Volontär hos pandorna

Vill du träffa pandor på nära håll och få inblick i hur de lever? Det finns möjlighet att jobba som volontär hos pandorna i Sichuan. Här följer familjen Granqvists berättelse om en dag som volontär på pandacentret China Conservation and Research Center for the Giant Panda, Dujiangyan Base.

 

Efter en tidig frukost i Chengdu begav vi oss mot pandacentret. Med bil tog det lite mer än två timmar. Bor man i Chengdu så rekommenderar vi starkt att åka med mycket marginal då vi kom sent. Rusningstrafiken är enorm. Men i efterhand var det inga sura miner, dagen blev nämligen helt fantastisk!

När vi kom fram så välkomnades vi varmt och fick läsa igenom säkerhetsinformation och skriva under ett papper. Sedan bytte vi om till en grön pikétröja och fick ett band med en bricka som visar att vi var volontärer. Därefter åkte vi till pandorna. Efter vi mockade och gjorde rent för pandorna så tog vi en liten paus innan dagens höjdpunkt: att få mata pandorna. Extremt gosigt och en mäktig känsla att få observera pandorna på så nära håll. Efter detta var det dags för lunch för volontärer och de som arbetade på centret. Precis som en skollunch var det bara att köa. Maten var typisk för provinsen Sichuan, stark men otroligt god!

 

Nästa uppgift efter lunchen blev att se på en utbildande film om hur de närliggande centrena jobbar för att rehabilitera pandorna och få ut dem i det vilda igen. Det var oerhört intressant och lärorikt. Efter filmen så var det fick vi göra mat till pandorna, en panda-cake som man fick forma som man ville, sedan skulle den ångkokas så när det var dags att mata pandorna igen var det däremot bambu som gällde. När vi var klara för dagen så fick man en tygpåse, några pins, en liten bok om pandacentret samt vykort som minne. Det fanns även en liten souvenirshop där man kunde handla glass, vatten och just souvenirer.

Centret tog bara in turister på morgonen och inte i en stor mängd, samt att om man som volontär ville ta en bild med en panda som man fick krama om så kostade det cirka 1000 kr och det var en per dag som fick göra det. Detta gav en varm känsla då det verkligen är ett ställe som vill pandorna väl och vi kunde känna att vi bidragit.

Vi kunde inte önskat oss en bättre dag och detta är ett minne vi bär med oss för livet. Vi kan väldigt varmt rekommendera detta äventyr, inte nog med att det är en fantastisk upplevelse så gör man något gott för pandorna.

 

Text av Louise Granqvist

 

 

Dela på facebook