Stranden vid Dadongbukten, Sanya, HainanSanya sett från en park

Att resa till Hainan

Att resa till Hainan blir mer och mer populärt och många frågar oss om ön som är Kinas bästa plats för sol, bad och avslappning. Här kommer lite information som kan vara bra inför en resa till Hainan. Här finns mer detaljerad information bland annat om att resa till Hainan.

Kina har aldrig förknippats med sol och bad, och det är troligen därför det plötsligt blivit så mycket uppståndelse kring Hainan – Kinas Hawaii. När det är isande kallt i Peking är det soligt och varmt på Hainan, som ligger i södra Kina, på samma breddgrad och med samma klimat som Vietnam och Thailand. Kineserna själva har turistat här en längre tid, men på mycket kort tid har ön blivit ett stort och mycket populärt resmål även för utländska besökare. När vi i Sverige pratar om Hainan, menar vi egentligen sydspetsen runt staden Sanya. Här ligger de kända stränderna och de flesta hotellen.

 

Vad är det som gör Hainan värt att besöka?

Möjligheten att kombinera sevärdheter på fastlandet med sol- och badsemester är lockande för många. Huvudattraktionerna på ön är stränderna och klimatet.

En sak som ger Hainan en extra krydda är att kineserna själva reser hit. På semester. På bröllopsresa. På konferens. Ungefär 90 procent av turismen på Hainan är inhemsk. Många kineser börjar sin vistelse på Hainan med att köpa sig en hawaii-skjorta, symbolen för största möjliga ledighet. Ofta köper hela ressällskap skjortor i samma mönster, precis som kepsar i samma färg är ett måste för kinesiska grupper på visit i Peking.

Maten är också en anledning att besöka Hainan. Som sig bör på en ö, skördar man havets frukter. Färskare kan det inte bli än när man själv väljer middagen ur akvariet utanför restaurangen. Olika fack för olika fiskar eller skaldjur. Servitören tipsar om tillagning – kokt, stekt, grillad – och vilka tillbehör som passar till.

Hainan har även ett rikt inre liv. I de centrala delarna av ön finns regnskog, varma källor med hälsobad, fruktodlingar och risterrasser. Om man tar sig tid kan man även besöka genuina byar där de etniska folkgrupperna Li och Miao bor.

Ett annat exotiskt inslag är ryssarna, som dominerar bland de utländska turisterna. Menyer, skyltar och information står ofta på kinesiska och ryska. Ryssar som åker hit tillhör medelklassen och är mer städade än vad våra fördomar säger.

 

Dadong Sanya, HainanHainan - fiskarbyn utanför Sanya

 

Vilken del av Hainan ska man besöka?

De allra flesta besöker området vid Hainans sydspets, nära Sanya. Där finns tre stränder att välja mellan: Sanyabukten, Dadongbukten och Yalongbukten.

Om man inte bara vill sola och bada är det bästa valet att bo vid Dadongbukten, som ligger också på gångavstånd till staden Sanya, med sitt sprudlande marknadsliv och den spännande hamnen med sitt myller av båtfolk.

Yalongbukten har finast strand, men kan kännas lite steril och avsides. Där finns rader av lyxhotell och det är inte alls samma folkliv och utbud av restauranger som vid Dadongbukten. Många svenska charterbolag tar sina gäster till Yalongbukten.

Sanyabukten är väldigt lång. Den del som ligger nära Sanya känns inte så ren och fräsch, men den delen som ligger längre västerut är väldigt fin och priserna är lägre än vid Yalongbukten. Det tar bara 20–30 minuter till Sanya, där folkliv och marknader finns.

 

Vad får man inte missa?

Det finns en fiskarby som man kan besöka med hjälp av buss och båt. Bara resan dit är en upplevelse där man ser odlingar och landsbygdsliv. Fiskarfolket bor bokstavligen på vattnet och det är mycket intressant att komma nära inpå deras vardag och se alla underliga fiskar och andra vattendjur de fångat. Annars är hamnen nattmarknaden i Sanya väl värda att utforska. Det finns också en öde strand som kan besökas i kombination med fiskebyn. Det sägs att den botaniska parken också är trevlig.

 

Finns det något man ska akta sig för?

Ja! Det finns gott om turistfällor på ön. Så kallade minoritetsbyar som är totalt kommersialiserade, snorkelturer som långt ifrån håller vad de lovar, massageställen som tar mycket betalt för dålig massage. Hör dig för med andra resenärer och undvik deras misstag!

 

Följ med på en resa till Hainan, Peking, Xian och Yangshuo.

Res till Hainan på egen hand

Skicka en förfrågan om priser på inrikesflyg till Hainan

 

Dela på facebook