Det kända och okända Burma

Mandalay, Kachin, Bagan, Inlesjön, Yangon
11 november-1 december 2018, 21 dagar
39 880 kr (flyg tillkommer)
Medlemmar i FokusKina: 37 380 kr

Följ med på vår djupdykning i det mytomspunna Burma, eller Myanmar som landet officiellt heter. På grund av inre stridigheter var Burma under lång tid stängt för turister, men har sedan det öppnade blivit ett populärt resmål. Under resan besöker vi både mer och mindre kända platser och tar oss ner på djupet bland tempel och stupor, lummiga skogar, snötäckta berg vid Himalayas rand och kristallklara floder. Vi besöker storstad och landsbygd och lär känna flera av landets olika minoriteter.
Resan passar dig som gillar en aktiv semester. Vi kommer att ta oss fram både med buss, båt, kanot, flotte, cykel och våra fötter. Det finns alltid alternativ till de mer krävande aktiviteterna, men det är bra att ha en god grundfysik.
För den som vill går det att avsluta resan med några lugna dagar med sol och bad vid paradisstränderna i Ngapali Beach.

 

Dag 1

Ankomst till Mandalay. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag där vi får chansen att lära känna varandra och så går vi igenom de kommande veckornas äventyr.

Boende på Ayarwaddy River View Hotel.

(Middag ingår)

 

Dag 2

På morgonen möter vår guide upp oss och visar oss den lokala matmarknaden. Här hittar vi en färgsprakande kavalkad av råvaror av olika slag från hela landet. Till frukost äter vi den lokala specialiteten Nan Gyi Thoke -nudelsallad med kyckling och curry. När magarna är mättade så fortstätter vi på en promenad i ett område där vi får se lokal tillverkning av sötsaker, kakor av olika slag och nudlar som familjerna senare säljer på marknaden intill.

Vi åker sedan till Hsipaw, vilket kommer att ta resten av eftermiddagen. Väl framme äter vi middag och sen är resten av kvällen fri för egna påhitt.

Boende på Tai House Hotel.

(Frukost, lunch och middag ingår)
 

Dag 3

Efter frukost snörar vi på oss skorna för en heldagspromenad i lugn takt bland teplantager, grönsaksfält, skogar och små byar. Vi kommer att få stifta bekantskap med Palaungfolket som är kända för sitt goda te och färgglada traditionella kläder.

På eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet med tuktuks. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 4

Genom Hsipaw rinner floden Dokthawaddy och idag utforskar vi området från vattnet. Vi blir upphämtade i en båt och körs uppströms medan vi får njuta av de vackra omgivningarna. Längs flodstranden passerar vi landbyggd och byar där ser vi vardagslivet ha sin gilla gång. Efter båtturen kan den som vill ta sig ett svalkande dopp i floden innan vi åker tillbaka till Hsipaw.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 5

Efter frukost åker vi till tågstationen. Färden går till Pyin Oo Lwin. Tåget tuffar lugnt på genom små byar och djupa djungler och vid varje stopp går det att köpa frukt, dryck och snacks av försäljare som står och väntar längs tågspåret. Tidig eftermiddag passerar vi den spektakulära Gokteikviadukten. Vi går av tåget vid stationen Naung Cho.

Där hämtas vi upp och körs till Royal Park Hotel.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 6

Färden tillbaka till Mandalay tar ca 1,5 timme. Vi åker vi upp till stadens högsta punkt där får fin utsikt över Mandalays Fort.

Sedan stannar vi till vid Atumashi och Shwenanday-klostren där vi får se prov på utsökt hantverk och arkitektur och Kuthodawpagoden, som kallas för ”världens största bok”. På pagoden finner man över 700 marmorplattor med buddistiska inskriptioner.

Dagens aktiviteter avslutar vi i den lilla byn Amarapura, mest känd för sin vävskola som funnits här i över 100 år. Än idag kan vi höra vävmaskinernas ljud när vi promenerar runt i gränderna. Medan solen sakta går ner bortom vad som ska vara världens längsta och äldsta bro byggd i teak, bjuds vi på ett glas Mandalay-rom som har tillverkats i trakterna sedan 1886.

