Kailash – Tibets heligaste berg

Lhasa, Mount Kailash, Katmandu, 15 dagar
15–30 maj 2021, 35 900 kr
Resa till Lhasa och från Katmandu tillkommer

Har du drömt om att resa till Tibet och både uppleva de mäktiga topparna i Himalaya, de mytomspunna templen och göra en khora runt Mount Kailash, Tibets heligaste berg? På denna resa kommer du nära Tibets kultur, religion och natur.

Vi börjar i Lhasa, 3 660 meter över havet, där vi anpassar oss till höjden då vi besöker Potalapalatset, Jokhangtemplet och Seraklostret. Här möter munkar klädda i mörkröda rockar och pilgrimer från när och fjärran med turkoser i sina långa svarta hår.

Så börjar vi resan västerut mot resans huvudmål – Mount Kailash. Vi kommer att färdas drygt 120 mil via sjöar som Yamdrok och Manasarovar, städer som Gyantze och Shigatse, små byar, kloster, floder, vidder med betande jakar och getter, bergspass och mycket annat intressant.

Väl framme vid Kailash gör vi tillsammans med ett följe av jakar och jakförare en tre dagar och 54 km lång khora runt berget längs pilgrimmernas väg. Vandringen går i lugnt tempo.

Därefter åker vi buss hela vägen till Katmandu, där den gemensamma resan avslutas.

 

Detaljerat program

15/5

Ankomst till Lhasa.

Ni hämtas upp på flygplatsen/tågstationen och körs till Kyichu Hotel, som ligger i Lhasas gamla delar. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag och bekantar oss med våra medresenärer och går igenom vårt stundande äventyr.

(Middag ingår)

 

Potalapalatset i Lhasa

16/5

Vi börjar dagen med en promenad i området Barkhor. Här vimlar det av små hantverksbutiker och olika försäljningsstånd där man kan fynda allt ifrån rökelse, bönesnurror och antikviteter till tibetansk musik. Vi följer strömmen av människor som går khoran medsols runt Tibets heligaste tempel Jokhang. Templet, som byggdes år 647, är den tibetanska buddhismens spirituella centrum. Här samlas tibetaner och pilgrimer för att be och utöva religiösa riter i och utanför templet. När vi besöker Jokhangtemplet går vi också upp på taket, där vi har utsikt över Potalapalatset och det omkringliggande Barkhorområdet.

Efter lunch beger vi oss till Seraklostret som ligger strax norr staden. När detta kloster var som störst levde nästan 5 000 munkar här, idag finns det ca 500. Huvudattraktionen är klostrets munkdebatter, som liknar ett underhållande skådespel, men det är en traditionellt viktig daglig händelse då munkarna samlas i små grupper för att diskutera filosofi och religiösa frågor.

Kvällen fri för egna strövtåg.

(Frukost och lunch ingår)

 

17/5

Efter frukost beger vi oss till Potalapalatset. Konstruktionen av det 13 våningar höga palatset påbörjades under 1640-talet och tog 50 år att uppföra. Det fungerade sedan som säte för den tibetanska regeringen och vinterbostad för Dalai Lama fram till 1959, då Dalai Lama nummer 14 flydde till Indien. Palatset består av två delar, det Röda Palatset, som är den religiösa delen, och det Vita Palatset som är den administrativa delen och var Dalai Lamas bostad.

På eftermiddagen besöker vi Norbulinka, som tidigare var Dalai Lamas sommarpalats.

(Frukost och lunch ingår)

 

18/5

På morgonen checkar vi ut från hotellet och påbörjar vår resa till Shigatse.

Efter några timmar efter att vi har passerat passet Khamba La (4794 möh) får vi en första glimt av den heliga saltvattenssjön Yamdrok. Sjön ändrar färg beroende på vädret – altifrån turkost till mörkblått och med de mjuka kullarna och de snötäckta bergen i bakgrunden är det sagolikt vackert.

Vi stannar till för en promenad vid sjön och åker vidare till Gyantse, där vi besöker Kumbumstupan. 

Vid kvällningen kommer vi fram till Shigatse där vi bor på Manasarovar Hotel.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

19–21/5

Under dessa dagar får vi verkligen uppleva Tibets storhet. Det blir långa dagar i bussen med spekakulära vyer. Vi åker mestadels genom ett mycket kargt landskap med snötäckta berg och kullar ständigt närvarande. Vi passerar byar, turkosa sjöar, nomader och jakhjordar. Har vi tur får vi också se några av Tibets vilda djurarter såsom antiloper, stora rovfåglar, bergsgetter och vildåsnor.

