Kinalotsens handbok för en lyckad återresa till Kina

Kinalotsen har de senaste åren arrangerat återresor med fler än 300 barnhemsbesök till de flesta av Kinas 23 provinser. För att underlätta inför planeringen av kommande återresor har vi skrivit en handbok med information, tips och erfarenheter vi samlat på oss under åren. Handboken riktar sig till familjer som har adopterat från Kina.

Skicka epost till resor@kinalotsen.se så får du den som PDF utan kostnad.

Läs och ladda ner handboken i sin helhet genom att klicka här.

En återresa har en extra dimension och kräver mer planering och eftertanke än en vanlig kinaresa. Det är viktigt att anpassa resan efter familjens och barnens önskemål, tankar och förväntningar.

En typisk återresa kan oftast delas upp i två delar – en del är rundresan i Kina med sevärdheter och aktiviteter, och en del är då man besöker ursprungsprovinsen, barnhem, hitteplats och eventuellt arrangerar möten med fosterföräldrar och personal. Den här handboken fokuserar på den senare delen. Vissa väljer också att resa till Kina utan att besöka barnhem och födelseort. Hur man lägger upp resan är helt individuellt och det finns inget rätt och fel.

Vi kan inte nog betona att varje resa är unik, och för vissa gäller nästan allt som står i denna handbok, för andra kanske merparten inte stämmer.

Nedan kan du läsa några korta utdrag ur handboken – mer info finns i den fullständiga versionen:

 

Varför ska man göra en återresa?

För adoptivfamiljer får Kina en speciell betydelse från adoptionens början. Både föräldrar och barn får en naturlig anknytning till landet. En återresa gör det möjligt för både föräldrar och barn att på ett givande sätt förankra och dokumentera de platser som är så viktiga för adoptivfamiljen. Många föräldrar intresserar sig för och lär sig om landet medan många adoptivbarn funderar över sitt ursprung och undrar hur det är i Kina.

För de flesta barn som inte gjort en återresa finns bara berättelser, foton, tankar och gissningar att tillgå. Återresan är en mycket viktig pusselbit till familjens förståelse för Kina och till barnets ursprung. Vi är övertygade om att en återresa är mycket bra att ha i bagaget när tiden för identitetssökande sätter igång på allvar. Ett av målen med en återresa är att ge barnen en positiv upplevelse och en egen erfarenhet av Kina som land och den stad och provins de föddes i.

En anledning som kanske inte är avgörande, men ändå värd att väga in, är att det betyder mycket för barnhem, personal, fosterfamiljer och andra som har haft kontakt med barnet i livets första skede att få träffa barnet och familjen igen.

 

I vilken ålder är det passande att göra en återresa?

Om vi generaliserar är vår erfarenhet att 9-12 år är den ålder som lämpar sig bäst för en återresa som inkluderar besök på barnhem. Barn är förstås olika och det kan variera hur de upplever att komma tillbaka till sin födelseort, se hur de bodde och träffa personer som de bara har hört talas om och kanske sett på kort. Vi tror och har sett att det är bra om barnen får viss förståelse och en egen bild av varifrån de kommer innan tonårsperioden och identitetssökandet kommer igång. När de är runt 10 år har de mycket utbyte av en resa. De förstår vad de ser och upplever och kommer att minnas det lång tid efter resan, utan att de brukar gå alltför djupt in i analyser och funderingar. Med minnen, bilder och film från resan blir det lättare att koppla sin bakgrund och de berättelser man fått berättat för sig med egna minnen från sin stad/provins.

 

Hur länge ska man vara på orten där barnhemmet ligger?

Våra rekommendationer ser olika ut från fall till fall. Det viktigaste är att man har gott om tid för både barnhemsbesök och att se sig runt i staden. Ta gärna reda på vilka sevärdheter som finns och vad området är känt för eller producerar. Det kan vara allt ifrån pandor till siden, knivtillverkning till granatäpplen. Det är viktigt att bygga upp en stolthet hos barnet för platsen de kommer ifrån.

Är det en mindre ort bör man inte lägga alltför lång tid där. Det är risk att barnet tycker att det blir långtråkigt. Kinesiska småstäder har oftast ett mycket begränsat utbud av aktiviteter och kan upplevas smutsiga och trista. Det finns inte alltid bra hotell och frukosten är vanligtvis kinesisk.

