Skyskrapor i Pudong, ShanghaiDe magiska sockertoppsbergen, Yangshuo, Guilin

Höstlov i Kina

Shanghai, Yangshuo och Peking
13 dagar, 27 oktober–8 november 2017
19 600 kr/vuxen (exklusive flyg)
Prisexempel för familj som delar rum:
2 vuxna, 1 barn: 49 300 kr
2 vuxna, 2 barn: 61 700 kr

Internationellt flyg tillkommer, från ca 5 000 kr.

 

Resan passar barnfamiljer och andra som vill resa i lite lugnare tempo. Resan är fylld av roliga och intressanta aktiviteter och besöksmål för alla åldrar.

Först åker vi till metropolen Shanghai, där vi både ser det moderna och det koloniala Kina. Vi besöker bland annat Orientens Pärla, The Bund och har även tid för egna påhitt. Vi gör också en dagsutflykt till trädgårdsstaden Suzhou.

Vi reser sedan till Yangshuo, berömt för Lifloden och de vackra sockertoppsbergen. Här gör vi bland annat en cykeltur och glider fram på bambuflotte mellan berg, risfält och byar. Vi kommer nära den kinesiska vardagen och ser böndernas villkor på nära håll – en stor kontrast till de glittrande skyskraporna i Shanghai!

Resan avslutas i Peking med en utflykt till den Kinesiska Muren och egen tid för shopping och andra aktiviteter.

 

Detaljerat program

Dag 1

Avresa från Arlanda.

(Middag på flyget).

 

Dag 2

Ankomst i Shanghai på eftermiddagen. Resans ciceron Joel Drevik hämtar upp på flygplatsen. Vi åker direkt till hotellet: det historiska Astor House, som öppnades 1846 och var det första utlandsägda hotellet i Kina. Hotellet har lyckats att både behålla den historiska atmosfären och samtidigt erbjuda bra standard. Här har berömdheter som Einstein och Charlie Chaplin bott.

Efter incheckning och middag tar vi en promenad längs ”the Bund”, en gång Asiens mest berömda och beryktade gata, där Shanghais finansiella centrum låg under den koloniala perioden. Här finns europeisk sekelskiftesarkitektur, och på andra sidan floden kan vi beskåda Pudongdistriktets glittrande skyskrapor. Detta är Kinas Manhattan, som håller på att ta Hong Kongs plats som ekonomiskt centrum. På tio år har det byggts över 600 byggnader med fler än 30 våningar i detta område. Här reser sig också det nya Shanghais symbol: Oriental Pearl TV Tower.

 

(Frukost, lunch på flyget, samt middag ingår.)

 

The Bund i ShanghaiHappy-Valley

Dag 3

Idag kommer vi att utforska Shanghai högt och lågt. Inledningsvis åker vi till Shanghai Urban Planning Centre. Här får vi en bra överblick över Shanghai genom en jättelik miniatyr över staden. Museet har också intressanta utställningar om det dåtida, nutida och framtida Shanghai. Här finns framtidstro!

Efter detta åker vi till Tianzifang, som är ett område med mycket speciell arkitektur och som är fullt av hippa gallerier, caféer och små butiker i trånga gränder. Kanske kan sägas vara Shanghais svar på Gamla Stan i Stockholm, eller Hutongerna i Peking.

Vi äter lunch och åker sedan till  området Pudong (öster om floden Pu) brukar kallas Shanghais Manhattan. För 20 år sedan fanns här bara fattiga områden och landsbygd, men nu reser sig en glittrande skog av skyskrapor. I Oriental Pearl Towers bottenvåning besöker vi Shanghai History Museum. För den som vill finns också möjlighet att köpa biljett och åka upp till tornets andra och tredje sfär. I den andra, som ligger på 263 meters höjd, är golvet gjort av glas. Promenera runt för att få en spektakulär vy över staden! De som inte vill åka upp i tornet kan sitta och fika eller ta en promenad för att titta på några av världens högsta byggnader nerifrån.

Vi gör också ett besök i Century Park, som är en nybyggd grön oas i skyskrapsdjungeln. Här kan man hyra cykel, åka trampbåt eller bara strosa runt. Hur länge vi stannar avgör gruppen tillsammans.

Vi lämnar Pudong och åker över till västra sidan igen för att äta middag. Om ork finns kan man gå på en fantastisk akrobatikföreställning i Shanghai – ERA Intersection of Time – som inte bör missas. Den ingår inte i resans pris. Det finns olika prisklasser, och det kan vara värt att lägga lite extra pengar på en bra plats. Lokalguiden hjälper till med biljetter för de som vill gå.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 4

Fria aktiviteter hela dagen. Några rekommendationer på nöjen ni kan hitta på;

Den gamla Bazaaren vid Yuyuan är värd ett besök. Här säljs massor av souvenirer och annat. Stadsdelen är uppbyggd i gammal stil. Glöm inte att pruta!

