Chunyun – Världens största årliga migration

Två miljarder resor på 40 dagar, är det möjligt?

 

Den 30 januari är det enligt månkalendern dags att ta avsked av ormens år och istället välkomna hästens år. Det är under den här perioden på året som alla som flyttat till städerna för att jobba eller studera äntligen får återse sina familjer. För många är det första gången på ett år de återförenas för att tillsammans fira in det nya året med extra god mat och dryck.

Chunyun (vårfestens reseperiod) pågår i ca 40 dagar. Det är den längsta ledigheten under året och förutom att åka hem för att träffa familjen så passar även många på att resa. Att Kina har en stor befolkning har väl knappast undgått någon och under den här perioden så räknar man med att drygt två miljarder resor sker i Kina. Chunyunperioden kallas med rätta världens största årliga migration.

Varenda tåg, buss och flyg är fullbokat. Tågen är mest ansatta av nyårsfirarna. Det är fullt överallt och vissa försöker hitta utrymme genom att krypa upp och lägga sig på bagagehyllorna. Det är svårt att förstå hur det är om man inte har upplevt det själv. Bilden ovan till höger visar en biljettkö i Shanghai.

Idag träffade jag på en kille från Belgien som precis hade avslutat en 75 timmars resa från Urumqi till Kunming. Han hade ståplatsbiljett och fällde följande kommentar: ”Jag hade mindre plats att stå på än storleken på en chihuahua”.

 

 

Här kan ni läsa mer om det kinesiska nyåret

 

 

Dela på facebook