(Frukost ingår)

 

Dag 7

Så är det dags att flyga mot östra Himalayas rand, till Putao som ligger i Burmas nordligaste delstat Kachin. Om vädret är klart kan vi se de snötäckta topparna i världens högsta bergskedja från flygplansfönstret. Det orörda området kring Putao kallas i folkmun för Burmas Shangri-La och här upptäcks fortfarande många okända arter av både växter och djur. Det finns bara tre hotell i området så vi kommer inte att träffa på så många andra turister under tiden här. Däremot så ser vi fram emot spännande möten med de olika etniska folkgrupperna som bor i området.

Putao Trekking House blir vårt hem under de kommande dagarna. Efter incheckning kan vi antingen promenera runt i byn eller ta en cykeltur genom några närliggande byar. För den som vill så finns det tid för både promenad och cykeltur under vår tid här. På kvällen äter vi middag i vår mysiga lodge medan våra värdar berättar mer om det mytomspunna området vi har anlänt till.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 8

Efter frukost körs vi till byn Mulashidi, som ligger ca 30 minuter utanför Putao. Här väntar gummibåtar som ska ta oss nedströms längs Nam Langfloden, tills den flyter samman med Malikafloden. Vattnet är lugnt så vi kommer att ha gott om tid på oss att insupa de vackra omgivningarna även om vi får hjälpa till att paddla en del. Om vädret är med oss har vi under dagen en fantastisk vy över både Himalaya och Putaodalen. Guiden kommer att peka ut några av de migrerande fågelarterna som uppehåller sig här och vi får veta mer om de traditionella metoderna som används av folket här för att fånga fisk.
Längre ner längs floden bjuds vi på en del starkare forsar när vi paddlar genom de ständigt föränderliga floddalgångarna som kantas av täta skogar och vita stränder.

Vi äter picknick intill floden och fortsätter därefter dagen uppströms i en longtail-båt på Malikhafloden. Det sägs finnas mycket guld i området och har vi tur så ser vi folk från byarna vaska i kanten av floden. Båtfärden avslutas i den mysiga byn Naungkhine. Där tar vi en promenad runt innan vi hämtas upp och körs tillbaka till lodgen.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 9

Nu ger vi oss ut på en tvådagarsvandring! Vandringen kommer att vara lätt och vi behöver bara bära med oss lite ombyte, mat och vatten.

Vi börjar med att besöka morgonmarknaden i Putao för att köpa med oss förnödenheter. Från marknaden ser vi Himalayas toppar i morgonens första ljus när de färgas till guld i den värmande soluppgången.
Så styr vi kosan mot byn Nam Htu Ku. Var och en går i egen takt och det går bra att stanna och vila när det behövs. Vägen vi vandrar går intill risfält och fruktodlingar, korsar porlande bäckar med kristallklart smältvatten från Himalaya, passerar djupa djungler, byar och skogar av rhododendron. Längs vägen ser vi de snötäckta bergen på gränsen mellan Burma och Indien.

När magarna börjar kurra stannar vi till för en picknicklunch.

På eftermiddagen kommer vi fram till Nam Htu Ku där vi ska stanna över natten. Vi bor hemma hos en familj som kommer att ta väl hand om oss och servera en god middag – det är vi väl värda efter dagens långa vandring. Någon kanske vill hjälpa till med matlagningen?

Efter middagen kan de som vill besöka en lokal marknad.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 10

Efter en rejäl frukost fortsätter vår vandring över Nam Thu-bäcken, där vi får lära oss mer om guldvaskning. Om vattennivån i floden är den rätta kan vi få pröva på att vaska. Tänk att resa hem med en guldklimp i fickan! Vi fortsätter genom täta bambuskogar, äter ytterligare en lunch i det fria, och kommer till slut fram till byn Mulashidi, där vi hämtas upp och körs tillbaka till Putao.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 11

Egna aktiviteter hela dagen. Ta det lugnt i lodgen, läsa en bok, filosofera eller meditera? För den som vill vara mer aktiv finns flera förslag på aktiviteter som cykelturer, vandringar eller ännu en flodtur.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 12

Vi startar tidigt med att äta frukost på morgonmarknaden och åker därefter till flygplatsen för att flyga tillbaka till Mandalay.

