Vy från Jinmao i Shanghai

Kinalotsens nyhetsbrev 5

 

Innehåll

Korta nyheter

Okända resmål 1: Jianshui i Yunnanprovinsen

Mjölk, tillsatser och skuld

 

Korta nyheter

Propagandachefen talar ut

Mediakontroll och propaganda från myndigheterna hjälpte Kinas Kommunistiska Parti att överleva kriserna det första halvåret 2008, säger Kinas propagandachef Liu Yunshan stolt i en intervju i partitidningen Qui Shi (Söka Sanningen ordagrant på svenska). Kriserna är framförallt upproret i Tibet och jordbävningen i Sichuan, och Liu menar att propagandamaskinen har lyckats med att skapa en känsla av stabilitet. “Genom de stora propagandaslagen i år har många känt den unika fördelen och kraften med propaganda och ideologiskt arbete”, säger Liu (översättning av Albin Geijer).

 

Shanghai sjunker

Kinesiska forskare varnar för att Shanghais skog av skyskrapor kommer att sänka Shanghai. Det finns 10 000 hus med fler än 10 våningar i staden, och 80% av dessa har byggts de senaste 10 åren. Shanghai är redan väldigt utsatt och känslig för eventuella vattennivåhöjningar. Från början av 1900-talet till 1965 var landsänkningen nästan 2 meter, i snitt 4 cm per år. På 60- och 70-talet lyckades man med pumpteknik förbättra situationen och fram till 90-talets stora byggboom höjdes landnivån. Sedan 90-talet sjunker staden igen, om än med mindre än en cm per år, men nu kan alltså de tunga skyskraporna skynda på sänkningen.

 

Kinas rikaste personer blir fattigare

Det går inte så bra för Kinas ekomomiska toppskikt. De tre rikaste personernas tillgångar har fallit från 35 till 16 miljarder dollar på bara ett år. Det beror på att aktie- och fastighetsmarknaden har haft ett svart år. Aktieindex har fallit med 65 % sedan toppen nåddes i oktober förra året, och med dagens finansiella kris i åtanke ser det inte ljust ut för aktiesparare någonstans i världen.

 

Landsbygden i fokus?

Kinas viktigaste politiska möte i år (2008) hålls den 9 – 12 oktober. Landsbygdsutveckling står i fokus, och den viktigaste frågan är hur man ska kunna få landsbygdsbefolkningens ekonomi att komma ikapp stadsbefolkningens. Idag är inkomsten för folk på landsbygden i snitt en tredjedel av en stadsbos. Kommunistpartiets Centralkommitté väntas föreslå radikala reformer för att ändra på detta. Möjligen kommer det att i framtiden bli möjligt att sälja och köpa mark, vilket skulle bli en kapitalinjektion på landsbygden. Inledningsvis har dock fokus legat på den finansiella oron i Världen och vad den innebär for Kinas framtida riktlinjer.

 

Jianshui – en traditionstyngd stad i Yunnan

Jianshui i provinsen Yunnan är en okänd stad för de flesta, men där finns mycket intressant att upptäcka. Staden präglas av en traditionstyngd och konservativ stämning. Det är folkliv och gamla fina kvarter mer än sevärdheter som gör staden värd ett besök. (Bilden ovan till vänster visar snörda fötter på en gammal kvinna i Jianshui.). Läs om och se bilder från Jianshui.

 

Mjölk, tillsatser och skuld

Vad har hänt?

Fyra spädbarn har dött och 53 000 barn har insjuknat efter att ha druckit modersmjölkersättning eller andra mjölkprodukter, där det proteinförhöjande ämnet Melamin blandats i. 53 000 är den officiella siffran, men den verkliga siffran ligger högre.

Melamin är förbjudet som tillsats i livsmedel eftersom ämnet orsakar njurskador. Sanlu heter företaget vars produkter orsakat de fyra dödsfallen, och melaminhalten i deras produkter är betydligt högre än i produkter från andra mjölkföretag.

Det är främst i mjölkprodukter för barn som melamin har blandats i, eftersom proteinhalten är extra viktig för växande barn.

 

Används mycket mjölk i Kina?

För tio år sedan var mjölk och mjölkprodukter någonting nytt i Kina. Tibetaner och Mongoler använde det visserligen sedan länge och i södra Kina kunde man köpa yoghurt på glasflaska, men för de allra flesta var det ett exotiskt inslag i de stora varuhusen. Sedan hände någonting. Utländska bolag ville sälja mjölk till Kineserna och det var just mjölkersättning till barn som var vägen in på den kinesiska marknaden; vem vill inte ha friska, starka barn, som de där mulliga europeiska barnen på mjölkersättningspaketen? Det fåtal inhemska företag som fanns fick hård konkurrens.

