Kinesiskt tåg

Resa med tåg i Kina

Att åka tåg i Kina är kul! Vi rekommenderar alltid att åka tåg minst en sträcka när man reser i Kina. Järnvägsnätet är väl utbyggt och det satsas väldigt mycket just nu. Snabbtågsnätet har växt fram i rasande fart, och i många fall går det fortare från dörr till dörr med tåg än med flyg. Nya stationer och sträckor öppnar hela tiden.

På många av Kinalotsens rundresor reser vi med tåg vissa sträckor.

Vi hjälper också till med biljetter om du skräddarsyr en resa med oss.

Här följer en liten guide om att resa med tåg i Kina, från det du köper biljett tills du lämnar stationen.

 

Att köpa biljett

Detta är den svåraste delen av en tågresa. Biljetter släpps 5, 10, 30 eller 60 dagar före avresa. Det finns sedan försäljning av tågbiljetter på Internet, men de flesta sidor är på kinesiska, och de sidor som är på engelska tar väldigt höga avgifter. Hur gör man då? Antingen tar man den lätta vägen och låter hotellet eller en resebyrå köpa biljetterna mot en avgift på 30–50 Yuan per biljett. Eller så åker man till tågstationen och köper biljetten direkt, men det kan vara enerverande om det är mycket folk, trängsel och kösystemet känns ofta kaotiskt.

 

På tågstationen

I stora städer som Peking, Shanghai och Kanton kan tågstationerna vara stora och lite förvirrande, även om det alltid är skyltat på engelska. Vissa stationer hanterar enbart snabbtåg, och de liknar mer flygplatser än tågstationer.

Vi rekommenderar att vara på stationen i god tid innan tåget avgår för att hinna ta reda på var ditt tåg avgår ifrån och hinna dit. För att komma in på tågstationen behöver du visa upp din biljett. När du kommit in går du genom en enkel säkerhetskontroll.

Känner du dig osäker är det bästa sättet att leta reda på ditt tåg att visa din biljett för någon av de många tågstationsvärdar eller säkerhetsvakter som kommer att lotsa dig i rätt riktning.

På nattåg kommer tågvärden att kolla din biljett och byta ut den mot en plastbricka, denna skall du behålla under hela resan för att vid din slutstation få tillbaka din biljett.

Spara din biljett hela resan – när du lämnar stationen du ankommer till brukar du behöva visa upp den igen.

 

Tågklasser

När du bestämt dig för vart du ska åka behöver du veta vilket klass du ska åka i. På snabbtågen finns 1:a och 2:a klass. På de vanliga tågen kan du vanligen välja på tre klasser när du åker tåg: ”Hard seat”, ”Hard sleeper”, ”Soft sleeper”. Kort om varje klass:

  • I “Hard Seat” är det ofta mycket trångt, då detta är det billigaste sättet att resa på. Man kan köpa ståplatsbiljett, så även gångarna kan vara fulla med folk. Det är ofta mycket högljutt, varmt och ganska smutsigt. Det är ändå en spännande upplevelse och det händer alltid mycket i Hard Seat. Rekommenderas för kortare sträckor och budgetresenärer.
  • ”Hard Sleeper” är inte så hårt som det låter. Bäddarnas hårdhet är samma som i Soft Sleeper, men inte riktigt lika breda eller långa. Man sover 6 i varje kupé, tre sängar på höjden x 2. Kupén är öppen mot korridoren, så kan långa personer ha sina fötter utanför sängen, detta går inte i ”Soft sleeper”. Vi rekommenderar att resa i ”Hard sleeper” om man är ute efter ett nyfiket resande med fokus på socialt umgänge.
  • ”Soft sleeper” är den klass som flest västerlänningar reser i. Kupéerna består av 4 bäddar med dörr. Kupén är någorlunda rymlig och i vissa tåg finns även en TV och eluttag vid varje bädd. Det är inte lika lätt att få kontakt med folk i Soft Sleeper som i Hard Sleeper.

Utöver dessa klasser finns även “soft seat” på vissa sträckor.

 

Pris på tåg

På senare år har tågen fått stor konkurrens av flyg som ibland håller samma prisnivå som snabbtåg och Soft Sleeper på längre sträckor. Kinesiska experter menar att med höghastighetstågets hjälp kan tågen konkurrera med flyget på kortare sträckor upp till 100 – 200 mil, men på längre resor kommer det bli svårt att konkurrera.

 

Varför ska jag åka tåg om det är nästan lika billigt att flyga?

Det finns många fördelar med att åka tåg tycker vi. Det är klart bättre ur miljösynpunkt, du träffar människor i en avspänd miljö, och har goda möjligheter att skaffa nya vänner, du hinner se betydligt mer av landet, det är bekvämare, tågen avgår och anländer mitt i stan i stället för på en flygplats i utanför staden och du slipper ödsla tid på flygplatsen med säkerhetskontroller och bagagehantering. Dessutom är förseningar mycket ovanliga, särskilt när det gäller snabbtåg.

 

Dela på facebook