Matmarknad-kryddor

Hot-Pot

Ny resa: Sichuan – Kinas matmekka

Den 6-16 september 2017 har du chansen att följa med Erik Videgård och Xinya Lu på en djupdykning i Sichuans matkultur. Vi reser i en liten grupp om max 12 personer. Skriv ett mail och anmäl intresse redan idag – det är troligt att resan blir fullbokad.

Av all kinesisk mat är den från Sichuan både mest berömd och mest omtyckt. Under 10 dagar får vi lära oss mer om användning och tillverkning av tex soja, vinäger, tofu, chilibönpasta och många andra ingredienser i sichuanköket.

Vi kommer också att få prova på att laga kinesisk mat, hjälpa till att skörda sichuanpeppar, besöka mat- och köksmarknader och, förstås, äta många spännande rätter, som Bangbangkyckling, Dandannudlar, Koppärriga Kärringens Tofu och Sichuans paradrätt: Hot Pot.

När vi ändå är på plats kommer vi att hälsa på pandorna i Bifengxia, besöka den gamla vackra staden Shangli och odlingar på landsbygden.

Erik Videgård är mångsysslare med titlar som krögare, kock, musikproducent, föreläsare och författare. Förra året skrev Erik kokboken Facing Heaven – välkommen till sichuanköket, men intresset för asiatisk och kinesisk matlagning sträcker sig långt tillbaka i tiden, och han har utvecklat flera asiatiska restauranger i Sverige.

Xinya Lu är kock utbildad i Sichuan. Hon håller matlagningskurser och lagar festmat på olika tillställningar. Det är dock kinesisk husmanskost som ligger henne varmast om hjärtat.

Detaljerat program och pris kommer att presenteras innan årsskiftet, men det går att anmäla preliminärt intresse redan nu.

Resan arrangeras i samarbete med Svenskkinesiska Föreningen. Ordinarie pris är 29 800 kr. Medlemspris är 26 900 kr.

Läs mer om resan här.

 

Kort sammanfattning av resan dag-för-dag:

6/9: Avresa med flyg från Stockholm.
7/9: Ankomst till Chengdu. Incheckning på hotellet och kort vandring i hotellets närhet. Välkomstmiddag. 
8/9: Se sojatillverkning, vinägertillverkning och tofutillverkning.  Lunch i Pixian. 
9/9: Till Pixian, där Kinas mest berömda chilibönpasta tillverkas. Besök på Sichuan Food Museum. Vidare till den mysiga gamla staden Shangli. Middag och övernattning i Shangli.
10/9: Besök i pandareservatet Bifengxia på morgonen. Vandring i vacker ravin för de som vill. Vidare till Hanyuan, berömt för sin sichuanpeppar. Boende i Hanyuan.
11/9: Hela dagen i Hanyuan. Plocka sichuanpeppar, se odlingar, hemma-hos-matlagning i familj på landet och andra aktiviteter.
12/9: Tillbaka till Chengdu på morgonen. Resten av dagen på egen hand.
13/9: Stor lokal matmarknad på förmiddagen. Matlagningskurs på Sichuan Higher Institute of Cuisine både till lunch och middag. Middag på den berömda restaurangen Chen Mapo Doufu – Koppärriga Tantens Tofu. På kvällen tar de som vill en tur på den livliga gatan Kuan Zhaizi.
14/9:  Efter frukost till templet Zhaojuesi. Vi dricker te och äter buddhistisk vegetarisk mat med ”fejkkött”. Besök på marknad för köksutrustning på eftermiddagen. Middag på snacksgata i Chengdu. Dandannudlar rekommenderas.
15/9: Dag för egna aktiviteter. Erik och Xinya finns tillgängliga. Avslutningsmiddag med Hot Pot. Det finns både stark och mild buljong.
16/9: Transfer till flygplats. Hemresa med flyg.

Mer detaljer om Sichuan – Kinas Matmekka.

xinya-erik

Pandor i Sichuan

 

Dela på facebook