Kinalotsens nyhetsbrev 4

 

Innehåll:

Politik: Är den kinesiska regeringen populär?

Historia: Jordbävningar i Kina.

Läsarfrågor

 

Hur står det till med den kinesiska regeringens popularitet?

Jag får många frågor om varför Kina gör som de gör i Tibet, om Kinas regering sitter löst nu efter all kritik och hot om bojkott av OS, och om hur jordbävningen kommer att påverka Kinas framtid. Det bloggas om att jordbävningar och andra naturkatastrofer brukar ses som omen för stora politiska förändringar. Kommer Kinas regering att falla, eller göra en kraftig kursändring?

Nej, jag tror tvärtom att Kinas regering sitter säkrare än på länge just nu, och det beror på fyra saker: Tibet, Taiwan, OS och jordbävningen.

 

1. Tibet:

Kinas regering har agerat så hårt som de flesta kineser tycker att de borde. Jag skrev tidigare om hur kineserna ser på konflikten – man har investerat mängder av pengar och resurser för att hjälpa tibetanerna, men får bara antikinesiska reaktioner och nu rasistiskt våld tillbaka. Det är viktigt att förstå att så ser sanningen ut för kineser i allmänhet. Om regeringen ger efter för tibetanernas krav på självständighet eller ökat självstyre tror jag att många kineser skulle se regeringen som svaga. Omvärldens reaktioner och framför allt nyhetsrapportering har lett till väldigt starka patriotiska stämningar i Kina. Folk sluter upp bakom regeringen. Detta gör att Kina inte behöver bry sig om den kritik som kommit från Väst. Läs mer om upproret i Tibet

 

2. Taiwan:

När Guomindangpartiets kandidat Ma Ying-jeou valdes till president gick en lättnadens suck genom Kina. Ma Ying-jeou har drivit en linje för närmande mot Kina och inte propagerat för ett självständigt Taiwan. Detta har ökat kinesernas självkänsla, vilket också ökat förtroendet för Kinas regering. Den 27 maj inledde Guomindangs partiordförande Wu Poh-hsiung ett sex dagar långt besök på fastlandet för att stärka relationerna. Taiwanfrågan har varit ett orosmoment ända sedan den tidigare presidenten Chen Shuibian tillträdde år 2000, men nu ses frågan som temporärt löst. Läs mer om Taiwan

 

3. OS:

De allra flesta kineser tycker att Kina gör rätt som satsar enorma summor på att genomföra de mest storslagna olympiska spelen genom tiderna. Den kritik mot OS som förekommer inom Kina går i första hand ut på att pengar som behövs bättre i fattiga delar av Kina nu går till det redan rika Peking. De som direkt drabbas av tex tvångsförflyttningar är naturligtvis också mycket kritiska mot myndigheternas tillvägagångssätt, men i allmänhet är folk stolta och mycket glada över OS och regeringens planer inför spelen. Även här har omvärldens reaktioner snarare stärkt än försvagat regeringen i Kina, eftersom dessa protester ses som ett arv av det imperialistiska Väst som bara är ute efter att förnedra Kina.

 

4. Jordbävningen i Sichuan:

Premiärminister Wen Jiabao var i området ett par timmar efter skalvet. Massiva hjälpinsatser från både militärt och civilt håll sattes in snabbt. Regeringen visade prov på snabbhet, lyhördhet och mänsklighet när jordbävningens omfattning blev känd. De har också lovat att utreda frågan om varför så många skolbyggnader rasade, samt att familjer med barn som dött eller skadats svårt kommer att få skaffa ett barn till genom undantag från ettbarnspolitiken. Den kritik som kommer från de drabbade riktas framför allt mot lokala myndigheter och politiker. Denna katastrof har blivit en samlande kraft för Kina och gjort att regering och människor kommit närmre varandra. Hanteringen av jordbävningen har även blivit positivt beskriven i omvärlden, till skillnad från hanteringen av OS och Tibet. Regeringens arbete jämförs både i Kina och utomlands med hur tyfonen i Burma och orkanen Katrina i USA hanterades. Läs om Wen Jiabaos roll som ny landsfader och om hans succé på Facebook.

