Skyskrapor i Pudong, ShanghaiDe magiska sockertoppsbergen, Yangshuo, Guilin

Höstlov i Kina

Peking, Yangshuo och Shanghai
12 dagar, 27 oktober–7 november 2019
19 600 kr/vuxen (exklusive flyg)
Prisexempel för familj som delar rum:
2 vuxna, 1 barn under 12 år: 49 300 kr
2 vuxna, 2 barn under 12 år: 61 700 kr

Internationellt flyg tillkommer, från ca 5 000 kr.

 

Resan passar barnfamiljer och andra som vill resa i lite lugnare tempo. Resan är fylld av roliga och intressanta aktiviteter och besöksmål för alla åldrar. Vanligtvis har vi med barn i åldrarna 8-16 år, men det går förstås att ha med både äldre och yngre barn.

Först åker vi till huvudstaden Peking med den Kinesiska Muren, lite tid för shopping och andra aktiviteter.

Vi reser sedan till Yangshuo, berömt för Lifloden och de vackra sockertoppsbergen. Här gör vi bland annat en cykeltur och glider fram på bambuflotte mellan berg, risfält och byar. Vi kommer nära den kinesiska vardagen och ser böndernas villkor på nära håll. 

Resan avslutas i metropolen Shanghai, där vi både ser det moderna och det koloniala Kina. Vi besöker bland annat Orientens Pärla, The Bund och har även tid för egna påhitt. Vi gör också en dagsutflykt till trädgårdsstaden Suzhou, där vi också får se sidentillverkning.

 

Detaljerat program

27/10

Ankomst i Peking och transfer till hotellet, Sichahai på eftermiddagen. Vi bor i Pekings gamla kvarter, hutongerna, som utgörs av smala gränder och gamla byggnader. Här får vi en inblick i Pekings historia. Så här såg hela Peking ut fram tills moderniseringen började på 1950-talet. 

Efter incheckning och middag tar vi en promenad i hotellets närhet för att bekanta oss med området och varandra. 

Vi äter välkomstmiddag tillsammans, vilket naturligtvis blir Pekinganka – en av Kinas mest berömda rätter.

(Middag ingår.)

 

Kinesiska Muren utanför PekingModerna hutonger

28/10

Vi börjar dagen med att åka till världens största torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Guiden berättar om torget och om vad som hänt där genom årens lopp.

Därifrån går vi in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna sin oinskränkta makt under 600 år, med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar.

Vi kommer ut bakom Den Förbjudna Staden, där Jingshanparken ligger. I parken finns “Kolberget”, som är en konstgjord kulle. Det är klart värt att gå upp på kullen om vädret är klart. Då har man utsikt över centrala Peking och Den Förbjudna Staden. Här brukar det också alltid vara full aktivitet bland Pekings pensionärer med dans, gymnastikband, badminton och många andra aktiviteter. Kanske någon som vill vara med?

Så är det dags att vila benen. Vi äter först riktig husmanskost hos en familj som bor i området bakom den Förbjudna Staden, varpå vi glider fram genom hutongerna i cykeltaxi. 

På kvällen äter vi middag tillsammans.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

29/10

Vi tar en lugn morgon och ser till att få i oss en bastant frukost!

Kl 10 åker vi till en av Kinas och världens mest berömda sevärdheter: Den Kinesiska Muren. Vi besöker Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det finns linbana för upp och nedfärd, och en favorit för barn (och många vuxna) är rodelbanan nedför muren!

Lunch äter vi antingen innan eller efter besöket på muren.

När vi är tillbaka finns tid för egna aktiviteter. Ett tips är att gå på en Kung Fu-show. Guiden kan hjälpa till med biljetter och transport.

Middag på egen hand. 

(Frukost och lunch ingår.)

 

30/10

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och kanske lite shopping. Vi samlas på hotellet utcheckade och klara kl 12 för att äta lunch och sedan åka till Sommarpalatset. Det var här kejsaren och hovet vistades under de varma sommarmånaderna, och här finns marmorbåten, den långa korridoren och många andra vackra platser.

Vi åker sedan till Pekings flygplats för att flyga vidare till Guilin. Transfer till hotellet Snow Lion Riverside Resort tar 1-1,5 timme. Vi är framme på kvällen.

(Frukost, lunch och måltid på flyget ingår.)

 

Bambuflotte på floden, Yangshuo, GuiinLjusshowen Liu San Jie i Yangshuo

31/10

Hela dagen med egna aktiviteter. 

