Kinas nye landsfader – Wen Jiabao

Kina har fått en ny landsfader: premiärminister Wen Jiabao. Idag kallas han i folkmun farfar Wen. Hur gick det till?

Wen Jiabao har en mild och folklig framtoning. Han talar förtroendeingivande, och är ofta den som får föra regeringens talan när en kris inträffar.

Det som verkligen gjorde Wen Jiabao till folkets hjälte var jordbävningen i Sichuan i maj 2008. Han åkte till det drabbade området ett par timmar efter skalvet och var sedan personligen med och koordinerade arbetet, inspirerade hjälparbetare och armén och gjorde visit vid flera av de värst drabbade städerna. Wen Jiabaos resor runt i de drabbade områdena visades på kinesisk TV nästan dygnet runt, och hans känslofyllda tal berörde verkligen folk. De jag känner i Kina tyckte att han uttryckte den frustration, sorg och patriotism som många kände i jordbävningens efterdyningar på ett bra sätt. På Facebook skapades den 14 maj 2008 en sida för att hylla och stödja premiärministern, strax efter jordbävningen i Sichuan. En dryg månad senare hade han över 50 000 supportrar, trots att Facebook då inte slagit igenom i Kina. Han låg då på plats 5 bland politiker i världen, efter fyra amerikanska politiker. På hans sida finns hundratals fotografier upplagda av fans, och en del videosnuttar som visar hur han reser runt i området som drabbats av jordbävningen. Kommentarerna på sidan var till en början rena idolförklaringarna, sedan fylldes loggen på av diskussioner om alltifrån Dalai Lama till Kinas makt i Världen. Idag (april 2012) är Facebook blockerat, och kommentarerna på sidan är borttagna, men han har ca 150 000 anhängare.

Under mjölkpulverskandalen i Kina var det Wen som gick ut och medgav regeringens skuld och brister. Ingen annan skulle ha kunnat gjort det på samma sätt, eftersom hans förtroendekapital från jordbävningen var mycket stort.

Men det är inte bara jordbävningen som har gjort Wen till landsfader. Han har också ett förflutet som vittnar om en man i folkets tjänst. Han arbetade för att Kina skulle erkänna både SARS-epedemin och AIDS-problemet. Han reste under snöovädren i början av 2008 till de drabbade områdena och har gjort flera resor till fattiga delar av Kina och till byar näst intill ödelagda av AIDS.

1989 gick den populäre dåvarande premiärministern Zhao Ziyang till Himmelska Fridens Torg för att samtala med och uttrycka stöd för studenterna, vilket kostade honom hans politiska karriär (han levde sedan i husarrest till sin död 2005). Med honom var Wen Jiabao (höger om Zhao Ziyang på bilden uppe till vänster), som politiskt lyckades överleva denna brytning med toppskiktet bland kommunistpartiets ledning. Idag vet ingen riktigt hur det gick till.

Många jämför nu Wen Jiabao med Zhou Enlai, som var en omtyckt premiärminister under Mao Zedongs tid vid makten.

Under 2010 blev Wen Jiabao cencurerad flera gånger i media då han pratade relativt öppet om demokratiska reformer i Kina. Troligen vill han få ett eftermäle som reformvän. 2012 kommer han och president Hu Jintao att lämna topposterna i Kina, om ingenting oväntat inträffar.

I början av 2012 har Wen pratat en hel del om politiska reformer, kritiserat partikamrater öppet, pratat om att göra upp ordentligt med kulturrevolutionen och till och med börjat antyda att man bör omvärdera de tragiska händelserna vid Himmelska Fridens Torg 1989. Detta är en grund för kommande politiker att ta fasta på, eftersom Wen avgår 2012–2013.

 

Dela på facebook