Utsikt från Victoria Peak i Hong KongAvatarbergen-Zhangjiajie

Kina öst till väst
Hongkong, Zhangjiajie, Chengdu, Shanghai
16 oktober–2 november 2017, 18 dagar
23 660 kr

 

Från Hong Kong i öst till Sichuan i väst. Resan passar dig som vill se olika sidor av Kina eller redan har varit i Kina och vill se mer av landet.

Resan börjar i den internationella metropolen Hongkong, där vi strövar runt i skyskrapsdjungeln och får en känsla för denna intensiva stad. I Zhangjiajie väntar ett sagolikt, dramatiskt landskap med lodräta klippformationer, floder och grottor. Sichuan är känt för den smakrika maten, pandor och en avspänd livsstil. Här åker vi med ett gammalt koltåg till en liten stad som lever kvar i Maos tid. Resan avslutas med några dagar i Shanghai, där vi syr ihop ett utflyktsprogram för de som vill.

 

Detaljerat program

Dag 1

Avresa enligt egen flygbiljett.

 

Dag 2

Vi gör en mellanlandning i Peking innan vi flyger vidare till Hongkong. Vi är framme på eftermiddagen och åker direkt till hotellet för incheckning. På kvällen äter vi välkomstmiddag på en restaurang i närheten och för de som orkar tar vi en promenad i Kowloon.

(Middag ingår.)

 

Dag 3

Rundtur i Hongkong för att lära känna staden. Vårt första stopp är till Victoria Peak. För att komma dit åker vi spårvagn i 45 graders lutning till toppen. Om vädret är med oss är utsikten över skyskraporna mycket spektakulär.

Vi åker vidare med buss till Repulse Bay och Stanley Market för att avsluta dagens gemensamma aktiviteter i Aberdeen fishing village med lunch på den flytande restaurangen Jumbo Kingdom. Bussen åker sedan tillbaka till hotellet.

Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Ett tips är att irra runt i skyskrapsdjungeln på Hong Kong Island. Det är enkelt att ta sig runt med den väl utbyggda kollektivtrafiken med tunnelbana, spårvagn, buss och båt.

För den som är sugen på kvällsaktiviteter kan man titta på ljusspelet över skyskraporna och kanske avsluta kvällen på någon bar vid Lan Kwai Fong – Hongkongs hetaste bardistrikt.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Dag 4

Inga gemensamma aktiviteter idag. Vad hittar du på? Shopping, besök i kloster, båttur till Lantau Island, här finns en mängd parker, fiskebyar och Disney Land Hong Kong. För den som vill dryga ut semesterkassan eller njuta av portugisisk kolonialarkitektur kan ta en dagstur till Kinas Las Vegas, Macao.

(Frukost ingår.)

 

Dag 5

På morgonen tar vi tåget till Fastlandskina och metropolen Guangzhou, tidigare kallat Kanton, som innan opiumkrigen var den viktigaste hamnen för utländska handelsmän med britterna i spetsen. Här besöker vi Shamian Island för en rundtur bland välbevarade kolonialbyggnader, och så får vi höra den spännande och brutala historien om européernas framfart för att få tag i Kinas lyxvaror. På kvällen tar vi nattåget vidare till Hunanprovinsen och Zhangjiajie.

(Frukost ingår.)

 

Bergen i Zhangjiajie är underliga skapelser

Dag 6

Vi är framme i Zhangjiajie på morgonen. Vi åker direkt till nationalparken där vi börjar med att åka världens längsta linbana upp bland topparna. De som vill kan prova på att gå ”The Glass Walk”. Vi besöker här också Tianmen (Himlens Port), ett berg med ett naturligt valv nära toppen.

Så åker vi vidare till Yuanjiajie, omdårdet som har inspirerat skaparna av Avatar, med sina höga sandstensberg i vackra formationer. Det är inte svårt att föreställa sig drakar flyga runt bland bergstopparna. Området är också känt för sin otroligt rika och unika flora och fauna.

Vi sover på ett enkelt hotell på en av topparna. Om vädret är klart kan vi gå till en utkiksplats för att se solnedgången vid Tianziberget.

(Frukost och middag ingår.)

 

Dag 7

Vi tillbringar hela dagen i Yuanjiajie. En av dagens höjdpunkter är Hallelujah Mountain. Framåt kvällen lämnar vi det sagolika bergsområdet och checkar in på 5–stjärninga Pullman Hotel för lite lyxkänsla efter de senaste dagarnas vandring.

Middag på egen hand. Det finns en föreställning med akrobatik, Kung Fu och dans som speglar högtider och festligheter hos de folkgrupper som lever i området.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Dag 8

Vi checkar ut och åker till Huang Long-grottan. En stor grotta, vackert upplyst i alla regnbågens färger, här tar vi även en båttur i grottans 2,4 km långa flod.

