Armén av terrakotta i Xian

Kinalotsens nyhetsbrev 3

 

Innehåll:

Tradition: Att sitta månad.

Restips: Xian – den kinesiska kulturens vagga.

Politik: Kina, Sudan och OS.

Samhälle: Res dig för äldre, annars…!

 

Varför stänger kinesiska kvinnor in sig med sina nyfödda barn i en månad?

Den första månaden efter ett barn är fött i Kina ska mamman ”sitta månad”. Att sitta månad är en samling regler som inte ändrats nämnvärt sedan Handynastins dagar, för 2 000 år sedan.

 

Vilka regler finns för att sitta månad?

Hela konceptet sitta månad går ut på att kvinnan ska återhämta sig snabbare, anknyta till barnet och att barnet ska vara skyddat. Det finns regionala skillnader, men de är ganska små. Exempel på vad man inte får göra: duscha, tvätta håret, utsätta sig för vind, borsta tänderna, äta frukt och grönsaker, gå ut från hemmet och göra hushålssysslor. Klicka här för mer detaljer om reglerna och deras ursprung.

 

Sitter unga kvinnor månad än idag?

Ja! Det skulle vara oerhört provocerande att inte sitta månad. Det skulle ses som självdestruktivt och ännu mer som att man vanvårdar sitt barn. Det är dock inte alls lika strikt som det var tidigare. Med den snabba utvecklingen av medicinsk forskning och vetskapen om att fenomenet sitta månad inte existerar i andra länder börjar den yngre generationen diskutera traditionen. Jag är säker på att det är en vanlig källa till gräl mellan generationer.

 

Vad säger de kinesiska läkarna?

De kinesiska läkarna rekommenderar fortfarande lättsmält mat, vila och att någon annan ska ta hand om alla hemmets sysslor, men dusch, tandborstning och vissa rekommendationer om mat tar de helt avstånd ifrån. En kompromiss som känns sund i vår stressade tid.

 

Hur gör kinesiskor i Sverige då?

De jag har pratat med säger att det känns väldigt konstigt att bli serverad potatis med pannbiff på sjukhuset, när nötkött är bannlyst i Kina. De flesta äter mer kyckling och ägg än vanligt och rör sig mindre än svenska mammor den första månaden. Det som verkar vara lite jobbigt är att man inte får lika mycket stöd från familjen i Sverige, så det är vanligt att man bjuder hit någon hemifrån som kan skämma bort en den första månaden.

 

Restips: Xian – den kinesiska kulturens vagga.

Xian är framförallt känt för Terrakottaarmén, men det är bara toppen på berget av arkeologiska fynd som kan besökas. Xian ligger en natts tågresa från Peking och är lätt att få in i reseprogrammet vart man än är på väg.

På en av Kinalotsens resor ligger tonvikten på kultur och historia, och då är Xian ett givet resmål. Läs om resan Kultur och Historia.

Här följer en intervju med Christina Fagerström, journalist, arkeologistuderande och Xianfantast.

 

Hur blev du intresserad av Xian?

Jag var på långresa i Kina år 2004 och var full av upplevelser. Jag kände att jag behövde en paus från de stora städerna och bestämde mig för att åka någon annanstans, till själva ursprunget för denna fantastiska kultur. Jag träffade flera trevliga människor på plats och tillsammans tillbringade vi några givande dagar i Xian. Det gav mersmak och nu har jag varit tillbaka och gjort helt andra turer som varit lika givande.

 

Vad tycker du är speciellt med Xian?

Det finns en historisk puls och att staden gränsar till vidsträckta landskap fylld av gamla gravplatser och heliga berg. Det finns många kultur-historiska upptäckter att göra förutom att se Terrakottaarmén. God mat, trevliga människor och spännande marknader är andra saker som gör staden väl värd att besöka. Sedan tycker jag att människorna i staden visar en sorts stolthet över sitt historisk arv, på ett positivt sätt.

 

Har du några smultronställen förutom Terrakottaarmén, som folk brukar missa i Xian?

Kejsarinnan Wus gravmonument! Dels för själva monumentet som är anlagd på en bergsplatå, dels för vägen dit, som går ut på landsbygden och fångar in flera mindre men spännande gravmonument. Sedan är de muslimska kvarteren, muséerna Forest of Stele och Shaanxis Historiska Museum samt nya Xian Historical Museum också mycket spännande att besöka. Andra gången jag var där blev jag guidad av en vän, Pei Du, som kommer från Xian. Vi hoppas han kan närguida oss på engelska vid vårt besök i november 2008.

