Kinesiskt tåg

Resa med tåg i Kina

Att åka tåg i Kina är kul! Vi rekommenderar alltid att åka tåg minst en sträcka när man reser i Kina. Järnvägsnätet är väl utbyggt och det satsas väldigt mycket just nu – de kommande 10 åren planerar Kina att lägga ut räls som skulle räcka ett varv runt jorden. Det är främst snabbtågslinjer som byggs ut; nya stationer och sträckor öppnar varje månad.

På många av Kinalotsens rundresor reser vi med tåg vissa sträckor.

Vi hjälper också till med biljetter om du skräddarsyr en resa med oss.

Här följer en liten guide om att resa med tåg i Kina, från det du köper biljett tills du lämnar stationen.

 

Att köpa biljett

Detta är den svåraste delen av en tågresa. Biljetter släpps 5, 10, 30 eller 60 dagar före avresa. Det finns sedan januari 2012 försäljning av tågbiljetter på Internet, men hemsidan för biljettförsäljning finns bara på kinesiska. Hur gör man då? Antingen tar man den lätta vägen och låter hotellet eller en resebyrå köpa biljetterna mot en avgift på 30–50 Yuan per biljett. Eller så åker man till tågstationen och köper biljetten direkt, men det kan vara enerverande om det är mycket folk, trängsel och kösystemet känns ofta kaotiskt.

 

På tågstationen

I stora städer som Peking, Shanghai och Kanton kan tågstationerna vara extremt hektiska, folktäta och förvirrande. Vi rekommenderar att vara på stationen i god tid innan tåget avgår för att hinna ta reda på var ditt tåg avgår ifrån och hinna dit. För att komma in på tågstationen behöver du visa upp din biljett (köp av biljett körs inte inne i själva tågstationen utan ofta i en byggnad bredvid.) När du kommit in så måste ditt bagage kollas i en röntgenmaskin. Vissa stationer har skyltar som visar och pekar var tågen avgår ifrån, ibland endast på kinesiska. Är du osäker är det bästa sättet att leta reda på ditt tåg att visa din biljett för någon av de många tågstationsvärdar eller säkerhetsvakter som kommer att lotsa dig i rätt riktning. Väl ombord så kommer tågvärden att kolla din biljett och byta ut den mot en plastbricka, denna skall du behålla under hela resan för att vid din slutstation få tillbaka din biljett. Spara även din biljett då denna brukar behövas för att komma ut från tågstationen.

 

Tågklasser

När du bestämt dig för vart du ska åka behöver du veta vilket klass du ska åka i. På snabbtågen finns 1:a och 2:a klass. På de vanliga tågen kan du vanligen välja på tre klasser när du åker tåg: ”Hard seat”, ”Hard sleeper”, ”Soft sleeper”. Kort om varje klass:

  • I “Hard Seat” är det ofta mycket trångt, då detta är det billigaste sättet att resa på. Man kan köpa ståplatsbiljett, så även gångarna kan vara fulla med folk. Det är ofta mycket högljutt, varmt och ganska smutsigt. Det är ändå en spännande upplevelse och det händer alltid mycket i Hard Seat. Rekommenderas för kortare sträckor och budgetresenärer.
  • ”Hard Sleeper” är inte så hårt som det låter. Bäddarnas hårdhet är samma som i Soft Sleeper, men inte riktigt lika breda eller långa. Man sover 6 i varje kupé, tre sängar på höjden x 2. Kupén är öppen mot korridoren, så kan långa personer ha sina fötter utanför sängen, detta går inte i ”Soft sleeper”. Vi rekommenderar att resa i ”Hard sleeper” om man är ute efter ett nyfiket resande med fokus på socialt umgänge.
  • ”Soft sleeper” är den klass som flest västerlänningar reser i. Kupéerna består av 4 bäddar med dörr. Kupén är någorlunda rymlig och i vissa tåg finns även en TV och eluttag vid varje bädd. Det är inte lika lätt att få kontakt med folk i Soft Sleeper som i Hard Sleeper.

Utöver dessa klasser finns även “soft seat” på vissa sträckor, bland annat mellan Peking – Shanghai.

 

Pris på tåg

På senare år har tågen fått stor konkurrens av flyg som ibland håller samma prisnivå som Soft Sleeper på längre sträckor. Kinesiska experter menar att med höghastighetstågets hjälp kan tågen konkurrera med flyget på kortare sträckor upp till 100 – 200 mil, men på längre resor kommer det bli svårt att konkurrera.

 

Prisexempel:

Peking–Xian, 100 mil, 11–13 timmar, Soft Sleeper 600–700 kr, Hard Sleeper 350–400 kr, Hard Seat 200–250 kr.

Shanghai–Guilin, 170 mil, 24 timmar, Soft Sleeper 600–650 kr, Hard Sleeper ca 400 kr, Hard Seat ca 250 kr.

 

Varför ska jag åka tåg om det är nästan lika billigt att flyga?

Det finns flera fördelar att åka tåg tycker vi. Det viktigaste är att du träffar massor med människor i en avspänd miljö, och har goda möjligheter att skaffa nya vänner. Det finns många andra fördelar: Du hinner se betydligt mer av landet, det är miljövänligare, det är bekvämare, tågen avgår och anländer mitt i stan i stället för på en flygplats i utanför staden och du slipper ödsla tid på flygplatsen med säkerhetskontroller och bagagehantering.

 

Dela på facebook