På cykel i Taiwan

Taipei, Hualien, Kenting och Kaohsiung
8–17 april 2018
11 900 kr (flyg tillkommer)

Från Taiwans huvudstad Taipei i norr längs Stilla Havets kust till de vackra stränderna i Kenting på öns sydspets. Denna resa passar dig som vill uppleva Taiwan på nära håll. Reseledare är Jojje Olsson, som är bosatt i Taipei och trivs på cykelsadeln.

Vi kommer att cykla fyra dagar och då avverka ca 30 mil längs Taiwans outvecklade och natursköna ostkust intill Stilla Havet vid orter som Hualien, Fengbin, Dulan och Dawo. Vi ser stränder och hav på vår vänstra sida, medan vacker natur och landsbygd passerar på vår högra sida. Vi cyklar till Kentings nationalpark, där vi bor intill stranden och vilar upp oss efter cykelfärden.

Resan avslutas med en snabbtåget från Taiwans näst största stad Kaohsiung genom Taiwans västra delar tillbaka till Taipei. Vi har nu rundat hela ön, och avslutar i Taipei med egna aktiviteter.

Det går bra att förlänga resan antingen i början eller slutet, och det är enkelt att kombinera Taiwan med Hongkong. Det behövs inga visum för resan. Både Taiwan och Hongkong ger visum direkt vid ankomst utan kostnad.

Läs mer om Taiwans politiska situation här.

 

Dag 1

Ankomst till Taipei, incheckning på hotell i centralt läge nära Taiwans tågstation.

Jojje Olsson hämtar upp på hotellet, så äter vi gemensam middag på en lokal restaurang med taiwanesisk husmanskost. Under kvällen lär vi känna varandra och får en briefing om den kommande resan.

(Middag ingår)

 

Dag 2

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter eller kanske en sovmorgon för den som vill. Vi möts upp för att äta gemensam lunch innan vi besöker Chiang Kai-sheks mausoleum. Här får vi med guidens hjälp en inblick Taiwans historia.

Strax före solnedgången åker vi upp i Taipei 101 för att se på utsikten över den myllrande staden. Tornet är med sina 506 meter är världens femte högsta byggnad.

På kvällen äter vi koreansk barbecue som vi själva grillar vid bordet.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

 

Dag 3

Egna aktiviteter på morgonen. Efter en gemensam lunch hoppar vi på tåget för att ta oss söderut genom vacker natur till Hualien. Ortsnamnet Hualien betyder ”virvlande vatten” och refererar till de starka virvlande strömmarna som bildas där Hualienfloden möter havet.

På kvällen hämtar vi och prövar ut våra cyklar från Giant och förbereder oss inför fyra dagar av cykling.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 4

Vi startar med en tidig frukost innan vi sätter oss på cyklarna för att trampa oss fram ca 80 kilometer längs Stilla Havets kust till Fengbin. På vägen passerar vi flera byar, och åker genom lummig grönska och intill dramatiska klippor där havet slår upp och visar sin styrka. Vi äter lunch någonstans på vägen när vi känner oss hungriga.

Väl framme checkar vi in på litet vandrarhem nära havet. Fenbing är kanske mest känd för att Kräftans vändkrets går igenom den lilla staden. På kvällen väntar en god fisk- och skaldjursmiddag på oss när vi har tvättat av oss vägdammet.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

 

Dag 5

Vi cyklar vidare söderut till den kända surfstaden Dulan (70 km). Staden har på senare år lockat många kreativa människor som vill komma bort från storstadsstressen och finna inspiration. Här är atmosfären väldigt avslappnad, och trots att här bara bor ca 2 000 människor så finns det mat från hela världen.

Middag äter var och en på egen hand. På kvällen kan de som vill besöka Dulans mikrobryggeri och prova på deras olika ölsorter.

Boende på ett vandrarhem i centrala Dulan.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 6

Egna aktiviteter på morgonen. Om solen skiner kanske det kan vara skönt med lite tid på stranden. Här finns möjlighet att surfa för den som vill.

Vi äter lunch tillsammans i Dulan innan färden fortstätter till Dawu (75 km). Detta lilla samhälle etablerades av taiwanesiska aboriginer och kulturen präglas fortfarande av områdets ursprungsbefolkning.

Middag på egen hand – förslagsvis vid den lilla fiskehamnen; en garanti för färsk och billig mat från havet.

(Frukost och lunch ingår)

 

 

Dag 7

Sista dagen på cykelsadeln trampar vi vidare till Kenting (75 km). Idag går vägen lite uppför genom vackra berglandskap som kantas av odlingar och byar. Vi tar det lugnt och kan stanna till där var och en behöver.

Väl framme checkar vi in på ett enkelt hotell som ligger intill stranden. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 8

Hela dagen är fri för egna upptåg. Kenting är berömt för sina långa sandstränder, sin rika flora och fauna, gröna berg och spektakulära natur i Kentings Nationalpark. Under dagen finns möjlighet att hyra elektrisk scooter, vandra i nationalparken eller ägna sig åt någon av alla de vattensporter, inklusive surfning, som är populära i Kenting.

(Frukost ingår)

 

 
Dag 9

Efter frukost hämtas vi upp och körs till Taiwans näst största stad Kaohsiung. Därifrån tar vi tåget tillbaka till Taipei. Det är en ren fröjd att med vindens hastighet ta oss 35 mil norrut på bara drygt 1,5 timme med det japanska snabbtåget.

Väl tillbaka i Taipei checkar vi in på vårt hotell. På kvällen besöker vi stans största nattmarknad Shilin där det både finns tillfället att pröva på Taiwans berömda streetfood och köpa med lite souvenirer och kanske presenter till dem där hemma.

Vi äter förstås en god avslutningsmiddag tillsammans.
(Frukost och middag ingår)

 

Dag 10

Egna aktiviteter/hemresa. Det finns möjlighet att stanna kvar på Taiwan, eller kanske spendera ett par dagar i Hongkong innan det bär av hemåt till Sverige igen.

(Frukost ingår.)

 

 

Övrig information

Pris: 11 900 kr

Enkelrumstillägg: 2 500 kr

I priset ingår:

  • Boende i delat dubbelrum under hela resan
  • Måltider enligt program
  • 9 heldagar med Jojje Olsson som färdledare
  • Kollektivtrafik i Taipei
  • 4 dagars cykelhyra
  • Tågbiljetter 2:a klass mellan Taipei-Hualien, Kaohsiung-Taipei
  • Busstransfer från Kenting-Kaosiung
  • Inträden till sevärdheter

 

I priset ingår ej:

  • Internationellt flyg (det finns biljetter mellan ca 4000-7500 kr beroende på mellanlandningar/flygbolag, vi kan hjälpa till med biljettbokning)
  • Övriga måltider och måltidsdryck

 

Visum

Inget visum behövs till Taiwan. Resenären får en stämpel i passet vid ankomst.

Dela på facebook