贵州广西 430

Dazhai – Drakryggens Risterrasser

Dazhai är ett resmål som många missar. Det är lättast att kombinera med sockertoppsbergen runt Guilin och Yangshuo, eller om man har lite mer tid kan man även åka till provinsen Guizhou, där Zhaoxing ligger. Flera av våra rundresor tar dig till Dazhai, och det går förstås bra att skräddarsy en resa dit.

I området “Drakryggens Risterrasser” har folkgrupperna Zhuang och Yao levat i drygt 500 år. De blev tvungna att odla sina grödor på branta terrasser, ett slitigt, krävande arbete som knappast går att mekanisera. Omgivningarna är hänförande. Från utsiktsplatserna ser man bergen klädda i terrasser från topp till fot. De olika årstiderna ger olika landskap – från sen vår i april – maj, då risfälten är vattenfyllda, till sommarens djupgröna och höstens guldgula risfält. Soluppgången kan vara magisk.

 

Nu har århundraden av arbete börjat ge återbetalning, i form av turism. Den mest kända byn i området heter Ping’an, men bara en liten bit längre bort kommer man till Dazhai, som inte är lika känt. Hit kom turismen först för ett par år sedan, och man finner en by, som just vaknat till liv. Turismen har satt sina spår med försäljare och nya hostels som öppnar i snabb takt, men vyerna och traditionerna har inte förändrats nämnvärt. Vägen till byn byggdes 2003. När risfälten är vattenfyllda på våren är det mycket populärt bland fotografer att åka dit och fotografera. Fotoskolor, amatörer och proffs trängs på de bästa fotoplatserna.

 

Risterrasser vid byn Dazhai

I Dazhai bor folkgruppen Yao. Yaokvinnorna har mycket speciella håruppsättningar, som även kan tala om huruvida kvinnan är gift eller har barn. En ogift kvinna visar inte sin hårknut, utan täcker den med en huvudbonad.

Håret är centralt i en yaokvinnas liv. Långt och tjockt hår är viktigt när det är dags att stadga sig. En kvinna klipper sig bara en gång i livet, då hon är 16 – 18 år gammal. Den avklippta hårpiskan sparar hon. När håret sedan växt ut igen börjar ett livslångt projekt att samla allt hår hon tappar när hon kammar sig och tvättar håret. Detta hår sätter hon ihop i en ny hårpiska. När hon sedan sätter upp håret lindar hon in de två hårpiskorna i det växande håret och får på så sätt väldigt tjockt hår.

När man vandrar längs de branta stigarna träffar ofta på människor som arbetar på fälten. Det är fascinerande att se hur människorna brukar jorden med samma metoder som använts i flera hundra, om inte tusen år. Det är praktiskt taget omöjligt att mekanisera jordbruket, då fälten nästan uteslutande ligger på branta bergssluttningar. Vattenbufflar och hästar används, men inga maskiner.

De storslagna vyer som möter en på de olika utsiktsplatserna är svåra att beskriva. Man ser terrass på terrass, från bergens topp till fot. Det är människan som skapat naturen i dalen vid Dazhai, och det gör det hela ännu mer imponerande. Men varför har de slagit sig ner på ett sådant eländigt ställe? Svaret är att Kina har för lite odlingsbar mark. De som för århundraden sedan drevs bort från bra, bördig jord längs floder och på slättland var just etniska minoriteter med underlägsen stridsteknik. Geografin talar ett tydligt språk: Hankineserna, den största folkgruppen i Kina, utgör 91% av Kinas befolkning. De bor längs floder, på bördiga slätter och nära ostkusten, där den bästa jorden finns. Resten av Kinas folkgrupper utgör bara 9% av befolkningen, men de bebor ca 60% av landets yta, främst i västra delarna, där berg, öken, högplatåer och torftiga jordar präglar landskapet.

Yaofolket har vissa andra utmärkande och intressanta drag. Kvinnorna syns överallt, sköter försäljning, ekonomi, hushåll och till viss del jordbruket, medan männen är mer tillbakadragna. Jag vet inte om man kan kan säga att det är mer jämställt, eftersom många män super och spelar kort, men det verkar som att kvinnorna har mer makt över sina liv än i många andra folkgrupper jag lärt känna i Kina. Kvinnorna har också traditionellt sett mycket fria förhållanden. Det är inte ovanligt att en kvinna lämnar sin man om han inte passar längre. När en kvinna har fått sitt första barn är hon mer eller mindre fri att gå vidare till en annan, och barnet tar hon med sig. Vissa andra traditioner visar också att yaokvinnorna har haft hög status historiskt sett. Till exempel har kvinnans bröder viss makt att lägga sig i familjeärenden, vilket gör att hon inte är helt utelämnad till vad mannen och mannens familj bestämmer.

 

I Kina dricker kvinnor i allmänhet inte alkohol, men hos Yaofolket är det annorlunda. Jag minns en gång när jag och några vänner åt lunch i en liten yaoby. Några kvinnor undrade om vi ville smaka deras hemgjorda risvin. Det hade vi ingenting emot. Vi skålade och sjöng. Jag märkte att kvinnorna hade en egen kanna, och att vi fick risvin ur en annan. Jag förstod att de drack vatten, eller möjligen någon utspädd form av vinet, och bad därför att få vin ur deras kanna vid nästa påfyllning. Nu skulle de avslöjas! Jag kände direkt att deras vin var betydligt starkare! Det var vi som blev lurade! De ville inte att vi skulle bli för berusade eftersom vi skulle gå vidare till nästa by efter lunchen.

 

贵州广西 536

 

Dela på facebook