Kinalotsens nyhetsbrev 2

 

Innehåll:

Resor: Varför pratar alla om Hainan?

Politik: Parlamentsvalet på Taiwan – vad innebär det?

Samhälle: Ovanliga protester i Shanghai.

 

Varför pratar alla om Hainan?

Den här artikeln är omarbetad och flyttad till sidan Att resa till Hainan.

 

Parlamentsvalet på Taiwan

Den här artikeln är omarbetad och flyttad till sidan Taiwan.

 

Ovanliga protester i Shanghai.

I helgen protesterade ca 2000 människor på olika ställen i Shanghai. Sällan har så välorganiserade och välklädda demonstranter synts på gatorna. Det är medelklassen som har grävt upp stridsyxan. Protesterna pågick hela förra veckan och i helgen gick flera hundra av demonstranterna med slagorden haglande till Shanghais stadshus. Det hela handlar om utbyggnaden av magnetsvävartåget (Maglev) inför Världsutställningen 2010.

 

Vad är magnetsvävartåg?

Det är ett höghastighetståg som med hjälp av magnetism svävar och på så sätt undviker friktion. Den snabbaste banan finns redan i bruk i Shanghai och når en hastighet av 430 km/h. Att åka detta tåg känns som att sitta i ett flygplan som startar, men aldrig lyfter. Det tar 8 minuter att åka den ca 3 mil långa sträckan. Tanken är att bygga vidare på den linjen för att sammanlänka Shanghais internationella flygplats med inrikesflygplatsen, Världsutställningen och vidare till staden Hangzhou, 17 mil från Shanghai.

 

Vad är problemet? Borde inte folk vara positiva till bättre infrastruktur?

Protesterna handlar i första hand om hälsa. Magnetsvävartåg ska enligt tyska rekommendationer byggas minst 300 meter från bostäder för att strålningen inte ska vara skadlig för de boende. Planerna för den nya linjen ligger på sina ställen så nära som 20 meter från bostäder, och folk är förståeligt nog oroliga. Protesterna handlar också om ekonomi. Det finns redan snabbtåg mellan Shanghai och Hangzhou, så att satsa ca 40 miljarder av de gemensamma medlen för att förkorta restiden marginellt tycker många verkar minst sagt oklokt. Dessutom vet människorna som bor i de berörda bostadsområdena att deras bostäder blir värdelösa om projektet genomförs. Vem vill köpa en lägenhet där strålningsspridande tåg susar förbi i flera hundra km/h?

 

Vad gör polisen och myndigheterna?

De griper en del av demonstranterna, men det sker inte på samma sätt som när bönder eller arbetare protesterar. Medelklassen i Shanghai känner till sina rättigheter. Att få stöd från dem är mycket viktigt för kommunistpartiet. Det har tidigare förekommit protester i samband med att planerna för magnetsvävartågets utbyggnad blev kända, och protesterna ledde att hela projektet försenades och att sträckan drogs om. Det var dock inte lätt att hitta en bostadsfri sträcka genom det trångbodda Shanghai med15 – 20 miljoner invånare, beroende på hur man räknar. Det är de nya planerna folk nu protesterar mot.

 

Vad kommer att hända?

Det finns exempel på lyckade protester. I Xiamen i södra Kina stoppades ett bygge av en förorenande kemifabrik förra året till följd av protester, och i Peking lyckades munkar rädda ett litet tempel från att rivas. De flesta protester utförs av arbetare och bönder och handlar om korruption och missförhållanden på arbetsplatser. Konsekventerna för de protesterande blir ofta tragiska.

I fallet Shanghai har myndigheterna lovat att lyssna. De ska träffa representanter för de boende och sätta upp en telefonlinje dit folk kan ringa. Myndigheterna vill absolut inte stöta sig med medelklassen, särskilt inte inför OS, men det som hittills erbjudits har snarare retat upp dem ännu mer: en e-postadress att skicka sina synpunkter till. Gissa hur mycket större förtroende myndigheterna fick när det visade sig att e-postadressen inte ens gick till en myndighet, utan var en privat adress av typen hotmail.

 

Dela på facebook