Engångspinnar

Roliga fakta om Kina

Här kommer några fakta som ger lite perspektiv på Kina och Världen.

 

Kina har redan nu fler kristna än det finns i hela Italien.

Kristendomen växer lavinartat i Kina och i dagsläget räknar man med att ca 54 miljoner människor utövar religionen uppdelat i 40 miljoner protestanter och 14 miljoner katoliker. Av Italiens 60 miljoner människor är 79 % kristna, vilket gör att Kina har fler kristna än Italien.

 

Över 4000 barn fick namnet ”Olympiska” efter OS i Peking 2008

I framtidens olympiska spel kanske man kommer att hitta någon med just namnet ”Olympiska” eller Aoyun som det uttalas på kinesiska. Efter det blev klart att Peking skulle stå som värdland för OS 2008 så ville många föräldrar visa upp sin glädje och stolthet för sitt land genom att döpa sitt barn till Aoyun. Det stannar inte här, de barn som heter Olympiska är i gott sällskap med de drygt 4000 barn som är döpta efter maskotarna från OS 2008 ”Five Friendlies” eller Fu Wa.

Läs mer om kinesiska namn.

 

Uppskattingsvis används och slängs 45 miljarder par ätpinnar i Kina varje år

Detta kan slås ut på 1,7 miljoner kubikmeter av timmer eller 25 miljoner fullvuxna träd varje år. Man har börjat titta på vad man kan göra för att sänka förbrukningen och många miljömedvetna kineser bär idag med sig egna matpinnar i väskan.

 

Över 50 % av allt piratkopierat i Europa kommer från Kina

Kanske inte så förvånande för många och ni som har varit i någon av de stora turistmarknaderna i Peking eller Shanghai lyfter väl knappt på ögonbrynet åt detta.

Man räknar med att drygt 44 % av alla piratkopierade CD- och DVD-skivor, 23 % av alla cigaretter och 10 % av alla kläder och accessoarer kommer härifrån.

 

År 2025 räknar man med att ha byggt 10 städer lika stora som New York i Kina

Om takten på Kinas urbanisering fortsätter som den gör idag så kommer det år 2025 bo 926 miljoner människor i städerna (jämfört med de 572 miljonerna som bodde där 2005). Man tror att stadsbefolkningen kommer att hamna över 1 miljard människor år 2030. På 20 år kommer alltså Kinas urbana befolkning öka med 350 miljoner människor, fler än USAs hela befolkning.

Detta innebär att Kina år 2025 kommer att ha 219 städer med en befolkning på mer än 1 miljon – jämför detta med Europas 35 miljonstäder som finns idag.

Vidare så kommer 40 miljarder kvadratmeter golv att byggas i fem miljoner byggnader. Ca 50 000 av dessa kommer att vara skyskrapor alltså ungefär lika med 10 New York.

 

Dela på facebook