök brukar också vara mycket uppskattat. Det här området är fyllt av aktiviteter och möjligheter till upplevelser för alla åldrar och intressen!

En mycket speciell plats vi besöker är Drakryggens Risterrasser i Dazhai. Här bor Yaofolket som visar upp vackra dräkter och håruppsättningar.

Resan är flexibelt upplagt, och det går bra att följa med på delar av resan.

 

 

Detaljerat program

20/10

Ankomst till Peking. Transfer till hotellet.

Vi äter lunch i närheten av hotellet innan vi åker till Beijing City Planning Exhibition Hall, där vi får en bra introduktion till metropolen Peking, och hur framtidsvisionerna för staden ser ut. Man kan också se en 3D-film om stadens historia.

Vi åker sedan tillbaka till hotellet och tar en promenad för att orientera oss i omgivningarna.

(Lunch och middag ingår.)

 

Förnjudna Staden i PekingHutonger i Beijing

21/10

Så är det dags att åka till den Kinesiska Muren. Bussen tar oss till Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det är en fantastisk känsla att vandra på detta byggnadsverk och känna historiens vingslag. Här finns också en rodelbana som brukar uppskattas av både vuxna och barn.

Lunch i närheten av muren innan vi åker tillbaka mot Peking. Vi bör vara tillbaka på hotellet sen eftermiddag.

Middag äter vi på egen hand.

(Frukost och lunch ingår.)

 

22/10

På morgonen åker vi till världens största urbana torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Därifrån går vi vidare in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar sin oinskränkta makt under 600 år. Vi fortsätter till Kolberget, en park med en paviljong på en kulle. Härifrån har man utsikt över hela den Förbjudna Staden.

Så är det dags att besöka Pekings traditionella kvarter, Hutongerna. Här kommer vi att gästa vanligt folk och äta lunch hos en familj. Vi får en inblick i hur vanligt folk i Peking levt under flera hundra år, även om husen moderniserats en del på insidan.

Efter lunch utforskar vi hutongerna från en rickshaw och avslutar med en promenad vid Houhaisjön, som ligger inte alltför långt ifrån vårt hotell.

Till middag blir det “Hot Pot”, som närmast kan liknas vid fondue. Du kokar själv det du vill äta i stark eller mild buljong.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

23/10

Vi checkar ut. Dagens första stopp är vid Himmelens Tempel, där vi ser prov på kinesisk arkitektur när den är som bäst, och får insikt i hur viktig symbolik och vidskepelse var och fortfarande är i den kinesiska kulturen. Här utförde Ming- och Qingkejsarna offerriter varje vintersolstånd för att få bra väder. Utanför templet råder full aktivitet när Pekings pensionärer utför sin morgongymnastik. Här kan de som vill pröva på Tai Ji, Qigong, dans, racketsporter och mycket mer.

Efter lunch åker vi till det grandiosa Sommarpalatset, där kejsaren vistades på somrarna för att finna lite svalka och njuta av den Långa Korridoren, Marmorbåten, Kunmingsjön och andra vackra platser där. Idag är det vi som njuter!

På vägen till Asiens största tågstation stannar vi till vid någon vanlig matvarubutik och provianterar inför tågresan.

Tåget till Xian går vid 20-tiden. Att åka tåg är alltid trevligt, och det är intressant att uppleva tågkulturen i Kina. Vi åker i 6-bäddskupé. Det finns möjlighet att på tåget uppgradera biljetten till 4-bäddskupé.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Xian muslimska kvarteren

24/10

Vi rullar in i Xian på morgonen.

Efter frukost på ett lokalt frukostställe åker vi till hotellet och lämnar bagaget innan vi beger oss till ett av Kinas bästa museum: Shaanxis historiska museum. Här vandrar man bokstavligen genom den kinesiska historien, från forntid till början på 1900-talet.

Efter lunch är det dags för lite fysisk aktivitet. På Xians imponerande stadsmur kan man promenera eller cykla en bit eller hela vägen runt muren eller för den som vill åka elbil runt för att se det gamla och det nya Xian på varsin sida av muren.

På eftermiddagen vandrar vi runt i de muslimska kvarteren, där vi också besöker Kinas största moské. Det bor ca 50 000 muslimer i detta område. I de smala gränderna ser vi vardagslivet på nära håll. Vissa gränder är kantade av trevliga souvenir- och matstånd. Var och en äter middag på egen hand.

Boende på det centralt belägna Merlinhod Hotel.

(Frukost och lunch ingår.)

 

25/10

Vi checkar ut, äter frukost och åker till en av Kinas absolut största sevärdheter: Terrakottaarmén, som består av mer än 8 000 lersoldater i naturlig storlek, där var och en har ett unikt ansikte. Guiden berättar om den brutale Qin Shihuang, “Den Förste Kejsaren”, som har haft en oerhört stor betydelse för Kinas historia.

I närheten av Terrakottaarmén finns ett par byar där folk traditionellt sett bor i grottor utgrävna i jorden. Det är svalt på sommaren och milt på vintern, men eftersom det fattas många moderna bekvämligheter i byarna är det inte så många som bor kvar i dessa grotthus.

Framåt kvällningen flyger vi till Guilin. Den svensktalande reseledaren säger adjö till gruppen och åker tillbaka till Peking.

Från Guilins flygplats tar det drygt en timme till Yangshuo, där de sagolika sockertoppsbergen väntar. Vi bor på Bamboo Leaf Hotel, som ligger ca tre kilometer utanför Yangshuo mitt bland bergen och med pool och andra faciliteter.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Bambuflotte på YulongflodenDrakryggens isterrasser i Dazhai

26/10

Inga gemensamma aktiviteter.

