Chili

Chili härstammar från Sydamerika, där växten odlats i flera tusen år. Colombus kom i kontakt med Chilin på Haiti och via Europa spreds växten till Spaniens kolonier, Kina och Indien. Idag är Chilin starkt förknippad med kinesisk mat, och används särskilt mycket i mellersta och sydvästra Kina. Vill du smaka riktig sydvästkinesisk kryddstark mat är det bäst att bege sig till Sichuan.

 

Följ med på resan till Sichuan, Hongkong, Yangshuo och Peking

 

Är det svårt att odla chili?

Nej, det är enkelt och går bra inomhus i kruka. Man bör plantera om chiliplantan minst en gång. Eftersom rotsystemet lätt blir spretigt bör man undvika för stora krukor. Chilin trivs ännu bättre i växthus om man har den möjligheten.

 

Hur sparar man chilli?

Man torkar den eller gör chilisås. Man kan påbörja torkning av chilin på plantan, men det vanligaste är att plocka av chilin och hänga på tork. Chilisås gör man genom att fritera chilin och sedan mixa den med salt och kryddor.

 

Dela på facebook