Förbjudna Staden i Peking, utsikt från KolbergetFörbjudna Staden i Peking, takdetalj

Den Förbjudna Staden i Peking

1406 lät Yongle-kejsaren bygga sitt nya palats, den Förbjudna Staden, söder om den mongolske kejsaren Kublai Khans tidigare residens. När vallgraven grävdes skyfflades jorden över ruinerna av Kublai Khans palats, som ett tecken på att mongolernas styre definitivt var över. Jorden bildade en 43 m hög kulle som kallas Kolberget och är en vacker park och utsiktsplats över den Förbjudna Staden och övriga Peking.

Mer än en miljon arbetare och hundra tusen konstnärer arbetade med att bygga den Förbjudna Staden. Det tog 14 år innan arbetet var klart. De 960 husen är rikt utsmyckade med vackra målningar och skulpturer i framförallt rött och gult. Taken är gjorda av gult, glaserat tegel. Gult var kejsarens färg och inga andra fick dekorera sina hus med gult. Den röda färgen på väggar och murar symboliserar lycka och tur.

Det kejserliga palatset i himlen har enligt sägnen 10 000 rum, och det vore en skymf att bygga ett palats med fler rum än så på jorden. Därför finns det bara 9 999 eller 9 999,5 rum i den Förbjudna Staden – säger alla. Sanningen är att det finns 8 707 rum, men varför förstöra en bra historia?

Den Förbjudna Staden ligger på ett 72 hektar stort område (ca 100 fotbollsplaner), som skyddas av en 50m bred vallgrav och en 10m hög och 3,5 km lång mur. Området är uppdelat i två avdelningar: en yttre del som var till för att ta emot besökare och hålla ceremonier, och en inre del, där kejsaren bodde tillsammans med sitt hushåll och sina konkubiner. Under Ming- och Qingdynastin fick inga byggnader Beijing byggas högre än den högsta byggnaden i kejsarens palats, så utan dagens jättelika skyskrapor kunde kejsaren se ut över Pekings södra, östra och västra delar. Norrut låg Kolberget i vägen.

 

Förnjudna Staden i PekingPeking, Förbjudna Staden

25 kejsare härskade och bodde innanför den Förbjudna Stadens murar under nästan 500 år, från 1420 – 1911, då kejsardömet störtades. Palatset gjordes om till museum och öppnades för allmänheten 1925. Idag är den Förbjudna Staden en av Kinas absolut största sevärdheter, och vid kinesiska högtider händer det att över 80 000 personer traskar igenom ingången, där Mao Zedongs porträtt vakar över Himmelska Fridens Torg.

Idag är ungefär en tredjedel av den Förbjudna Staden öppen för besökare. Vanligtvis går en tur från söder till norr, med de stora pampiga byggnaderna i början av besöket, men det går också bra att börja bakifrån med Kolberget, för att sedan gå in genom den norra porten. Då går man mot turistströmmen istället för med den. När det är mycket turister är bakvägen att rekommendera.

 

Dela på facebook