Det kinesiska nyåret – Vårfesten

2018 är hundens år. Det kinesiska nyåret startar den 16 februari 2018 och övergår den 5 februari 2019 i grisens år.

Det kinesiska nyåret är en riktig familjehögtid i Kina. Alla som kan försöker åka hem till sina föräldrar och familj för att träffa nära och kära. Familjemiddagen på nyårsafton är den viktigaste händelsen på nyåret. Man äter minst en fiskrätt, eftersom ordet “fisk” uttalas likadant som ”överflöd”.

Jag gissar att 80–90 % av kineserna sitter tillsammans med familjen och tittar på nyårsgalan på TV, där kända artister, spektakulära uppträdanden, ståuppkomiker, akrobater och olika etniska folkgrupper avlöser varandra.

Och så blir klockan midnatt. På landsbygden går alla ut, och luften fylls av smällar, krutdoft och himlen färgas av raketer och fyrverkerier. Barnen hoppar på de exploderande smatterbanden för att försöka släcka dem i hopp om att själva kunna ta smällarna. Livsfarligt, men på nyår är allt tillåtet.

I städerna är det mer städat på gatorna. Smällare är förbjudna, men vissa kan inte hålla sig. Det brukar däremot avfyras otroligt påkostade fyrverkerier som respektive stad bjuder på.

Intresserad av Kinas kultur? Anmäl dig till Kinalotsens nyhetsbrev.

 

Jag minns ett nyår jag firade i storstaden Chengdu. En kompis bjöd mig hem till sin familj. Det första jag såg när jag kom in var smatterband och några mindre fyrverkeripjäser som de hade köpt. Vi kanske skulle ut och smälla av dem utanför stan, tänkte jag. Men icke. Vid midnatt lades smatterbandet ut på betonggolvet. Det ekade i den kala lägenheten och alla såg innerligt lyckliga ut. Förbudet mot smällare gällde visst bara utomhus. Ingen skadades.

Den första dagen på det nya året går folk runt och ”hälsar året”. Man köper med sig tex frukt, vin eller godis till släkt och vänner. Barnen får hongbao – röda små kuvert med pengar i. Det är inte ovanligt att även chefer och andra inflytelserika personer får ta emot röda kuvert.

Veckan före nyår är det fullt på alla tåg, bussar och flyg. Alla vill hem, och det finns flera hundra miljoner människor som bor på annan ort än sina familjer. 2009 var det stort kaos på grund av snöoväder. Bara i Guangzhou (Kanton) satt närmre en miljon människor fast pga snö och oväder. Jag pratade med en kvinna i den lilla staden Liping i provinsen Guizhou i södra Kina. Inga bussar gick eftersom vägarna var så isiga. Många elever som läser på gymnasiet i Liping fick helt enkelt gå hem till sina hembyar, vilket ledde till att flera dog då de ramlade nerför stup och blev liggande.

Numera är det vanligt att folk åker ut och reser veckorna efter nyår, så trafikkaoset fortsätter minst två veckor efter nyåret, och priser på hotell, flyg och bussar stiger i höjden, särskilt på turistorter.

Läs mer om Chunyun – Världens största årliga migration.

 

Legenden om hur det kinesiska nyåret uppkom

För länge, länge sedan, i ett avlägset område någonstans i Kina, fanns en fasansfull varelse vid namn Nian. Nian hemsökte byar och åt allt levande som kom i hans väg. Människorna levde i ständig skräck och de visste inte när Nian skulle återvända nästa gång. Efter en tid började byborna i en by att ana ett mönster i Nians räder, och snart stod det klart att han kom på natten var tolfte fullmåne.

Vid nästa tillfälle Nian skulle komma förberedde alla middagen i god tid och stängde in sig i hemmen med sina familjer, blockerade dörrar och fönster och satt och lyssnade efter Nians fotsteg. De pratade om viktiga saker vid det som skulle kunna vara deras sista måltid. När natten kom vågade ingen sova; alla satt och pratade tyst ända fram till gryningen.

Nian gjorde sin årliga räd, men fann bara stängda hus och inget tecken på liv. Han fick återvända utan en gnutta människokött till sin lya.

När morgonen kom gick alla ut och tittade hur släkt och vänner hade klarat sig. Glädjen blev stor – Nian hade inte lyckats att knipa en enda människa.

Men folk var fortfarande rädda för Nian. Stjärnguden hjälpte då människorna att skrämma iväg Nian för alltid, genom att berätta vad besten var rädd för: färgen rött, eld och höga ljud. Folk började hänga röda dekorativa pappersrämsor vid dörrarna och smällde smällare och var allmänt högljudda. Nian har inte setts till sedan dess, tack och lov! Men vem vet – om traditionen urholkas kanske Nian kommer igen!

Än idag samlas kinesiska familjer världen över vid den 12 fullmånsnatten och lagar extra god mat. Dörrarna pryds av röda papper med vackra och lyckobringande texter på. På landsbygden ligger krutröken tung över byarna efter tusentals smällare och himlen lyser i alla färger av fyrverkerier. Efter middagen samlas familjerna och sitter uppe hela natten för att prata och umgås.

 

Läs mer om kinesisk tradition och kultur.

Läs mer om kinesisk astrologi.

Anmäl dig till Kinalotsens nyhetsbrev.

 

Dela på facebook