Kinalotsens nyhetsbrev 1

 

Innehåll:

Samhälle: Hur många är egentligen kineserna?

Restips: Var ska man bo när man reser till Peking?

Politik: Varför rynkar Kinas premiärminister pannan?

Boktips: En linje över Kina av Marcus Haraldsson.

 

Hur många är egentligen kineserna?

Enligt den kinesiska statistiken föddes kines nummer 1 300 000 000 den 6 januari 2006. De är alltså officiellt lite mer än 1,3 miljarder. Givetvis är det lite svårt att räkna hur många som bor i landet. År 2000 genomfördes den senaste manuella folkräkningen i Kina. 6 miljoner människor anställdes för att bokstavligen knacka dörr för att se efter hur många människor som egentligen bor i Kina. Det var ingen lätt uppgift. Man hittade levande döda och döda levande, folk som gömde sig och många oregistrerade barn. Siffran som offentliggjordes var 1,26 miljarder.

 

Så hur många kineser finns det?

Troligen runt 1,4 miljarder, men är det egentligen så viktigt med den exakta siffran? Det kanske är mer lättbegripligt att säga att de är ungefär 150 gånger fler än Sveriges befolkning.

 

Har de alltid varit flest i världen?

Nej, men sedan 1700–talet, då de gick om Indien har de varit flest. Diagram över Kinas befolkningsutveckling de senaste 2000 åren:

Det är alltså främst det senaste århundradet, och i synnerhet sedan 50–talet som Kinas befolkning växt riktigt snabbt. Detta beror på flera orsaker, men de viktigaste är att folk fick bättre tillgång till sjukvård och större framtidstro efter inbördeskrigets slut – medellivslängden ökade, likaså födelsetalen.

 

Men barnbegränsningspolitiken då?

Barnbegränsningspolitiken och familjeplanering diskuterades redan på 50–talet då Folkrepublikens ledare med Mao i spetsen funderade över sina 540 miljoner undersåtar. Maos linje var fram till början av 70–talet att en stor befolkning inte var något problem. Det som kallas barnbegränsningspolitiken infördes i slutet av 70–talet och har lett till att takten i befolkningsökningen minskar, men än så länge är födelsetalen mycket högre än dödstalen. Befolkningen ökade med ca 7 miljoner människor förra året.

 

Och framtiden?

Det finns många rapporter och beräkningar om Kinas befolkningstillväxt i framtiden. Det verkar troligt att befolkningen stabiliseras runt 2025 på 1,5–1,6 miljarder människor. Kommunistpariet har pratat om att tvåbarnspolitik kan införas om ca 20–30 år.

 

Var ska man bo när man reser till Peking?

Vi tycker att det är absolut trevligast att bo i ett område med gammal traditionell bebyggelse (Hutonger), där det är lätt att komma nära vardagslivet. Det finns två sådana ställen vi på Kinalotsen brukar använda i Peking: Double Happiness och Citycourt.

 

Double Happiness Coutyard Hotel

är ett mysigt ställe med bra standard. Rummen är inredda i traditionell stil med mycket detaler och välplanerad design. Huset är från mitten av 1800-talet, och utanför dörren ligger ett av de hutongområden som klassats som kulturarvsområde, och därmed inte kommer att rivas. Hotellet ligger centralt i närheten av de bakre sjöarna, Houhai, där det är mycket vackert att vandra omkring. En stor fördel är att de har familjerum. Priset inklusive frukost är 600–1 200 kr/rum/natt beroende på rumstyp och tidpunkt. Till hotellets hemsida.

 

Citycourt Hotel

ligger också relativt centralt i hutongerna. Hotellet är trevligt och mysigt. Rummen är lite mindre än på Double Happiness, och frukosten kanske inte är alltför påkostad, men hotellet är verkligen prisvärt, med priser på 300–500 kr/rum/natt beroende på rumstyp och tidpunkt. Hotellet passar den som har lite lägre budget men vill ha ett rent och bra ställe i hutongerna. Gå till hotellets hemsida.

 

Res till Peking!

 

Varför rynkar Kinas premiärminister Wen Jiabao pannan?

Den 19 november erkände Kinas premiärminister att han är orolig. Orolig över att värdet på Kinas valutareserv sjunker i takt med dollarns nedgång. När en av Kinas absolut högsta ledare säger “när vår valutareserv var liten var vi inte så pressade, men nu kan vi inte undvika att oroas över hur vi ska kunna bevara valutareservens värde” är någonting definitivt på gång. Det är ett starkt uttalande. Den kinesiska ledningen uttalar sig sällan kritiskt om sådant den själv är orsak till.

 

Hur stor är då valutareserven?

Kina har en valutareserv på hela 1,43 biljoner dollar, och bara i år har den stigit med knappt 400 miljarder dollar. 1,4 biljoner motsvarar ca 4% av världens BNP, och 400 miljarder dollar är något mer än Sveriges BNP.

 

Hur har man kunnat bygga upp världens största valutareserv?

Svaret är handelsöverskott. Kina har fått in ca 200 miljarder dollar per år under lång tid, och detta har till stor del investerats i tillgångar bundna i amerikanska dollar.

 

Då följer väl den naturliga frågan: Varför?

Den kineiska valutan var fast knuten till dollarn från 1995 till 2006. Dollarn har också sedan länge setts som den enda världsvalutan. Många kinesiska ekonomer och lägre politiker har sedan ca 5 år tillbaka varnat för en ensidig valutareserv som till stor del vilar på amerikanska dollarn. De högsta ledarna har varit tysta tills nu.

 

Vad betyder det här för världsekonomin?

Rent krasst kan man säga att Kina har finansierat en stor del av det amerikanska budgetunderskottet, inklusive Irakkriget, genom att köpa upp amerikanska statsobligationer. Men nu ser det ut att bli en kursändring. Om kineserna börjar hoppa av sina dollarinvesteringar blir det mycket svårare och dyrare för amerikanerna att finansiera sitt budgetunderskott och sitt betalningsbalansunderskott.

 

Och vad ska man göra nu då?

Det är ett dilemma: Det är helt klart att målet är en mer varierad valutareserv. Men, hur ska man kunna göra sig av med dollar utan att skjuta sig i foten och orsaka större och snabbare kursfall och därmed värdeminskning av den existerande reserven. Framtiden är oviss.

 

Boktips: En linje över Kina

Med sju års mellanrum cyklade Marcus Haraldsson två gånger den 339 mil långa sträckan från karga fattiga byar på det tibetanska höglandet till skyskrapor och överflöd i Hongkong! Han berättar i boken både i text och bild om livsöden, om möten med människor som lever i en tid av förändring, om skeenden som påverkar hela världen och om de enorma klyftor som präglar dagens Kina. Man får möta allt ifrån fattiga bönder till stormrika fabrikschefer. Det är mycket intressant läsning för den som vill få en inblick i hur livet i Kina ser ut och förändras underifrån, och samtidigt höra otroliga historier som författaren upplevt under sin resa.

Det är nu några år sedan Marcus skrev sin bok, men den känns fortfarande aktuell, och den största behållningen är att den ger en bild av Kina underifrån.

 

Dela på facebook