 

Sammanfattningsvis tycker jag att det verkar som att kommunistpartiet sitter mycket säkert för stunden. En kinesisk vän till mig uttryckte förändringen i attityd så här: “Kommunistpartiet ses som mer mänskligt, som en av oss. Tidigare tyckte folk att de agerade som självutnämnda gudar.”

(Anm. Mars 2012: Partiet sitter fortfarande säkert, men populariteten tror jag har dalat sedan 2008. Det är svårt att bedöma hela Kina, men det känns som att det är större missnöje nu än 2008)

 

Jordbävningar i Kina förr och nu

Den 12 maj 2008 inträffade en av de värsta jorbävningskatastroferna Världen sett. Närmre 90 000 personer miste livet och förödelsen blev enorm. Jordbävningens epicentrum låg i Wenchuan i Sichuan.

Är det vanligt med jordbävningar i Kina?

Vissa områden av Kina drabbas ofta av jordbävningar. Det är framför allt de sydvästra delarna av Kina som drabbas.

 

Hur länge har man kunnat mäta jordbävningar i Kina och i Världen?

År 132, under Handynastin, byggde vetenskapsmannen Zhang Heng en seismometer, som kunde visa åt vilket håll en jordbävnings epicentrum låg. Den bestod av ett kopparkärl, ca 2 meter i diameter, med en pendel inuti. På utsidan av kärlet fanns åtta drakhuvuden med varsin bronskula i munnen, och nedanför varje drakhuvud fanns en gapande groda. När en jordbävning inträffade sattes pendeln i rörelse och stötte till kulan som låg i munnen på den drake som tittade åt jordbävningens håll, och kulan landade i grodans mun. Med vetskap om riktningen kunde man skicka ut hjälp åt de drabbade snabbare. Liknande uppfinningar kom till Europa först 1 500 år senare. Se bilden högst upp till höger.

 

Är jordbävningen som inträffat nu den största i Kinas historia?

Nej, Kina har haft ännu kraftigare jordbävningar. Den jordbävning som krävt flest liv genom tiderna inträffade år 1556 i Shaanxiprovinsen i norra/mellersta Kina. Dödstalet beräknas till 830 000. Jordbävningens kraft uppskattas till 8 på Richterskalan, och dokument från den tiden talar om hur kullar reste sig, floder ändrade lopp och dalar skapades när jordbävningen skakade området. Anledningen till att så många dog var att folk i allmänhet bodde i grotthus utgrävda i jorden. Grotthusen rasade samman och i flera kommuner dödades mer än hälften av invånarna.

 

Och det senaste århundradet?

På 20–talet inträffade två jordbävningar med vardera ca 200 000 döda.

År 1976 inträffade den dödligaste jordbävningen under 1900–talet nära staden Tangshan. Officiellt dog 255 000 personer, men det finns uppskattningar att mer än dubbelt så många fick sätta livet till. Ingen hjälp utifrån accepterades – regeringens agerande då liknade mer den i dagens Burma.

 

Kan man förutspå jordbävningar?

Ja, i vissa fall, men med mycket osäkra resultat. Kina forskar på om förändringar av vattennivåer och ovanliga djurbeteenden kan hjälpa till att förutspå jordbävningar. Det fanns seismologer som förutspådde att en jordbävning skulle inträffa i området kring Tangshan 1976, men det ignorerades till stor del. Kommunen Qinglong hade med kommunchefens politiska karriär som insats förberett invånarna på jordbävningen. Olika observationslag bildades och höll ögonen på brunnsvatten, djurbeteenden och mätte magnetism. Brunnsvattnet blev några dagar innan jordbävningen lerigt och odrickbart, och fåglar, vesslor och råttor visade upp underliga beteenden. 60 % av invånarna i kommunen sov utomhus natten då jordbävningen slog till. Ingen människa i Qianlong dog, trots att 7 000 byggnader totalförstördes och 180 000 skadades.