Väl framme åker vi direkt till hotellet och checkar in. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost ingår)

 

Dag 13

Dags att åka söderut. Vi hämtas upp på hotellet och åker mot Bagan. På vägen stannar vi till på Burmese Star Tortoise Conservation Center där man jobbar med att bevara och öka på antalet av den utrotningshotade landlevande Indiska stjärnsköldpaddan.

Vi fortsätter vår färd vidare till Pakkoku där vi besöker marknaden och en lokal fabrik där Pakkoku-plädarna vävs. I hamnen går vi ombord på en flodbåt som tar oss den sista biten till Bagan, där vi bor på Hotel Umbra.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 14

Efter frukost är det dags för en cykeltur runt i det stora tempelområdet. Under dagen besöker vi både mer och mindre kända tempel, som till exempel Ananda, Dhammayangyi, Sulamani och Thatbyinnyu. När vi blir hungriga tar vi en paus för picknick på en filt bland ruinerna.

På eftermiddagen byter vi färdmedel från cykel till hästkärra och körs till en pagod för en storslagen solnedgångsupplevelse, medan vi bjuds på uppfriskande dryck som vi gjort oss väl förtjänta av.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 15

I ottan ger vi oss iväg för att se solen gå upp över det vackra tempelområdet. För den som vill går det att åka luftballong över templen i morgonljusets första strålar. Efter det åker vi tillbaka till hotellet för att äta frukost.

Dagens aktiviteter helt går i matens och smaklökarnas tecken. Den sista kungen av Bagan var känd bland annat för sin enorma aptit och vid varje måltid beställde han in över 300 olika maträtter. Idag ska vi få nöjet att pröva på några av hans favoriträtter och lära oss mer om den burmesiska matlagningskonsten.

Vi börjar med att åka till matmarknaden i Myinkaba där vi tittar närmare på lokal tillverkning av tamarindpasta och godis. Vi gör även ett besök till den närliggande Mingalazedipagoden som byggdes av den siste kungen av Bagan.

Sedan åker vi vidare till ett tempel där vi ska avnjuta den stora festmåltiden. Innan lunchen serveras utforskar vi de typiska burmesiska ingredienserna och testar våra smakpaletter från sött till surt. Sen slår vi oss ner och njuter av en riktig festmåltid. Eftersom vi inte är siste kungen av Bagan får vi nöja oss med futtiga 30 olika maträtter men vi hoppas att alla ska bli mätta ändå.
Efter lunchen (rullar) körs vi tillbaka till hotellet igen. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

(Frukost och kungalunch ingår)

 

Dag 16

Vi checkar ut och åker till flygplatsen för att flyga till Heho. Väl framme åker vi till Kalaw där ett projekt i bevarandet av naturen, de lokala traditionerna och traktens elefanter startades av några unga entreprenörer från området. Nu är en stor del av djungeln här skyddad mot skövling vilket har gett en fristad till många djur som tidigare varit hotade både av förändrade levnadsförhållanden och jakt. Man har även tagit hit elefanter som tidigare blivit använda i turismbranchen. Här får de leva återstoden av sina liv i lugn och ro. Projektet ordnar även med utbildning till barnen i de omliggande byarna och hjälper byborna att starta små företag så de ska kunna försörja sig själva och sina familjer.

Vi äter lunch och tar därefter en promenad genom djungeln. På eftermiddagen besöker vi floden där elefanterna får sitt dagliga bad. Vi åker vidare till Kalaw och checkar in på Heritage Hotel.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 17

Efter en rejäl frukost startar vi dagens vandring som tar oss med genom minoritets-byar, skogar och risfält. Efter ungefär tre timmar kommer vi fram till Myin Dike där vi går på tåget som tar oss genom ett lummigt och avlägset berglandskap mot Inlesjön. På vägen serveras vi en enkel picknicklunch. Det här är inget turisttåg, utan ett lokaltåg som tar oss med på en resa för att se hur de olika etniska minoriteterna lever och bor bland Shan-bergen. Tåget används både för att frakta varor till byarna och som som enda transportmedel i området. Vi kan vänta oss många spännande möten och stor nyfikenhet hos våra medresenärer. Vi kommer fram till Shwe Nyang vid middagstid där vi hämtas upp och körs till Blue Vanda Hotel.