Är orten lite större kan man alltid hitta på roliga aktiviteter som att gå till frisören, nagelmanikyr, gå på café, spela biljard, leta rätt på ett nöjesfält, bada eller shoppa.

Om det finns en fosterfamilj kan det också vara bra med lite extra tid om man vill träffa dem mer än bara under själva barnhemsbesöket.

Vår rekommendation är alltid att man bor minst två nätter på orten. Är det en större ort kan man gärna spendera tre eller fyra nätter där. Särskilt om man är flera familjer som reser tillsammans.

 

Kommentarer och tankar från tidigare resenärer:

 

Mitt i allt det praktiska och omvälvande är det bra att fokusera på de enkla nöjena som barn gillar och se till att boosta dem lite med det innan besöket.”

-Martina

 

För vår 12-åring var besöket på barnhemmet och hitteplatsen mycket känslosamt men också väldigt bra. Hon vill gärna åka tillbaka igen. På vår 9-åring märktes inte så mycket av känslor, utan mer att det var spännande att se sina platser”

-Fredrik och Marie

 

Det var roligt att få se hur barnhemmet ser ut idag och få se det rum där jag sov som liten. Det var bra att träffa personalen och särskilt de som fanns där när jag bodde på barnhemmet. De var så snälla.”

-Sara 12 år (10,5 år vid resan)

 

Barnhemsbesöket i Hunan blev väldigt lyckat, medan vår andra dotters barnhemsbesök inte alls blev bra. Barnhemmet var flyttat, ingen av personalen var kvar och barnen var gravt utvecklingsstörda. För henne blev höjdpunkten istället Peking med shopping och Li-floden där vi flöt fram på bambuflottar och sedan cyklade bland risfälten. För båda våra barn satte resan djupa avtryck och de återkommer ofta till den. Vi är väldigt glada över denna resa.”

-Ingemar och Eva

 

Innan planeringen är det bra att tänka efter varför man gör resan och vad man vill få ut av resan. För oss var syftet med resan att barnen skulle få se det land de kom ifrån, känna dofterna och smakerna, se den fantastiska naturen, se skillnaden mellan storstad och landsbygd.”

-Per och Nina

 

För oss blev det väldigt påtagligt hur starka känslor som lever kvar hos fosterföräldrar/nannies. Det kan vara bra att tänka på det och förbereda sig innan man träffar dem.”

-Clas och Madde

 

Vi har en mycket bra erfarenhet av att resa i grupp tillsammans med de familjer som var med på adoptionsresan. Dels får barnen möjlighet att dela/bearbeta upplevelserna tillsammans och det avdramatiserar situationer som kan vara lite känslomässiga och allvarliga.

Att komplettera med en svensk reseledare var en hit för oss, det hade flera fördelar än vi anande, t.ex. var hon en bra hjälp när lokalguiden inte riktigt förstod vad vi ville. Barnen hade stort utbyte av henne, de fick en direktkanal till det kinesiska samhället genom henne. Hon var också ovärderlig i att beskriva kulturella skillnader mellan Kina och Sverige då hon har erfarenhet av båda.”

-Marie och Jonas

 

Ta med många lappar med familjens kontaktuppgifter i Sverige. Lappen kan börja med hittedatum, ort och barnets kinesiska namn. Följt av adressuppgifter till Sverige. Ta med många lappar. Be att få lägga ner lappar i filerna. Vi lämnade lappar tom på sjukhuset till sköterskan som förlöste vårt barn. Dessa lappar är också lätta att sticka åt fosterfamiljen när man träffar dom. Lägg gärna ner en lapp i presenten.”

-Ulf och Kari

 

Tag med skolmaterial som pennor block mm. Detta är väldigt uppskattat. Man kan till och med föreslå att upprätta en ”systerskola” i Sverige där det egna barnet går. Detta skapar möjligheter både i Kina och i den svenska skolan.”

-Jonas och Helena

 

Det är viktigt att man inte är för många familjer på samma guide, annars är det svårt att hinna med att ställa alla frågor på barnhemmet/fosterföräldrarna.”

-Anders och Katarina

 

Vi tycker att man man inte ska vara för kort tid på sin återresa! Vi var 18 dagar och det var minimum. Inte heller ha aktiviteter varje dag utan utforska lite på egen hand. Ta med en ryggsäck, vatten och karta och ge er ut. Vi nyttjade tunnelbanan i Peking väldigt mycket. Mycket bra att ha lokala guider på varje ort man besöker.”

-Annelie och Tommy

 

 

 

Dela på facebook