Några förslag: ta det lugnt på hotellet med bad i poolen, shoppa eller fika på något mysigt café i Yangshuo, gå en kurs i matlagning, kalligrafi, kung fu eller något annat ni är intresserade av, gå upp på ett närbeläget berg, göra en båttur till den gamla staden Liugong. Det finns massor av valmöjligheter som passar alla intressen.

Ett tips: någon av kvällarna rekommenderar vi att gå på den färgsprakande ljusshowen Impression Liu San Jie, som utspelas på Lifloden med sockertoppsbergen som kulisser. Ca 500 aktörer medverkar i föreställningen, som är regisserad av Zhang Yimou. Hotellet kan ordna biljetter.

(Frukost ingår)

 

27/10

Heldagsutflykt för att uppleva landskapet och landsbygden.

Efter frukost åker ni buss till Yulongfloden där bambuflottar väntar er. Sakta färdas ni längs floden och betraktar fiskare som kommer hem med dagens fångst, kvinnor som sköljer tvätten i floden och vattenbufflar som betar. I byn Jiuxian stiger ni av flottarna. Här väntar en lunch med vardagsmat och lokala specialiteter.

Efter en liten rundtur i byn byter ni färdmedel till cykel. Nu väntar en lång, vacker cykeltur bland sockertoppsbergen. Här ser ni landsbygden på nära håll med fruktodlingar, risfält och byar som avlöser varandra. Målet är ”Moon Hill”, ett sockertoppsberg med ett hål som liknar en halvmåne. För de som har lust och ork kan ni gå de drygt 800 trappstegen upp till hålet i toppen. Belöningen är en storslagen utsikt över det sagolika landskapet. Efteråt cyklar vi tillbaks till hotellet igen.

OBS! Det går att välja att åka bil/buss istället för att cykla. Ni kan också välja att åka bil/buss tillbaka till hotellet efter Moon Hill om ni är för trötta för att cykla. Prisskillnaden kan ni betala på plats till hotellet (bör ligga på 50-100 kr/person beroende på hur många som väljer detta alternativ).

(Frukost och lunch ingår.)

 

 

28/10

Inga gemensamma aktiviteter denna dag.

(Frukost ingår)

 

29/10

På förmiddagen åker vi till risterrasserna i Dazhai, där Yaominoriteten bor. Det tar 3–4 timmar med buss, och sedan har vi ca 45 minuters vandring upp till vandrarhemmet där vi ska bo. Yaokvinnorna är kända för sina vackra håruppsättningar. De spar allt hår de tappar under livets gång i hårpiskor, som de sedan lindar in i sitt hår. Läs mer om Dazhai här.

Bergen är terrasserade från topp till fot, och landskapet är väldigt fascinerande. De som är pigga i benen går till en vacker utsiktsplats innan solen går ner.

På kvällen får vi se hur Yaokvinnorna sätter upp sitt hår.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

30/10

De som är morgonpigga går upp till en utsiktsplats och tittar på soluppgången över risterrasserna, som kan vara helt magisk om vädret är bra.

På förmiddagen gör vi en vandring via en annan utsiktspunkt tillbaka till bussen. Det finns också en linbana om någon hellre tar den nerför bergen.

Om vi hinner tar vi en kort tur i Guilin innan det är dags att åka till flygplatsen för att flyga tillbaka norrut till Peking.

OBS! Det går även bra att avsluta resan på annan plats än i Peking. 

(Frukost, lunch, samt lättare middag på flyget ingår.)

 

31/10

Dag för egna utflykter och/eller shopping i Peking.

(Frukost ingår.)

 

1/11

Hemresa.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Karta med resrutt


Visa Kina norr till söder på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 23 200 kr

Enkelrumstillägg: 4 900 kr

I priset ingår:

 • Svensktalande reseledare i Peking och Xian
 • All logi i dubbelrum
 • All transport och transfer
 • Måltider enligt program
 • Alla inträden i programmet, undantag se nedan
 • Lokalguide vid utflykter i Yangshuo och Dazhai
 • 1:a-klassbiljetter 4-bäddskupé nattåg mellan Beijing–Xian
 • Inrikesflyg Xian-Guilin, Guilin-Peking
 • Flygskatter och bränsletillägg

Ingår inte:

 • Internationella flygbiljetter (från ca 5 000 kr/person)
 • Visum till Kina (vi kan hjälpa till med detta)
 • Linbana till Kinesiska Muren (ca 140 kr tur och retur)
 • Inträde till Moon Hill (15–20 kr)
 • Måltidsdryck (5–20 kr för en flaska öl/läsk/vatten)
 • Dricks (se nedan)

Boende

Blandad hotellstandard. I Peking bor vi på ett hotell i en av de gamla stadsdelarna, i Xian bor vi på Merlinhod Hotel, i Yangshuo bor vi på det fina och trevliga Bamboo Leaf Hotel och i Dazhai bor vi på ett lite enklare ställe uppe i bergen.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk “husmanskost” och lokala specialiteter. I Yangshuo smakar maten lite mer än i norra Kina. Det är lätt att tillgodose önskemål om maten.

Vanligtvis kostar en måltid på restaurang mellan 50-70 kr/person.

 

Klimat

Enligt statistiken ligger dagstemperaturen i oktober i Peking och Xian på 15–20 grader. I Yangshuo är det vanligen 20–25 grader på dagarna. Risken för nederbörd är liten.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook