Vattenpipa från södra KinaSamtal mellan gammal och ung, Jianshui, Yunnan

Jianshui – en gammal stad med levande traditioner

Jianshui är en relativt okänd stad som ligger på vägen från Kunming till Hanoi. Många åker förbi utan att veta att de missar en väldigt speciell plats. Det som gör Jianshui speciellt är inte bara sevärdheterna, utan själva atmosfären i de gamla delarna av staden är minst lika givande. Följ med på vår årliga resa till Yunnan och Jianshui.

Man tar sig lättast till Jianshui från Yunnans provinshuvudstad Kunming. Det tar drygt tre timmar med buss.

Jianshui har en stolt historia med många framgångsrika lärda män historiskt sett. Hälften av Yunnans kandidater till de kejserliga examiationerna i Peking kom från Jianshui, och än idag finns ett berömt konfusianskt tempel i Jianshui. Konfucianismen lever i staden, och ett tecken på hur konservativt Jianshui varit är att idag ser man fortfarande tanter med “lotusfötter” stappla fram i Jianshui, vilket är mycket ovanligt på andra platser i landet. Från ca fyra års ålder band man fötterna på flickor för att förhindra att fötterna växte. Små fötter ansågs fint.

Det finns en välbevarad köpmannaresidens i Jianshui – Familjen Zhus residens. Här kan man bo i rum inredda med möbler i gammal stil. En fördel med detta boende är att man kan vandra runt i delar av residensen på kvällen, när det är helt tomt. Försök att komma hit vid fullmåne!

 

TofuBrunnar i Jianshui

Utanför Jianshui finns en hel by som är ett gammalt köpmannahem – Familjen Zhangs residens. Denna by är i mitt tycke intressantare än residensen i staden Jianshui. På 50-talet såg kommunisterna till att bönderna fick bo lika gott som den gamle godsägaren. Idag bor byns invånare i fina och utsmyckade innergårdar. Det är ganska förfallet på sina ställen, men på senare år har restaureringar påbörjats. I byn finns fantastiska utkarvningar i dörrar och fönster. Hit kommer inte så många turister, och byn är i högsta grad levande, eftersom folk bor och lever här precis som i vilken by som helst.

Jianshui är också känt för “stinkande tofu”. Tofu är koagulerat sojaprotein och kallas ibland för bönost. Tofubitarna lindas in i dukar en och en för hand. Sedan ska de fermenteras, och resultatet blir en fränt doftande tofu, lite likt camembert. Stinkande tofu avsmakas bäst grillad.

Tofun ska tillverkas med vatten från en av många gamla brunnar i Jianshui. Folk dricker vattnet obehandlat, och det finns folk som lever av att  åka till brunnarna och hämta vatten för att sedan sälja till folk i den nya delen av staden, som inte har tid att själva hämta vatten.

I närheten av Jianshui ligger också Tvillingdrakens Bro och Svalornas Grotta. De kan besökas på en dagsutflykt från Jianshui. Om man vill göra en lite längre utflykt med övernattning rekommenderar jag Yuanyang, där några av världens mest spektakulära risterrasser finns. Yuanyang ligger 3 – 4 timmar från Jianshui. Det är värt att övernatta i Yuanyang, eftersom man då får chansen att se terrasserna när de är som vackrast i gryningen.

Vi rekommenderar verkligen ett besök i Jianshui, just för att atmosfären och folklivet är så tilltalande. Kontakta oss gärna om du funderar på att åka dit, så kan vi ge dig mer information.

 

Dela på facebook