Den första natten bor vi på ett enkelt vandrarhem i Safa, andra natten campar vi vid Mayum La-passet och den tredje intill den heliga sjön Manasarovar. Hit kommer tibetaner för att fylla flaskor med vatten och ta heliga bad. Många går även en Khora runt sjön. En sträcka på 11 mil.

(Frukost, lunch och middag ingår varje dag)

 

22–24/5

Från Manasarovar har vi ca 45 minuters bilfärd till platsen där vi startar på vår vandring runt Tibets heligaste berg – Mount Kailash. Berget är heligt både för buddister, hinduister och bön-anhängare (Bön är Tibets ursprungliga religion). Hit kommer varje år tusentals pilgrimmer från olika länder och platser för att gå Khoras runt berget för att samla meriter och få bättre karma inför sin återfödelse. Det sägs att du kan få en direktbiljett till Nirvana, men då ska du gå 108 varv.

Vi kommer under tre dagar vandra totalt 54 km för att fullborda vår Khora. Vi kommer att passera flera höga bergspass på vår väg runt det mäktiga Kailash. Det högsta av dem, Drolmala-passet, ligger på 5630 meter över havet.

Naturen är karg men vacker, och runt omkring detta ökenlandskap reser sig många snötäckta toppar på över 8 000 meter. Själva Mt Kailash kommer vi att se ordentligt fyra gånger från olika vinklar under vandringen. Längs vägen kommer vi att möta många pilgrimmer som gör prostrationer mot berget.

Våra medföljande jakar bär vår utrustning under vandringen, och jakförarna sätter upp våra tält, lagar goda middagar och är behjälpliga på alla sätt under vandringen. På dagarna äter vi picknincklunch som de förberett.Vi kan koncentrera oss på att uppleva naturen och njuta av vandringen.

På eftermiddagen den 24/5 hämtas vi upp och körs till en tältplats vackert belägen ovanför Thuktso Lake.

(Frukost, lunch och middag ingår varje dag)

 

25/5

Idag blir det en lång dag i bussen när vi åker hela vägen till Saga. Det kan vara skönt att vila benen efter de senaste dagarnas kraftmätning. På natten bor vi på ett enkelt vandrarhem. Nu får vi äntligen duscha av oss de senaste dagarnas resdamm.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

27/5

Vi fortsätter vår färd österut. Ännu en lång dag i bussen innan vi når gränsstaden Kyirong där vi sover över natten.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

28/5

Tidigt på morgonen går vi över gränsen in till Nepal där vi hämtas upp av en chaufför som kör oss mot Nepals huvudstad Kathmandu. Nu har vi lämnat de karga vidsträckta slätterna I Tibet och naturen har helt skiftat karaktär. Vi åker genom ett grönt och lummigt landskap med många små byar och vattendrag. Bakom oss sträcker sig Himalayas toppar upp emot skyn. Det blir ännu en lång resdag på dåliga grusvägar (ca 10-12 timmar) och väl framme i Katmandu har vår altitud sjunkit med nästan 4 000 m.

Kathmandu ligger på ca 1250 m och här kommer vi att känna skillnaden i syremängd efter vår höghöjdsträning. Vi checkar in på ett fint hotell i stadsdelen Thamel.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

29/5

Egna aktiviteter i Kathmandu.

Den som vill besöker Bhaktapur, aptemplet Swayambunath eller Pushpathinath. I Thamel finns även mängder med affärer och restauranger där vi kan få vårt lystmäte stillat.

På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag.

(Frukost och middag ingår)

 

30/5

Idag slutar resans gemensamma aktiviteter, men för den som har tid och lust rekommenderar vi att utforskar Nepal några dagar till. Vi hjälper gärna till med tips och bokning.

(Frukost ingår)

 

Övrig information

Pris: 33 900 kr

Enkelrumstillägg: 4 400 kr

I priset ingår:

 • Boende i delat dubbelrum/tält under hela resan
 • Svensk reseledare under hela resan
 • 10 heldagar med tibetansk engelsktalande guide
 • Resa i privat buss hela vägen
 • Inträden till sevärdheter enligt program
 • Måltider enligt program
 • Inresetillstånd till Tibet

Ingår inte:

 • Internationella flygbiljetter
 • Visum till Kina och Nepal
 • Vissa måltider (se program)
 • Aktiviteter i Kathmandu
 • Dricks till guider och chaufförer i Tibet

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Tibet och Nepal, men lokalguider och chaufförer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

 

Dela på facebook