 

Tror du att Xian passar som turistmål för alla?

Jag tror att ett besök i Xian är en förutsättning om man vill sätta sig in i Kinas historia och att man blir intresserad av förhistoria när man väl kommer dit. Att gå i gränderna och tycka sig höra ljudet av trummorna rulla över hustaken som varannan timme meddelade befolkningen att allt var lugnt är en virtuell resa in i historien. Det är verkligen medryckande!

 

Läs Christina Fagerströms artikel om Xian.

 

Kina, Sudan och OS.

Steven Spielberg har hoppat av som konstnärlig rådgivare inför OS-invigningen på grund av att Kina inte pressar Sudans regering i Darfurfrågan. Diskussioner om bojkott av OS tillsammans med andra påtryckningar har ökat under de senaste veckorna till följd av att Kina fortsätter att handla med Sudans regering. Kinas kommentarer har hittills varit att det inte går att koppla ihop vad Sudans regering gör med Kina eller OS.

 

Varför vill inte Kina sätta press på Sudan?

Det handlar om en mycket viktig princip: ”att inte lägga sig i andra länders inre angelägenheter”. Detta håller regeringen stenhårt på i alla utrikesfrågor, och så vitt jag vet har man aldrig gjort undantag i frågan, men nu verkar det som att Kina håller på att falla för omvärldens påtryckningar.

 

Vad har Kina gjort som tyder på en kursändring?

Tre exempel: Kinas utrikesdepartement har uttalat att det behövs gemensamma ansträngningar för att lösa Darfurfrågan. Kina har uppmanat Sudan att bereda väg för den fredsstyrka som FN och Afrikanska Unionen vill sända. Man har skickat ut sändebud till Darfur fyra gånger för att se vad man kan göra för att lösa krisen och stoppa folkmordet.

 

Och varför har man gjort avkall på sin heliga princip?

OS är så viktigt för Kina att de inte vågar riskera någonting. Jag tror inte att Steven Spielbergs avhopp var så viktigt som debatten om bojkott av OS för Kinas ändrade inställning.

 

Är det en stor nyhet?

Det är oerhört uppseendeväckande och ovanligt. Man brukar vara väldigt hård när det gäller principer. Det är märkligt att i Sverige är det bara Göteborgsposten har uppmärksammat denna nyhet, och inte särskilt uttömmande. Kanske väntar tidningarna på ytterligare information eller att Kina ska bojkotta Sudan.

 

Kommer Kina att bojkotta Sudan nu?

Nej. Det skulle inte gå att förklara en bojkott, varken för det egna folket eller för omvärlden. Det är ovanligt nog att Kina ens tar upp frågor som rör andra länders politik. Det ska bli intressant att se om det stannar vid uttalanden, eller om någon verklig press kommer att sättas bakom orden.

 

Res dig för äldre, annars……

En ny, lite udda kampanj drevs i Peking 2008. Den 22 i varje månad var ”lämna-sätet-dag”. Denna dag måste man resa sig för äldre, svaga, sjuka, handikappade och gravida. Den som inte gör så riskerar att bli uthängda i media! Men ingen piska utan morot: myndigheterna har utfärdat 1, 2 miljoner godhjärtanskort, som de som erbjuder sitt säte kan få av konduktörer, funktionärer och chaufförer i kollektivtrafiken.

Jag läste lite kommentarer till beslutet, och det var väldigt blandade inlägg. Där fanns allt ifrån syrliga kommentarer till statens uppfinningsrikedom om hur man skulle slösa på skattebetalarnas pengar till resonemang om djupgående moraliska dilemman som skulle kunna uppstå om en pigg pensionär på väg till taijiträningen skulle resa sig för en trött yngling med tunga väskor eller inte.

”Lämna-sätet-dagen” är en uppföljning till ”ködagen” som infaller den 11 varje månad, och ska sätta stopp för bland annat kaos i trafiken, vid busshållplatser och vid biljettförsäljning.

Kampanjen hade kopplingar till OS, men det är inte det enda syftet. Liknande kampanjer mot att spotta på gator, röka på allmän plats och andra mindre trevliga företeelser har förekommit från och till de senaste årtiondena.

 

Dela på facebook