Fem lyckorätter vid det kinesiska nyårsfirandet

Det kinesiska nyåret är starkt förknippat med mat. Här presenterar vi fem lyckorätter som är mycket populära att äta just vid det kinesiska nyåret: Fisk, dumplings, nudlar, Tangyuan (söta risbollar) och Niangao (klibbriskaka).

Om det är någon högtid det kinesiska nyåret kan liknas vid här hemma ligger julen närmast till hands. Familjen samlas och maten (julbordet/nyårsmiddagen) står i centrum. 

Läs mer om det kinesiska nyåret.

 

Fisk

Fisk heter yu på kinesiska, och yu uttalas likadant som överflöd eller överskott. Ett uttryck som är mycket populärt att skriva på lyckönskningar och vid dörrposter är “Nian Nian You Yu”, som betyder ungefär “överskott år efter år” (bild ovan till höger). Vanligtvis tillagas fisken hel, antingen ångkokt eller friterad.

 

Dumplings

I hela norra Kina är dumplings en viktig rätt på nyårsbordet. Familjen bakar och knyter dumplings under dagen, som en gemensam familjeaktivitet. Vid midnatt äts de upp med stor aptit. Denna maträtt har en historia på över 1 800 år och har på senare år även blivit populär i Sverige och Europa. 

Så varför äts den på det kinesiska nyåret? En anledning har med uttalet att göra. Dumplings heter “jiaozi” på kinesiska, och det uttalas liknande ordet för att “byta ut”. Det gamla året ska bytas till det nya, och därför äts det dumplings vid midnatt.

Dumplings ser också ut som gamla kinesiska mynt, med lite fantasi. På vissa platser lägger familjen i en peng i en av dumplingarna, och den som får pengen får extra tur under året.

 

Nudlar

Nudlar ska ätas utan att skäras eller bitas av: ju längre desto bättre. De symboliserar nämligen långt liv. De lite längre nudlarna kallas ofta Changshou Mian, som på svenska blir långt-liv-nudlar. Det slurpas och sörplas en hel del när de äts, då de alltså helst ska slinka ner i hela sin fulla längd. I norra Kina serveras oftast vetenudlar, medan det är vanligare med risnudlar i södra Kina. 

Nudlar äts förstås inte bara vid nyåret. Även vid födelsedagar är det vanligt att den som fyller år får en skål nudlar.

 

Tangyuan – söta risbollar

Tangyuan är små bollar som är gjorda på rismjöl från klibbris. De är oftast fyllda med söt svart sesampasta, jordnötter eller bönröra och serveras i sött spad av socker och vatten. Tangyuan symboliserar gemenskap och familjeförening. Det är också det kinesiska nyårets viktigaste aspekt, att hela familjen samlas. 

Många familjer gör sina tangyuan själva, och ibland färgas de, eller så kan de utformas som djur eller i andra former.

 

Niangao – klibbriskaka

Niangao är en kaka bakad på klibbrismjöl. I södra Kina är den vanligtvis salt och ofta steks den med grönsaker. I norra Kina är det vanligare med söt niangao, ofta med frukter eller bär inblandade i smeten. Då äts den som den är.

Ordet niangao uttalas som “högre för varje år”, och det kan tolkas som att barnen växer, någon blir befordrad, någon blir högre utbildad, eller att ens inkomster blir högre. Positivt, hur som helst. Därför är denna rätt mycket populär.

 

 

Dela på facebook