Så började det. Idag finns butiker specialiserade på mjölkprodukter överallt, varuhusens mjölkavdelnignar är enorma. Både barn och vuxna använder mjölkprodukter i allt högre utsträckning. Överallt syns reklam för hur nyttigt mjölk är. De senaste fem åren har mjölkindustrin vuxit med över 20 % per år.

 

Hur kunde skandalen uppstå?

I botten ligger girighet hos företag och låga inkomster bland småbönder. Några händelser som bidragit till dagens situation:

– Mjölkmarknaden har alltså exploderat. Det finns idag över 100 företag som producerar mjölkprodukter. Konkurrensen gör att företagen och deras underleverantörer måste pressa priserna på alla sätt.

– 2004 dog 12 spädbarn i Anhuiprovinsen av undernäring efter att ha druckit falsk modersmjölkersättning. Kontrollerna av näringsvärden blev hårdare.

– 2006 steg foderpriserna i hela Kina och minskade marginalerna för mjölkbönderna, samtidigt som konkurrensen hårdnade.

– Sedan några år säljer bönderna sin mjölk via mjölkcentraler, där kontroll av bl a proteinhalt sker. Myndigheterna har inte kommit igång med kontroller av mjölkcentralerna ännu, och därför kunde spridningen av melaminmjölk bli så stor.

 

Hur uppdagades det hela?

I mars kom de första klagomålen på Sanlus produkter.

I juli började rykten om sjuka spädbarn florera, men journalistkåren bedömde att ämnet var för känsligt att ta upp så nära OS.

Den 2 augusti informerade Sanlu staden Shijiazhuangs ledning om problemen. Stadsförvaltningen väntade i sin tur till den 9 september med att skicka informationen vidare till provinsregeringen, som dagen därpå informerade Peking.

Att Kinas centralregering lagt locket på, som skrivs i viss svensk media, är inte bekräftat. Däremot har lokala myndigheter försökt att strypa information om skandalen.

 

Hur reagerar folk?

När användandet av melamin uppdagades blev många väldigt oroliga. Här i Kunming utsågs tre sjukhus särskilt till att gratis undersöka barn med oroliga föräldrar. Jag gick till ett av dem, och där det var fullkomligt fullt av oroliga föräldrar med förkylda och gnälliga barn som antagligen inte var sjuka, men för säkerhets skull ville föräldrarna försäkra sig om att barnens njurar inte var skadade. De reaktioner som mötte mig var inte förvånande – ilska över företagens girighet och oro över barnens hälsa.

Det har också blivit stora reaktioner bland konsumenter:

Folk köper utländska mjölkprodukter istället för inhemska.

Efterfrågan på ammor har ökat, och lönen för en amma ligger idag i nivå med en journalistlön i Shanghai.

Sojaprodukter efterfrågas mer och försäljningen har ökat med mer än 20%.

I affärer rensades alla produkter som visat sig innehålla melamin ut. Så här kunde det se ut i en vanlig kyldisk slutet av september:

 

Och de skyldiga?

Just nu håller man på att utreda vilka som är de stora bovarna i dramat. Mjölkbönderna och mjölkcentralerna har anklagats av mjölkföretagen för att både spä ut mjölken och tillsätta melamin. Bönderna i sin tur hävdar att de inte gjort så och känner sig själva som offer. Idag vill ingen köpa deras mjölk, och det dumpas stora mängder. Framtiden för dem ser inte ljus ut.

Mjölkföretag och myndigheter på lokal nivå anklagas för bristande kontroller och undanhållande av information.

 

Vad gör myndigheterna?

Den folkkäre premiärministern Wen Jiabao sätts in som medlare mellan regering och folk. Hans tal är liksom efter jordbävningen fulla av empati för de drabbade, och den här gången erkänner han även regeringens skuld och bristfälliga kontroll av livsmedel. Läs mer om Wen Jiabao och hans popularitet.

Chefen för Kinas livsmedelskvalitetsmyndighet fick sparken, liksom borgmästaren i Shijiazhuang, flera anställda i myndigheterna och företagsledare. Vidare ska 5 000 inspektörer skickas ut för att undersöka mjölkcentraler och andra instanser, och det har utlovats ekonomiskt stöd till bönder som drabbats av utebliven försäljning.

 

Andra livsmedel då?

Folk funderar över övriga livsmedel – när företagen är beredda att riskera spädbarns hälsa, ja till och med liv, är det då inte troligt att de gör samma saker med andra livsmedel. Ett personligt svar på den funderingen: Jag tror att hälsokostsektorn i Kina är ganska osäker. De olika företagen har krav på sig att visa hur mycket av vissa nyttiga ämnen som finns i deras produkter. I mjölkersättnigsbolagens fall handlade det om protein. Övriga sektorer tror jag inte har samma behov att tillsätta ämnen för att höja näringsvärden mm. Det har varit åtskilliga matskandaler den senaste tiden. Bland annat har meloner exploderat. Läs om detta och många andra nyheter på InBeijing.se

 

Dela på facebook