Yangshuo är en mindre stad, som ligger insprängd mellan sockertoppsbergen. Landskapet här är obeskrivligt vackert. Ett kinesiskt talesätt säger att ”Yangshuos landskap är det vackraste under himlen”. Ingen blir besviken över denna naturupplevelse. I Yangshuo finns förutom vacker natur mycket bra shopping – tavlor, hantverk, kläder, musik, ”antikviteter” och souvenirer av alla de slag.

Man kan gå på kurs i matlagning, kalligrafi eller kung-fu, göra en båttur, cykla, shoppa i Yangshuo, bestiga ett berg eller bara koppla av på något av alla caféer. Reseledaren har mängder av tips!

Ett tips: gå på den fantastiska ljusshowen Liu San Jie (bilden ovan till höger). Det är även möjligt att gå på den dag 7 om ni vill hitta på andra aktiviteter denna kväll.

(Inga måltider ingår.)

 

1/11

Idag väntar en heldagsutflykt med buss, bambuflotte och cykel.

Dagen startar med en kort busstur till den gamla Yulongbron från Mingdynastin (1300-1600-talet). Härifrån glider vi fram på Yulongfloden på bambuflottar till den gamla staden Jiuxian, där vi äter lunch hos en godsherres son, som kan berätta sitt livs historia om han är hemma.

Nu är det dags att byta färdmedel till cykel. Cykelfärden går på stigar mellan risfält och genom byar; vårt mål är ”Moon Hill”, ett sockertoppsberg med ett hål i toppen, som liknar en halvmåne. De som vill kan knata drygt 800 trappsteg upp till toppen, där man har storslagen utsikt över den sagolika omgivningen. Från Moon Hill åker vi tillbaka till Yangshuo med buss. Om någon vill cykla tillbaka går det bra.

Kvällen är fri för egna påhitt. (OBS! Det går att åka buss istället för att cykla om man hellre vill det – man måste inte cykla för att följa med på utflykten)

(Lunch ingår)

 

2/11

Förmiddagen är fri för egna påhitt. Vi checkar ut och äter lunch tillsammans innan vi åker till flygplatsen för att flyga till Shanghai.

Transfer till Pacific Hotel. Hotellet byggdes 1923 och har en historisk atmosfär. Läget är mycket bra, vid People’s Square med gångavstånd till The Bund och Nanjing East Road – två av Shanghais landmärken. 

Om tid finns tar vi en promenad längs ”the Bund”, Shanghais strandpromenad, som en gång var Asiens mest berömda och beryktade gata. Här låg Shanghais finansiella centrum under den koloniala perioden. Här finns europeisk sekelskiftesarkitektur, och på andra sidan floden kan vi beskåda Pudongdistriktets glittrande skyskrapor. Detta är Kinas Manhattan, som håller på att ta Hong Kongs plats som ekonomiskt centrum. På tio år har det byggts över 600 byggnader med fler än 30 våningar i detta område. Här reser sig också det nya Shanghais symbol: Oriental Pearl TV Tower

(Lunch och middag ingår)

 

Kanalstaden NanxunMindre gara i Shanghais gamla stadsdel

3/11

Idag kommer vi att utforska Shanghai högt och lågt. Inledningsvis går vi till Shanghai Urban Planning Centre. Här får vi en bra överblick över Shanghai genom en jättelik miniatyr över staden. Museet har också intressanta utställningar om det dåtida, nutida och framtida Shanghai. Här finns framtidstro!

Efter detta åker vi till Tianzifang, som är ett område med mycket speciell arkitektur och som är fullt av hippa gallerier, caféer och små butiker i trånga gränder. Kanske kan sägas vara Shanghais svar på Gamla Stan i Stockholm, eller Hutongerna i Peking.

Vi äter lunch och åker sedan till området Pudong (öster om floden Pu). För 20 år sedan fanns här bara fattiga områden och landsbygd, men nu reser sig en glittrande skog av skyskrapor. I Oriental Pearl Towers bottenvåning besöker vi Shanghai History Museum. För den som vill finns också möjlighet att köpa biljett och åka upp till tornets andra och tredje sfär. I den andra, som ligger på 263 meters höjd, är golvet gjort av glas. Promenera runt för att få en spektakulär vy över staden! De som inte vill åka upp i tornet kan sitta och fika eller ta en promenad för att titta på några av världens högsta byggnader nerifrån.

Vi gör också ett besök i Century Park, som är en nybyggd grön oas i skyskrapsdjungeln. Här kan man hyra cykel, åka trampbåt eller bara strosa runt. Hur länge vi stannar avgör gruppen tillsammans.

