kinesenmankell-portraitofficial-2-large

Kinesen av Henning Mankell

En recension av Michael Rocking

 

Kinesen av Henning Mankell (2008) är inget litterärt mästerverk. På ett ganska yxigt sätt kopplar författaren ihop flera parallella historiska händelser i olika världsdelar till ett vidrigt massmord i en by i Hälsingland. Mankell har en god förmåga att bygga upp en spänning som gör att man inte vill släppa boken ifrån sig. Jag sträckläste boken med förhöjd puls och kände en viss saknad när allt var över.

 

Författaren har dock greppat över allt för mycket. Ambitionen har varit att skriva en spännande thriller med anspråk på att också förklara några av vår samtids stora politiska skeenden. Boken kan också i många stycken läsas som en historiebok där flera av huvudpersonerna gestaltar maktens förtryck genom århundradena. Det är ingen tvekan på vilken sida Mankell ställer sig i de öden som utspelar sig. Han förklarar ivrigt hur viktig maoisternas framgångar var för befria den kinesiska befolkningen samtidigt som han vill förmildra de värsta tokigheterna som skedde i Sverige under det röda 60-talet. I takt med Kinas allt mer kommersiella utveckling under de senaste årtiondena så avtar också Henning Mankells kinavurm i motsvarande grad. Han låter oss få en inblick i Kinas postkoloniala strävanden i Östafrika som för oss vanliga dödliga är ett relativt okänt begrepp. Det är nyttig läsning och jag medger gärna att en av bokens förtjänster är all kunskap som strömmar ur författarens penna.

 

Själva intrigen har sin utgångspunkt i det fruktansvärda dådet i Norrland som sker i nutid. Polisen tror sig vara mördaren på spåren men det blir uppenbart att de jobbar i en återvändsgränd. En sjukskriven domare från Helsingborg vid namn Birgitta Roslin inser att hon är avlägset släkt med de dödade. Hon kan inte låta bli att resa till mordplatsen och delvis starta en egen liten utredning. Hon upptäcker via några gamla dagböcker att händelsen kan vara förknippad med några stackars kinesiska bönder som på 1860-talet blev shanghaiade i Kanton och bortförda som slavar i Nord-Amerika. Vid ett järnvägsbygge blev de misshandlade av en otäck förman med svenskt påbrå. Morden i Hälsingland visar sig vara en hämnd för de grymheter som de stackars kineserna blev utsatta för.

 

Kinesen är som sagt en spännande bok men den vill för mycket. Plotten blir för orealistisk och trovärdigheten får sig en extra törn när Mankell till sist måste hitta ett sätta att slut på storyn. För dig som vill få en kunnig inblick i den kinesiska nutidshistorien är boken dock synnerligen lämplig och jag som vistats i Peking vid flera tillfällen får lust att genast resa dit igen.

 

Av Michael Rocking

 

 

 

Dela på facebook