Ytterligare en kul sysselsättning för barn mellan 3-13 år är att spendera dagen i Eday Town. Här är det barnen som styr världen.

Ett absolut måste för den som älskar nöjesparker är ett besök vid Shanghai Happy Valley. Happy Valley är en riktigt fartfylld och spännande nöjespark med oändligt av adrenalinkickar, vattenäventyr och hisnande upplevelser!

Ett av Kinas bästa museer finns här och heter kort och gott Shanghai Museum. Här finns utställningar med utvalda mästerverk i olika sektioner. Bland annat finns jadesnideri, minoritetskläder, möbler, tavlor och flera andra sektioner. För den som är intresserad av Kinas kultur finns mängder av böcker att köpa (på engelska) i museibutiken.

(Frukost ingår)

 

Kanalstaden NanxunKanal i Suzhou

Dag 5

Vi checkar ut och åker till Suzhou, staden som mer än någon annan i Kina är berömd för trädgårdar och siden. Här finns fler än 100 trädgårdar. Vi börjar med att besöka Nätmästarens Trädgård, som är en liten och mycket delikat trädgård. Detta är kinesisk trädgårdskonst när den är som bäst!

Efter lunch åker vi till sidenmuseet och ser hur siden blir till, från mullbärsträd till glänsande sidentyg.

På eftermiddagen åker vi till den lilla kanalstaden Tongli. Det finns olika museum och parker i stan. Det brukar vara som mysigast när dagturisterna har åkt hem, och skymningen lägger sig över staden. Vi gör en rundvandring i staden. Middag ingår inte idag. Det finns många trevliga restauranger intill någon kanal att avsluta dagen på. Det går också att göra kanalturer i små båtar här.

Övernattning på det trevliga hotellet Wanfu Humble Cottage.

(Frukost och lunch ingår.)

 

Dag 6

Vi tillbringar förmiddagen i Tongli och ser staden vakna. Det finns ingen frukost på hotellet, så det är bara att gå ut och leta frukostställen! Lokal kinesisk frukost eller rostat bröd och kaffe? Du väljer!

Tid på egen hand eller tillsammans att besöka små museer och parker, göra någon båttur eller andra aktiviteter i Tongli.

Efter lunch åker vi till Pudongs flygplats för att flyga vidare till Guilin. Transfer till hotellet The Giggeling Tree tar 1-1,5 timme.

Yangshuo är en mindre stad, som ligger insprängd mellan sockertoppsbergen. Landskapet här är obeskrivligt vackert. Ett kinesiskt talesätt säger att ”Yangshuos landskap är det vackraste under himlen”. Ingen blir besviken över denna naturupplevelse. I Yangshuo finns förutom vacker natur mycket bra shopping – tavlor, hantverk, kläder, musik, ”antikviteter” och souvenirer av alla de slag.

(Lunch och middag på flyget ingår.)

 

Bambuflotte på floden, Yangshuo, GuiinLjusshowen Liu San Jie i Yangshuo

Dag 7

Idag väntar en heldagsutflykt med buss, bambuflotte och cykel.

Dagen startar med en kort busstur till den gamla Yulongbron från Mingdynastin (1300-1600-talet). Härifrån glider vi fram på Yulongfloden på bambuflottar till den gamla staden Jiuxian, där vi äter lunch hos en godsherres son, som kan berätta sitt livs historia om han är hemma.

Nu är det dags att byta färdmedel till cykel. Cykelfärden går på stigar mellan risfält och genom byar; vårt mål är ”Moon Hill”, ett sockertoppsberg med ett hål i toppen, som liknar en halvmåne. De som vill kan knata drygt 800 trappsteg upp till toppen, där man har storslagen utsikt över den sagolika omgivningen. Från Moon Hill åker vi tillbaka till Yangshuo med buss. Om någon vill cykla tillbaka går det bra.

Kvällen är fri för egna påhitt. Ett tips: gå på den fantastiska ljusshowen Liu San Jie (bilden ovan till höger). (OBS! Det går att åka buss istället för att cykla om man hellre vill det – man måste inte cykla för att följa med på utflykten)

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 8

Hela dagen utan gemensamma aktiviteter. Man kan gå på kurs i matlagning, kalligrafi eller kung-fu, göra en båttur, cykla, shoppa i Yangshuo, bestiga ett berg eller bara koppla av på något av alla caféer. Joel har mängder av tips!