 

Varför blev jordbävningen i Sichuan så förödande?

Innan jordbävningen i Tangshan 1976 fanns ingen nationell byggstandard som tog hänsyn till jordbävningar. 1978 kom den första normen och 1990 skrevs det in i lagen att all nybyggnation skulle följa vissa regler och att äldre byggnader skulle restaureras så att de bättre kunde stå emot jordbävningar. Standarden i Sichuan var dock satt alldeles för lågt, då man tidigare inte upplevt speciellt kraftiga jordbävningar. Dessutom har korruption orsakat byggfusk med undermålig armering och sandblandad cement. Ännu en anledning är att det drabbade området är fattigt, och både privata och offentliga byggnader har uppförts under ekonomisk press.

 

Vad kommer jordbävningen att leda till?

Nu kommer för det första kraven på översyn av befintliga byggnader i Kina öka, särskilt när det gäller skolor. Vidare kommer det att utredas om man bör skärpa kraven på nya byggnader. Det skulle inte förvåna mig om man även ger en rejäl skjuts åt forskning om djurens beteenden och förändringar i vattennivåer i samband med jordbävningar. Redan nu förekommer försök att efterlikna vissa egenskaper hos djur för att bygga mätinstrument som ska kunna förutse jordbävningar. Ett projekt som är på gång går ut på att efterlikna sensorer i duvors ben.

 

Läsarfrågor

Är det lätt att få visum till Kina?

Det har varit väldigt enkelt tidigare, men inför OS har reglerna sedan den 15 april blivit hårdare och nu behövs både bevis för hotellbokning och utresebiljett för att få visum. Vad vi vet har det inte blivit svårare att få visum, bara krångligare. Gå till sidan att söka visum till Kina, så får du hjälp med hur du går tillväga för att söka visum. Där finns också visumblanketten att ladda ner. Vi ordnar visum till våra resenärer på rundresor till Kina.

 

Hur många pandor är det kvar i Kina?

Svaret gäller Jättepandan.

Det finns olika uppskattningar om hur många vilda pandor som finns kvar i Kina. De flesta studier ger siffror mellan 1500 och 3 000. I fångenskap finns det ca 270 stycken i Världen, varav 240 i Kina. Det har etablerats över 40 pandareservat i Kina, och arbetet verkar ge resultat: pandastammen ökar.

Det finns flera anledningar till varför antalet pandor är så litet. Först och främst är pandans naturliga miljö hotad av människan. Bambuskogar omvandlas till jordbruksmark. Vidare har de inte lätt att få barn, varken i det vilda eller i fångenskap. Det händer också att pandor svälter ihjäl de perioder det är brist på ätlig bambu. De klumpiga djuren har också en benägenhet att klättra i träd trots att de inte är speciellt skickliga på det, och det har hänt att pandor ramlat ner och slagit ihjäl sig.

De allra flesta pandorna lever i Sichuan, och det är dit man ska åka om man vill titta på och lära sig mer om pandorna. Det var i Sichuan den stora jordbävningen slog till. Det rapporteras att forsknings- och uppfödningscentret för pandor i Chengdu har klarat sig, medan flera byggnader i Wolongreservatets forskningscenter, som ligger nära epicentrum, skadades allvarligt. Pandor och skötare klarade sig dock oskadda. Pandorna flyttades till reservatet i Bifengxia.

Pandorna kan du se på vår resa till Sichuan.

 

Kan man beställa bara guidade turer i Kina?

Ja, det kan man. Antingen kan man kontakta oss, om man vill ha guide eller transporter bokat i förväg. Vi arrangerar individuella resor. Om man inte vill bestämma sig innan man åker har många hotell olika rundturer och kan ibland även ordna guider. Turerna är ofta billiga, men det är vanligt med stopp på stora turistaffärer med provision för guide och chaufför. Hotellens turer får blandade omdömen. Det händer att chaufförer kör milt uttryckt galet och guider inte verkar intresserade av att förmedla sin kunskap.

 

Läs fler frågor och svar om Kina

 

Dela på facebook