Efter lunch besöker vi Grand Canyon of Zhangjiajie, en otrolig naturupplevelse djupt nere i ravinen. Här vandrar vi runt bland grönskade berg, vattenfall och turkost vatten i ravinens kalkrika sjö. För de som gillar nervkittlande upplevelser finns här världens längsta och högsta glasbro. I skrivande stund har den inte öppnat, men den beräknas öppna under sommaren 2016.

Vi åker tillbaka till hotellet. Middag på egen hand.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Dag 9

Morgonflyg till Chengdu, som är känt för sin lugna och avspända atmosfär, trots att det är en mångmiljonstad. Många poeter och konstnärer bor i staden och tar du en promenad i parken stöter du säkert på dem. En annan sak som utmärker Chengdu är stadens många tehus.

Transfer till hotellet och resten av dagen på egen hand.

(Endast frukost ingår.)

 

Koltåget i Bajiaogou, SichuanTåg-Sichuan

Dag 10

Idag går färden först mot Qianwei. Vi äter lunch och tar sedan det lilla koltåget mot Baijiagou. Tåget är det enda färdmedlet in och ut ur staden och är det sista av sitt slag som fortfarande är i drift. Resan är ca tre mil men det tar över en timme att komma fram till Bajiaogou. Den lilla staden byggdes upp i samband med att en kolgruva öppnades år 1958 under ”Det stora språnget” och har inte förändrats mycket sen dess. Det känns som att komma tillbaka till Mao’s Kina. På eftermiddagen har vi möjlighet att följa med på en utflykt till kolgruvan, och om detta inte lockar råder ledig tid i byn.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 11

Vi börjar dagen med en lång vandring i regnskogen. I Baijiagou växer den nästan helt utdöda jätteormbunken.

Efter lunch tar vi tåget tillbaka till Qianwei. Bussen väntar för att ta oss vidare till Leshan. Här byggdes världens största Buddhastaty på 800-talet, och än idag sitter Buddha, 71 meter hög, och vakar över Minfloden.

Vi fortsätter resan till den lilla staden Shangli, som är berömd för sin gamla och välbevarade arkitektur. Middag äter vi på egen hand på någon av alla små restauranger som ligger längs kullerstensgatorna. Vi övernattar på ett hostel.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Sichuan, Shangli, kinesisk broLekande pandaungar, Sichuan

Dag 12

På morgonen beger vi oss mot vildmarksparken i Bifengxia, där vi får möta de utrotningshotade jättepandorna och andra spännande djur. I Bifengxia arbetar man aktivt med att behålla och öka antalet av dessa underbara djur. Pandorna lyckas med sin enkla vardag charma de flesta besökare som kommer hit. Vi äter lunch på en familjedriven restaurang innan vi vandrar längs en flod i Narnialik natur till bussen och åker sedan tillbaka till Shangli.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Dag 13

Förmiddag och lunch i Shangli på egen hand. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Chengdu. Om intresse finns besöker vi ett av Chengdus många tehus. Till middag äter vi provinsens berömda Hot Pot.

Vad sägs om att avsluta dagen med en barrunda? Chengdus nattliv är något utöver det vanliga!

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 14

På förmiddagen flyger vi vidare till Shanghai. Incheckning på det historiska hotellet Astor House, som lyckats med konststycket att både bevara den gamla 1800-talsatmosfären och hålla hög standard.

Var och en ägnar sig åt egna aktiviteter på eftermiddagen.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Dag 15–17

Egna aktiviteter i Shanghai. På kvällen dag 17 äter vi avskedsmiddag.

Vi syr ihop ett utflyktspaket tillsammans med de resenärer som är intresserade av att besöka Shanghais sevärdheter med guide, såsom The Bund, Oriental Pearl Tower, Shanghai Museum, Yuyan Garden, och Shanghai Urban Planning Center.

(Frukost ingår varje dag, middag ingår dag 17.)

 

Dag 18

Så är resan slut och vi åker tillbaka till Sverige.

 

Karta med resrutt


Visa Kina öst till väst på en större karta

 

Övrig information

Pris: 23 660 kr

Enkelrumstillägg: 3 900 kr

I priset ingår:

 • Alla flygresor inom Kina
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Svensk reseledare dag 2-14
 • All logi i dubbelrum
 • All transport
 • Måltider enligt program
 • Alla inträden i programmet, undantag se nedan
 • Lokalguide i Hong Kong, Zhangjiajie och Sichuan vid utflykter
 • Tåg, 6-bäddskupé, Guangzhou–Zhangjiajie
 • Visum

Ingår inte:

 • Flyg till och från Kina
 • Måltidsdryck
 • Dricks
 • Glasbron i Zhangjiajie

Boende

Blandad hotellstandard. I allmänhet bor vi på 3-4-stjärniga hotell, men på vissa mindre orter är det familjedrivna hotell som är standard.

 

Mat

Vi äter oftast på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter. I Sichuan får vi prova på det mest berömda köket i Kina, och där smakar maten lite mer än i övriga Kina. Det är lätt att tillgodose önskemål om maten.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25 Yuan (ca 30 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook