Att “sitta månad” efter barnafödsel

I Kina finns en tradition att “sitta månad” när man fött barn. Detta syftar till att kvinnan ska återhämta sig snabbare efter förlossningen och att hon inte ska få bestående fysiska skador. Här följer några av de 2 000 år gamla reglerna och de traditionella förklaringarna till dem.

Man ska stanna i sängen så länge som möjligt, annars kan kroppen ta skada. Kvinnorna hade mycket hårt arbete att utföra förr i Kina, och mannen skulle inte hjälpa till. Om kvinnan steg ur sängen förväntades hon sätta igång med hushållsarbetet med en gång.

Man får inte borsta tänderna, då kan man tappa tänderna i förtid. Man trodde att tandroten och tandköttet var extra känsligt tiden efter förlossningen.

Man får inte duscha eller komma i kontakt med kallvatten, då får man lätt värk i kroppen på äldre dar. Efter förlossningen är porerna och lederna mer ”öppna”, och om man duschar kan kylan tränga in i kroppen lättare.

Man får inte tvätta eller kamma håret, det kan orsaka huvudvärk och håravfall senare i livet. Det är åter de öppna porerna som är roten till det onda.

Ät kycklingsoppa, ris och ägg. Kycklingsoppa och ägg anses återställa kroppen, vara lättsmält, inte alltför fett och bra för mjölkproduktionen.

Ät inte frukt, grönsaker, stekt mat och rött kött, det kan skada mjälten, magen och tänderna. Jag har inte hittat någon vettig förklaring till denna regel.

 

Men sitter mammor verkligen månad?

Idag blir dessa regler mer och mer ifrågasatta (se även Kinalotsens nyhetsbrev 3). På Internet diskuteras det flitigt hur man ska se på att sitta månad i dagens samhälle. Ett typiskt exempel är en ung tjej som oroligt skriver om att hon ska sitta månad under sommaren: ”Hjälp! Det kommer att vara över 30 grader varmt, och jag får inte duscha på en månad! Hur ska jag göra?”. Hon får mängder av svar och det hela utmynnar i en diskussion om hur noga det egentligen är med alla regler. Det är tydligt att mor- och farmödrar är livrädda för att de yngre inte ska sköta sig. Läkare lägger sig i diskussionen och säger att det inte är fel att duscha, bara man inte förkyler sig. Andra säger emot. Diskussionerna liknar varandra, men mycket sällan ifrågasätts själva konceptet att sitta månad, och ingen verkar våga säga att man inte tänker göra det. De kinesiska läkarna rekommenderar fortfarande lättsmält mat, vila och att någon annan ska ta hand om alla hemmets sysslor, men dusch, tandborstning och vissa rekommendationer om mat tar de helt avstånd ifrån. En kompromiss som känns sund i vår stressade tid.

Läs mer om att sitta månad i nyhetsbrev 3

Dela på facebook