(Frukost ingår)

 

Dag 9

Förmiddagen är fri för egna påhitt. Vi äter lunch tillsammans innan vi åker till flygplatsen för att flyga till Peking.

Upphämtning på flygplatsen och incheckning på Traditional View Hotel, som ligger inne i Pekings gamla kvarter, Hutongerna. Standard och frukost kanske inte är av samma klass som de tidigare hotellen, men läget väger upp detta.

(Frukost och lunch ingår)

 

Kinesiska Muren utanför PekingModerna hutonger

Dag 10

Vi tar en lugn morgon. Guiden tar med de som vill på en kort orienteringspromenad i hutongområdet runt hotellet vid 9-tiden.

Kl 10 åker vi till ett av Kinas och världens mest berömda sevärdheter: Den Kinesiska Muren. Vi besöker Mutianyu, som är en del av muren som inte ser lika många besökare som de delar som ligger närmre Peking. Vi kommer att få se en liten del av den en gång 800 mil långa muren som skulle skydda Kina mot barbarerna från norr – Mongolerna. Det finns linbana för upp och nedfärd, och en favorit för barn (och många vuxna) är rodelbanan nedför muren!

Lunch äter vi antingen innan eller efter besöket på muren.

När vi är tillbaka kan guiden ta med de som vill till gågatan Nanluo Guxiang, där det finns många affärer och restauranger. Middag på egen hand.

(Frukost och lunch ingår)

 

Dag 11

Vi börjar dagen med att åka till världens största torg och Kinas politiska hjärta, Himmelska Fridens Torg. Guiden berättar om torget och om vad som hänt där genom årens lopp.

Därifrån går vi in i Den Förbjudna Staden, palatset som sägs ha 9 999 rum. Här utövade kejsarna av Ming- och Qingdynastierna sin oinskränkta makt under 600 år, med eller utan inflytande från eunucker, älskarinnor och släktingar.

Vi kommer ut bakom Den Förbjudna Staden, där Jingshanparken ligger. I parken finns ”Kolberget”, som är en konstgjord kulle. Det är klart värt att gå upp på kullen om vädret är klart. Då har man utsikt över centrala Peking och Den Förbjudna Staden.

Så är det dags att vila benen medan vi glider fram genom hutongerna i cykeltaxi. Vi äter riktig husmanskost hos en familj som bor i området.

Till avslutningsmiddag äter vi Pekinganka.

(Frukost, lunch och middag ingår.)

 

Dag 12

Inga gemensamma aktiviteter. Om önskemål finns arrangerar vi utflykter enligt deltagarnas önskemål.

(Frukost ingår.)

 

Dag 13

Bussen till flygplatsen går vid 10:30, flyget går 13:50, och så landar vi tack vare tidsskillnaden kl 17:20.

(Frukost på hotellet, lunch och middag på flyget)

 

Karta med resrutt


Visa Höstlov i Kina – Shanghai Yangshuo och Peking på en större karta.

 

Övrig information

Pris: 19 600 kr

Exempel på familjepris:
2 vuxna, 1 barn: 49 300 kr
2 vuxna, 2 barn: 61 700 kr

Enkelrumstillägg: 3 900 kr

Ingår i resans pris:

 • Flyg Shanghai-Guilin-Peking
 • Flygskatt
 • Svensk reseledare
 • Lokalguide i Shanghai, Yangshuo och Peking vid gemensamma aktiviteter
 • All logi i dubbelrum
 • Alla transporter i privat buss vid gemensamma aktiviteter
 • Alla inträden som nämns i programmet
 • Måltider enligt program
 • Visum

Ingår inte:

 • Internationellt flyg till Shanghai och från Peking
 • Måltidsdryck (ingår på vissa platser)
 • Inträde till Moon Hill
 • Entré till akrobatikshowen ERA i Shanghai
 • Linbana och rodel vid Kinesiska Muren
 • Dricks till lokalguider och chaufförer

Boende

I Shanghai bor vi på det historiska Astor House Hotel, i Yangshuo på The Giggling Tree och i Peking på Traditional View Hotel.

 

Mat

Vi äter i allmänhet på medelstora restauranger där vi får både vanlig kinesisk ”husmanskost” och lokala specialiteter.

 

Klimat

Enligt statistiken ligger dagstemperaturen i oktober-november i Shanghai med omnejd på ca 15 grader, i Yangshuo på 15–20 grader och i Peking på 10-15 grader.

 

Dricks

Dricks är inte speciellt utbrett i Kina, särskilt inte på landsbygden, men guider och chaufförer i större städer förväntar sig lite dricks. Om man är nöjd med servicen kan det vara passande att ge 20–25Yuan (ca 25 kr) /person/dag till guiden och 10–15 Yuan till chauffören.

 

Dela på facebook