(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 18

Inlesjön är en av de mest kända turistdestinationerna i hela Burma, och det är lätt att förstå varför. Runt om sjön ligger flera shan-byar och Intha-folket har byggt sina hus på höga styltor i vattnet. Här har man levt av fiske i århundraden.

Idag utforskar vi Inlesjön ifrån en privat motorbåt. Vi besöker bland annat de flytande trädgårdarna, odlingarna och byarna, hälsar på hemma hos en familj och ser fiskarna ro sina båtar på ett aningen annorlunda sätt, kanske är de ensamma om det i världen – här ror man med det ena benet. Vi besöker även en marknad, en lokal tillverkare av cheroot – burmesiska cigarrer och ett väveri om tid och intresse finns.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 19

Vi börjar morgonen med en cykeltur. Vi besöker ett avlägset kloster och en fridfull bambuskog. Efter ett par timmar stannar vi till i en by där vi äter en traditionell lunch. När magarna är mätta väntar en kajaktur. Vi paddlar genom grunda sektioner som det är svårt att ta sig till på något annat sätt och kryssar genom de flytande byarna.

På eftermiddagen hämtas vi upp och körs tillbaka till hotellet igen.

(Frukost och lunch ingår)
 

Dag 20

Vi åker till flygplatsen för att flyga vidare till Burmas huvudstad Yangon. Väl framme hämtas vi upp och körs till Eastern Hotel. Efter middagen besöker vi stadens främsta symbol, guldpagoden Shwedagon som på kvällen lyses upp mot skyn. Den här tiden på dagen är det inte alls lika mycket folk som kommer hit. Vi avslutar vårt besök genom att närvara på Mee Htun Bwe, en stämningsfull ceremoni där munkarna tänder 1000 oljelampor i hopp om att uppnå vishet och upplysning.

(Frukost och middag ingår)
 

Dag 21

Här slutar den gemensamma resan.

För den som vill är det enkelt att förlänga resan med några lugna dagar, sol och bad vid paradisstränderna i Ngapali Beach och/eller några dagar i Yangon.

(Frukost ingår)

 

Övrig information

Pris: 39 880 kr
Pris för medlemmar i FokusKina: 37 380 kr
Enkelrumstillägg: 7 350 kr

I priset ingår:

 • All landtransport i Burma (buss, tåg, kajak, båt hästkärra etc)
 • Inrikesflyg Mandalay-Putao-Mandalay-Heho-Yangon inklusive alla skatter och bränsletillägg
 • All logi i dubbelrum
 • Mat enligt program
 • Inträden till sevärdheter
 • Engelsktalande lokalguide på alla destinationer
 • Svensk guide/färdledare på hela resan
 • 30-dagarsvisum

Ingår inte:

 • Internationella flygbiljetter (ca 7000-8000 kr)
 • Måltider som inte nämns i programmet och måltidsdryck
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Ballongtur över Bagan

 

Boende

Vi bor mestadels på små lokala hotell som ägs av familjer och mindre företag. I Burma är många av de större hotellkedjorna knutna till militärjuntan och dessa undviker vi helt. En natt bor vi hemma hos en familj i Putao. Boendet är rent och fräscht men väldigt enkelt och spartanskt, utan privata dubbelrum.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får vanlig ”husmanskost” och lokala specialiteter. Maten beställs på plats vid varje måltid, så det är lätt att tillgodose önskemål om maten. Under vissa vandringar äter vi medhavd lunch.

 

Transport

Det blir varierade transporter med flyg, tåg, båt, buss och till fots. Vid busstransporter har vi egen privat buss. Vägarna är av varierad kvalitet. Inrikesflyget håller god standard. 

 

Klimat

Tropiskt klimat i stora delar av landet. Överallt utom i Putao ligger temperaturen på ca 30 grader dagtid och lite över 20 grader nattid. 
I Putao är klimatet tempererat med 15-20 grader på dagarna och ner mot 10 på nätterna. 
 

Dela på facebook