Vi lämnar Pudong och åker över till västra sidan igen för att äta middag. Om vi inte hann med en kvällspromenad vid the Bund igår finns möjlighet denna kväll.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

4/11

Vi checkar ut och åker till Suzhou, staden som mer än någon annan i Kina är berömd för trädgårdar och siden. Här finns fler än 100 trädgårdar. Vi börjar med att besöka Lejonlunden. Detta är kinesisk trädgårdskonst när den är som bäst!

Efter lunch åker vi till sidenmuseet och ser hur siden blir till, från mullbärsträd till glänsande sidentyg.

På eftermiddagen åker vi till den lilla kanalstaden Tongli. Det finns olika museum och parker i stan. Det brukar vara som mysigast när dagturisterna har åkt hem, och skymningen lägger sig över staden. Vi gör en rundvandring i staden. Middag ingår inte idag. Det finns många trevliga restauranger intill någon kanal att avsluta dagen på. Det går också att göra kanalturer i små båtar här.

Övernattning på det trevliga hotellet Wanfu Humble Cottage.

(Frukost och lunch ingår)

 

5/11

Vi tillbringar förmiddagen i Tongli och ser staden vakna. Det finns ingen frukost på hotellet, så det är bara att gå ut och leta frukostställen! Lokal kinesisk frukost eller rostat bröd och kaffe? Du väljer! Givetvis hjälper guide och/eller reseledare till att hitta passande frukostställen.

Tid på egen hand eller tillsammans att besöka små museer och parker, göra någon båttur eller andra aktiviteter i Tongli. 

Vi åker tillbaka till Shanghai när vi känner oss klara med Tongli. Gemensam lunch äter vi antingen i Tongli eller Shanghai. 

Vi rekommenderar starkt en fantastisk akrobatikföreställning som finns i Shanghai – ERA Intersection of Time. Den ingår inte i resans pris. Det finns olika prisklasser, och det kan vara värt att lägga lite extra pengar på en bra plats. Lokalguiden hjälper till med biljetter för de som vill gå.

(Frukost och lunch ingår.)

 

The Bund i Shanghai

6/11

Fria aktiviteter hela dagen. Några rekommendationer på nöjen ni kan hitta på:

Ett absolut måste för den som älskar nöjesparker är ett besök vid världens största Disneyland, som öppnade i Shanghai 2016 och är enormt! Mer behöver inte sägas.

Den gamla Bazaaren vid Yuyuan är värd ett besök. Här säljs massor av souvenirer och annat. Stadsdelen är uppbyggd i gammal stil. Glöm inte att pruta!

Ytterligare en kul sysselsättning för barn mellan 3-13 år är att spendera dagen i Eday Town. Här är det barnen som styr världen.

Ett av Kinas bästa museer finns här och heter kort och gott Shanghai Museum. Här finns utställningar med utvalda mästerverk i olika sektioner. Bland annat finns jadesnideri, minoritetskläder, möbler, tavlor och flera andra sektioner. För den som är intresserad av Kinas kultur finns mängder av böcker att köpa (på engelska) i museibutiken.

(Frukost ingår.)

 

7/11

Så är det dags för hemresa. Vi landar i Sverige samma eftermiddag, tack vare tidsskillnaden.

(Frukost på hotellet, lunch och middag på flyget)

 

Karta med resrutt


Visa Höstlov i Kina – Shanghai Yangshuo och Peking på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 19 600 kr

Exempel på familjepris:
2 vuxna, 1 barn: 46 300 kr
2 vuxna, 2 barn: 57 700 kr

Enkelrumstillägg: 3 900 kr

Ingår i resans pris:

 • Flyg Peking-Guilin-Shanghai
 • Flygskatt
 • Svensk reseledare
 • Lokalguide i Peking, Yangshuo och Shanghai vid gemensamma aktiviteter
 • All logi i dubbelrum
 • Alla transporter i privat buss vid gemensamma aktiviteter
 • Alla inträden som nämns i programmet
 • Måltider enligt program

Ingår inte:

 • Internationellt flyg till Shanghai och från Peking
 • Visum
 • Inträde till Moon Hill
 • Entré till akrobatikshowen ERA i Shanghai
 • Linbana och rodel vid Kinesiska Muren
 • Dricks till lokalguider och chaufförer

 

Boende

I Shanghai bor vi på det historiska Pacific Hotel, i Yangshuo på Snow Lion Riverside Resort och i Peking på Traditional View Hotel.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter.

 

Klimat

Enligt statistiken ligger dagstemperaturen i oktober-november i Peking på 10-15 grader, i Yangshuo på 15–20 grader och i Shanghai med omnejd på ca 15 grader.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge ca 20 Yuan (ca 25 kr) /person/dag till guiden och 10 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook